Brand voice

Campanie de informare lansată de Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate / Județul Vrancea: „Ambrozia trebuie combătută până la 30 iunie!”

Ziarul de Vrancea
22 mai 2025 884 vizualizări
Foto Ambrozia declanșează alergii severe la copii, putând cauza chiar și șoc anafilactic!
Foto Ambrozia declanșează alergii severe la copii, putând cauza chiar și șoc anafilactic!

Autoritățile locale sunt obligate să identifice terenurile infestate, iar proprietarii care ignoră somațiile riscă amenzi de până la 20.000 de lei.

Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate / Județul Vrancea a transmis astăzi, miercuri 21 mai 2025 printr-un comunicat de presă, demararea unei campanii de informare privind combaterea ambroziei, o buruiană invazivă cu puternic impact negativ asupra sănătății populației. În contextul modificărilor legislative adoptate în vara anului trecut, autoritățile locale și cetățenii sunt avertizați asupra responsabilităților legale pe care le au pentru eradicarea acestei plante alergene.

Ambrozia – un pericol ignorat, o problemă tot mai gravă

Conform Hotărârii de Guvern din 6 iunie 2024, modificările aduse Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 reconfirmă obligativitatea distrugerii ambroziei pe tot parcursul anului. Aceasta eliberează cantități mari de polen, provocând reacții alergice severe, precum rinite, conjunctivite sau chiar crize de astm.

Este esențial ca terenurile infestate să fie curățate înainte de apariția inflorescențelor, adică până cel târziu la 30 iunie”, atrage atenția Aida Zaharia, consilier Relații Publice în cadrul Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate / Județul Vrancea. „Recomandăm efectuarea lucrărilor în mod repetat, acolo unde este necesar.”

Cine trebuie să intervină?

Responsabilitatea distrugerii ambroziei revine, potrivit legii, tuturor proprietarilor sau deținătorilor de terenuri, fie că este vorba despre persoane fizice, instituții sau companii. În plus, și administratorii de drumuri publice, căi ferate, cursuri de apă, lacuri, sisteme de irigații și bazine piscicole au această obligație legală.

În cazul în care aceștia nu pot interveni direct, pot solicita autorităților locale să execute lucrările contra cost.

Rolul autorităților locale

Primăriile din județ sunt direct responsabile de identificarea terenurilor infestate și de somarea proprietarilor. Acestea trebuie să efectueze verificări anuale și să trimită notificări până la finalul lunii iunie, urmând ca neconformarea să fie sesizată Comisiei mixte desemnate prin ordin al prefectului.

Comisia efectuează două controale pe teren: unul între 1–15 iulie, urmat de avertismente, iar al doilea între 16–31 iulie, când se pot aplica amenzi contravenționale.

Sancțiuni severe pentru nepăsare

Cei care nu respectă obligațiile legale riscă sancțiuni usturătoare. Persoanele fizice pot fi amendate cu sume între 1.000 și 5.000 de lei, iar persoanele juridice cu amenzi între 10.000 și 20.000 de lei.

„Nu este doar o chestiune de amenzi. Este vorba de sănătatea comunităților noastre, mai ales în zonele urbane sau apropiate de terenuri lăsate în paragină”, se precizează în comunicatul Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate / Județul Vrancea

Legislația care trebuie respectată

Cetățenii și instituțiile sunt îndemnați să consulte prevederile Legii nr. 62/2018 și Hotărârii Guvernului nr. 707/2018, acte normative ce stabilesc clar responsabilitățile privind combaterea acestei buruieni periculoase.

Informații suplimentare pot fi găsite pe site-urile oficiale:

www.madr.ro – Ministerul Agriculturii

www.ms.ro – Ministerul Sănătății

www.mmediu.ro – Ministerul Mediului


Concluzie:

Campania de informare lansată de Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate / Județul Vrancea vine într-un moment crucial, când efectele schimbărilor climatice pot favoriza extinderea ambroziei. Este nevoie de un efort comun al autorităților și cetățenilor pentru combaterea acestui flagel verde. Vrâncenii sunt îndemnați să acționeze până nu e prea târziu – nu doar pentru a evita amenzile, ci și pentru a proteja sănătatea comunității.

Citiți în documentul atașat conținutul integral al comunicatului de presă făcut public miercuri 21 mai 2025 de către Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate / Județul Vrancea în legătură cu această știre


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.