Brand voice

Campionii Clublui Nidan din Focșani au fost vizitați de celebrul Sifu Alvaro Andre Alves Do Nascimento, din Brazilia

Janine VADISLAV
25 iun 2018 5606 vizualizări

La invitaţia clubului Nidan kick - thai box şi Krav maga, din Focşani, condus de sensei Dan Pleşa Plugaru, preşedintele Şcolii NIDAN şi Dan Rădulescu Scutaru, vicepreşedinte, timp de două zile a fost prezent în oraşul nostru, sifu Alvaro Andre Alves do Nascimento, din Brazilia, care a susţinut un seminar de Kyusho. El a fost însoţit  de sensei Dan Bouroş - instructor şef Tactical Kyusho Romania şi Integrated Military Combat System.

De 20 de ani în Focşani funcţionează o şcoală de arte marţiale unde, după orele de serviciu, sau de şcoală, cei care au făcut o adevărată pasiune pentru artele marţiale, se pregătesc pentru concursurile naţionale sau se eliberează, pur şi simplu de stresul de peste zi. Sufletul Clubului NIDAN sunt sensei Dan Pleşa Plugaru - antrenor de kick thaibox, licenţiat al Şcolii Naţionale de Antrenori şi senpai Dan Rădulescu Scutaru - instructor israeli krav internaţional şi instructor kick- thaibox. Ca să practici un astfel de sport  îţi trebuie voinţă, curaj, determinare şi talent.

În 2016 sensei  Dan Pleşa Plugaru şi senpai Dan Rădulescu Scutaru l-au cunoscut la un seminar la  Braşov pe sifu Alvaro Nascimento, care le-a devenit prieten. Acum, timp de 2 zile le-a fost şi oaspete în Vrancea, unde a susţinut un seminar de Kyusho. Acesta este primul seminar internaţional de TACTICAL KYUSHO pe care clubul NIDAN l- a organizat la Focşani, la care au participat atât civili, cât şi cei din structurile sistemului militar şi din cadrul sistemelor private de securitate din afara judeţului, participanţii fiind selectaţi individual.

„ Sifu Alvaro Nascimento, instructorul şef al trupelor BOPE ( Police Operations Battalion), din Brazilia, este nr.1 vizavi de Kyusho, implementat şi in România, iar astăzi avem bucuria de a-l avea printre noi. În prima zi s-a lucrat intensiv timp de 5 ore în cadru natural, într-o zonă privată, din comuna Mera. S-a acţionat pe punctele de presiune şi s-a pus accentul pe ieşiri din situaţii  limită, pe controlul agresorului şi anihilarea acestuia. Folosind această tehnică se poate ieşi dintr-o situaţie limită astfel încât adversarul să nu mai poată reacţiona nici într-un fel, datorită durerii care i se provoacă. Este o tehnică extrem de utilă  atât pentru cei care lucrează  într-un sistem operativ cât şi pentru civili. Deşi se acţionează asupra punctelor sensibile aflate pe toată suprafaţa corpului uman - în care presiunea, relativ slabă, poate provoca dureri semnificative sau vătămări grave - tehnica kyusho nu este mortală”, a spus senpai Dan Rădulescu Scutaru.

Printre participanţii la seminar am întâlnit şi o elevă de liceu care practică boxul de 3 ani, iar arte marţiale de la vârsta de 4 ani. Zenaida se simte foarte bine printre băieţii care au grija de ea, o protejează.

- Cum e să fii singura fată? întreb.

„Este un sentiment foarte plăcut, învăţ foarte mult de la băieţi şi, în acelaşi timp, ei mă protejează, mă apără, mă ocrotesc. E din pasiune ceea ce fac şi vreau să ating performanţa. Acum avem de la cine învăţa. Avem norocul să fie aici domnul Alvaro şi trebuie să profităm cât mai mult de prezenţa sa”, spune Zenaida Vornicescu, elev al Şcolii NIDAN. 

Relaţia de colaborare şi de prietenie cu sifu Alvaro a început în 2016, la Braşov, unde acesta ţinea un stagiu destinat, în special, celor care lucrează în sistem  poliţienesc, în jandarmerie.

„Eu personal, provenind dintr- un sistem  mai dur, kingbox şi thaibox, am constatat o anume diferenţă. La Kyusho toate tehnicile sunt  executate fluid, cu o anumită energie, cu anumită uşurinţă. Am trecut de prima tinereţe şi, probabil că acest stagiu a venit la momentul potrivit, să mă readaptez unor mişcări raportate la vârsta pe care o am. Săptămâna viitoare voi merge cu colegul meu Dan Rădulescu la Braşov, unde se va ţine un alt seminar destinat instructorilor”, ne-a spus şi sensei Dan Pleşa Plugaru, preşedintele NIDAN.

Alvaro Nascimento, care are o experienţă profesională fabuloasă, este şi un personaj adorabil, cu mult umor, multă răbdare, care adoră să petreacă timp cu prietenii. Iubeşte România despre care spune că seamănă mult cu ţara sa natală, Brazilia.

- Este prima oară când veniţi în România? întreb.

„Este a treia oara când sunt în România şi mă simt foarte bine, ca la mine acasă.

- Ce v-a plăcut cel mai mult?

„Oamenii...”

- Vă este greu să lucraţi cu ei?

„Mereu este greu să lucrezi cu orice fel de persoană, dar aceasta este „arta războiului”, ca să zic aşa”.

- V-aţi făcut prieteni în Vrancea?

„Nu prieteni, fraţi!”, spune sifu Alvaro, zâmbind.

- Există asemănări între România şi Brazilia?

„Da, vara este foarte asemănătoare, mâncarea se aseamănă foarte mult şi oamenii sunt foarte amabili”.

- V-ar tenta să vă stabiliţi în România?

„Ar fi un vis împlinit”

- Ce mâncare v-a plăcut în România? întreb.

„Porc, papanaşi, tiramisu, spune sifu Alvaro râzând. Este o plăcere să mă întorc în România unde oamenii sunt amabili, au mereu dorinţa de a te face să te simţi bine venit şi bine primit. E o ţară foarte frumoasă.”

Asta a fost în prima zi, în peisajul mirific de pe valea Milcovului, nu departe de Mănăstirea Mera, într-o poiană, proaspăt cosită, sub un nuc falnic, în apropierea unui izvor de unde o bătrânică a venit să ia apă şi a rămas minute bune, privind fascinată „baletul” bărbaţilor care păreau că se joacă...

A doua zi s-a lucrat timp de 4 ore în sala de antrenament a clubului NIDAN, după care sifu Alvaro Nascimento şi sensei Dan  Bouroş au înmânat diplome participanţilor.

Clubul NIDAN este afiliat FEDERATIEI ROMANE de ARTE MARTIALE de CONTACT (FRAMC), participă la competiţiile organizate de aceasta clasându-se pe locuri fruntaşe, aducând acasă numeroase medalii, la toate variantele de luptă la care participă: în 2015 / 9 medalii din care 1 aur, 2 argint şi 6 bronz, în 2016 / 7 medalii din care 1 aur, 3 argint şi 3 medalii de bronz, iar în 2017 alte 6 medalii din care 1 aur, 3 argint şi 2 de bronz.

Clubul NIDAN mulţumeşte prietenului şi sponsorului său, care i-a fost întotdeauna alături.( Janine VADISLAV )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.