Brand voice

Bilanțul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea pe anul 2019

Ziarul de Vrancea
27 feb 2020 1176 vizualizări

Printr-un comnicat de presă Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea și-a făcut public bilanțul pe anul 2019.Redăm mai jos acest comunicat în variantă integrală

Fără doar și poate, în 2019 Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea s-a focalizat pe activitatea de îmbogățire a patrimoniului cultural, activitatea care a fost încununată de succes, chiar în ultimul trimestru al anului, când a fost finalizată procedura de clasare declanșată de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a Monumentului Funerar Maior Gheorghe Pastia. În acest sens, Ministerul Culturii a emis Ordinul de clasare  nr. 3028/2019 privind clasarea ca monument istoric a Monumentului Funerar Maior Gheorghe Pastia din municipiul Focșani, str. Vâlcele nr. 17.

De asemenea, în domeniul patrimoniului cultural mobil, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a propus, spre clasare în categoria ”Fond”, Ministerului Culturii un număr de 18 bunuri culturale mobile – 4 cărți și 14 icoane.

Totodată, în cadrul Comisiei Naționale pentru For Public din cadrul Ministerului Culturii a fost analizat și avizat favorabil proiectul ”Amplasare Bust Vintilă I.C. Brătianu și amenajare Parc” – comuna Cotești, jud. Vrancea, proiect ce are ca scop punerea în valoare a Bustului lui Vintilă I.C. Brătianu.

Menționăm că Bustul lui Vintilă I.C. Brătianu a fost clasat, în anul 2018,  ca bun cultural cu semnificație artistică în patrimoniul cultural național mobil, categoria juridică “Fond” .

În același timp, activitatea Direcției Județene pentru Cultură Vrancea s-a concretizat și în anul 2019 în acțiuni și măsuri de protejare, de valorificare și de promovare a patrimoniului imobil, mobil și imaterial din județul Vrancea, conform atribuțiilor principale pe care le are instituția noastră. În același timp, instituția noastră a derulat și alte evenimente culturale importante, în parteneriate cu instituții de cultură sau asociații de profil.

  1. Protejarea monumentelor istorice

În ceea ce privește principala activitate a Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, respectiv aplicarea prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și a Ordonanței de Guvern nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, în anul 2019 au fost desfășurate următoarele activități:

În cursul activității de control și inspecție a monumentelor istorice din anul 2019 s-au aplicat 5 avertismente și 4 amenzi. Dintre sancțiunile contravenționale aplicate, o singură sancțiune contravențională a amenzii a generat un litigiu care este în curs la Judecătoria municipiului Focșani. De asemenea, a fost sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea cu privire la o posibilă infracțiune la regimul de protejare a monumentelor istorice, ca urmare a efectuării unor intervenții asupra unui monument istoric fără a exista avizul specific prevăzut de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

  1. Patrimoniul mobil

Cu privire la identificarea, clasarea și promovarea  patrimoniului mobil, în anul 2019, au fost efectuate 39 de inspecții, dintre care 28 la biserici, 9 la colecțiile muzeale din județ, o inspecție la o persoană fizică și o inspecție la o persoană juridică. Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a propus, spre clasare în categoria ”Fond”, un număr de 18 bunuri culturale mobile – 4 cărți și 14 icoane.

În cadrul expoziției de carte veche organizată în cadrul evenimentului  Ziua porților deschise “105 ani de istorie” eveniment organizat la sediul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea au fost prezentate publicului 3 cărți clasate și 4 cărți propuse spre clasare în patrimoniul cultural mobil.

  1. For public

În ceea ce privește monitorizarea respectării prevederilor Legii nr. 120/2006 privind monumentele de for public, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a transmis către două primării adrese referitoare la obligațiile prevăzute de Legea 120/2006 și o adresă către Ministerul Culturii  privind documentația pentru avizarea monumentului de for public Bust Vintilă I.C. Brătianu. Comisia Națională pentru Monumente de For Public a avizat favorabil proiectul propus.

  1. Promovarea patrimoniului cultural

În 2019 Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a fost implicată – în calitate de organizator, co-organizator sau partener – în 8 acțiuni culturale și de promovare a monumentelor istorice, exemplificate mai jos:

- 8 noiembrie 2019: „Doamnele muzicii românești” recital susținut în cadrul turneului național de Diana Jipa –vioară și Ștefan Doniga –pian. Parteneri: Administrația Fondului Cultural Național, Radio România Muzical, Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia Focșani;

- 28.11.2019 - 01.12.2019: Festivalului de Teatru Tânăr “Ora de Teatru”, proiect de educație alternativă prin teatru, finanțat de Consiliul Județean Vrancea și organizat de către Asociația Protha Panciu în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Primăria Panciu, Primăria Vidra, Ateneul Popular “Mr. Ghe. Pastia” Focșani, Casa de Cultură Panciu, Casa de Cultură Odobești, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, Colegiul Național „Emil Botta”Adjud, Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitrești și Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești

- 19 decembrie 2019: ”Ziua porților deschise: 105 ani de istorie” - eveniment organizat la sediul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea: expoziție de carte veche din județul Vrancea și concert de colinde susținut de Grupul vocal “Cantus”.

  1. Transparență și comunicare

În vederea prezentării activității instituționale, în cursul anului 2019, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a dat publicității 15 comunicate de presă. În baza Legii nr. 544/2001 au fost transmise informații către 4 solicitanți.

  1. Activitate HR și recrutare

Nu în ultimul rând dorim să scoatem în evidență și activitatea în domeniul Resurse Umane a instituției noastre. În anul 2019 a fost  recrutat, prin concurs, un funcționar public. De asemenea, 1 funcționar public din cadrul instituției au urmat, în 2019, programe de formare profesională.

Analiza comparativă a principalelor activități derulate de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea

I Protejarea patrimoniul imobil

a) Inspecții privind starea de conservare a monumentelor istorice:

b) Avize privind protejarea monumentelor istorice eliberate:

c) Avize supraveghere arheologică eliberate:

d)  Aplicarea exercitării dreptului de preemțiune:

e) Obligații privind folosința monumentului istoric întocmite:

II. Valorificarea patrimoniului mobil și imaterial

a) Inspecții privind starea de conservare, cercetare și identificare:

b) Bunuri culturale propuse pentru clasare:

Raportul de activitate complet al Direcției Județene pentru Cultură Vrancea în anul 2019 poate fi studiat la adresa de internet: shorturl.at/adgN7

DIRECTOR EXECUTIV,

Victor-Traian Negulescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.