Brand voice

Asociația ”Voluntariat Pentru Viață” Mărășești implementează tip de 12 luni începând din iulie 2021 proiectul de voluntariat On Air

Ziarul de Vrancea
2 sep 2021 1240 vizualizări

Citiți în continuare un comunicat privind proiectul de voluntariat On Air, implementat de Asociația ”Voluntariat Pentru Viață” Mărășești.

Introducere - Voluntariat şi viaţă

Istoria deţine în ea o fabuloasă calitate a imaginarului şi a fanteziei. Privită în ansamblu, ea redă dintr-un punct în altul o lungă istorisire a freamătului uman, a ambiţiei noastre colective. O nevoie nestăvilită de a evolua şi de a lua în stăpânire un ţinut al vitregiei.

Chinuri, lacrimi şi sudoare, care dau naştere elementului cheie al idealului uman, eroul. Personajul principal, adesea chemat să străbată deşertul, să îmblânzească fiara şi să îşi conducă poporul spre prosperitate.

Totuşi, este justificată prezenţa sa în prim plan?

 Unii ar spune că este justificată, până la urmă fiecare acţiune semnificativă a istoriei cunoscute a fost întreprinsă de un personaj cheie. Poveştile noastre seculare sunt împânzite cu relatări despre curajul voievozilor pământeni în luptele lor nenumărate.

Însă, invocarea eroului, ca unic vehicul al schimbării, aduce în prim plan o oarecare stagnare în progresul colectiv. Pentru a putea înţelege societatea în ansamblu, recomandabil ar fi, să nu ne limităm la un singur actor, la o soluţie unică. Schimbarea reală necesită o evoluție treptată, progresivă, datorată adaptării dintr- o generație în alta la noi condiții şi provocări.

În schimb, eroul constituie doar un simplu arhetip, un ideal în conștientul nostru, care impune prin structura și menirea sa necesitatea concretă pentru schimbare. Dumnezeu îl cheamă pe Moise pentru a-i elibera pe evrei din jugul egiptean, însă poate fi chemat cinevasă ne elibereze de jugul propriei noastre neputințe?

Greu de spus, din punctul meu de vedere, istoria și civilizația umană actuală reprezintă rezultatul unui proces colectiv de perfecționare și inovație comună, nu singulară.

Colectivul uman este cel responsabil de construcțiile sale civilizatoare. El este factorul decisiv în cultivarea, hrănirea, înarmarea, înveșmântarea și educarea grupului. Nu fost chemat un singur personaj eroic, toți au fost eroi prin propria lor contribuție la binele comun.

 În evidențierea acestui fapt,adesea omis, autorul rus Lev Tolstoipuncta:

 ,,... Pentru a scrie o versiune autentică a istoriei prezente a Europei, trebuie avută în vedere întregul vieţii individuale...[1]’’

 Prin urmare, acţiunea noastră individuală constituie cheia decisivă, iar singura modalitatea de îmbunătăţire a vieţii, o constituie conştientizarea contribuţiilor noastre comune la acest bine comun.

 Ideea aceasta a început să mă preocupe recent, datorită rigidității educației de ordin formal, impuse în mod uniform cetățenilor statului actual. În fapt, imaginarul nostru naţional ne-a indus o anumită rigoare în abordarea subiectului Mărăşeşti.

Redarea cronologică și informală a acțiulior noastre, adesea prin punctarea caracterlor excepționale din istoria națională aduce un real deserviciu strădaniilor individuale. Adesea evidențiem marile reușite doar prin intermediul eroului național, uitând de elementele și personalitățile premergătoare marilor reușite. Obsesia noastră istoriografică, a macro- istoriei, a fost puctată de autorul rus Lev Tolstoiîn următoarele rânduri:

 ,,... istoria nu va releva nicicând conexiunile existente şi momentele cheie, dintre ştiinţă, artă şi moralitate, dintre bine şi rău, religie şi virtute civică. Ce o să ne spună (şi asta în mod eronat) este originea hunilor, viaţa lor şi cine a pus bazele puterii lor, etc..., ’’[2]

 În mod justificat, el deplânge lipsa oricărei preocupări a istoricilor în ceea ce privește viața codiană, spirituală, a comunității, augmentând în schimb evenimentele macro-istorice în defavoarea realității concrete.

 Când privim cu atenție ,,Mausoleul”, singurul punct evidențiat este sacrificul eroic al ostașilor noștri.

Însă, deşi am fi tentaţi să ne limităm doar la aspectul pierderii umane, eu aş dori să atrag atenția asupra motivaţiei acestor participanţi din prima linie, simpli fii de ţărani.

 Dorinţa lor conştientă, de crea un stat naţional român, modern şi liber, deşi a impus un preţ uman greu de echivalat în istorie, a oferit generaţiilor următoare posibilitatea unei vieţi noi.

,...Şi dragul meu, vom vedea cu ochii România Mare. Vom trece prin zile negre, căci nu ştiu dacă suntem pregătiţi, dar vom lua Transilvania. Sunt sigur de asta. Şi vor urma pe pământ mari schimbări, va ieşi un nou mare curent spre stânga la toate popoarele. Toţi cei întorşi, după ani de zile de război, vor şti că fără ei nimic nu s-ar fi făcut şi vor cere drepturi...’’ (Take Ionescu adresându-se prietenului său Constantin Xeni)

 Prin urmare, oraşul Mărăşeşti reprezintă mult mai mult decât o enumerare a acţiunilor Armatei române. El reprezintă un simbol al statorniciei năzuinţelor româneştiîn pofida vremurilor belicoase au perseverat şi prosperat graţie dorinţei comune pentru schimbare.

Dorinţa pentru reformarea sistemului agrar, dorinţa de participare activă la viaţa politică,  toate acestea au necesitat implicarea comunităţii, transformând, din punctul meu de vedere, Mărăşeşti-ul dintr-un simplu câmp de luptă într-un simbol al progresului.

 Evoluţia acestui oraş de-a lungul decadelor a avut în vedere un cumul de factori individuali, specifici, datorați interacțiunilor continue dintre toți membri societății, atât românești, cât și europene.

De la restructurarea vechilor moșii boierești, la apariția industriei moderne, comunitatea a găsit întotdeauna forța necesară să evolueze prin adaptare și implicare.

Oraşul istoric, centrul industrial, oraş agricol şi cămin pentru mulţi. Toate sunt cuprinse în acest loc, iar o cunoaştere a sa necesită o familiarizare cu toate aceste aspecte și o angajare mai activă a membrilor comunității locale în descoperirea valorilor specifice orașului propriu.

Chiar dacă progresul istoric a impus sacrificiu uman, secolul tulburent a trecut, făcând loc unor modalități mult mai pașnice și constructive de obținere a schimbărilor dorite.

Este necesară implicarea noastrăvoluntară în vederea menținerii moștenirii dobândite și în asigurarea prosperității noastre viitoare. Voluntariatul constituie un instrument vital în aceste vremuri pentru redescoperirea vechilor noastre idealuri și construcția unor noi obiective pentru comunitățile noastre.

 Pentru noi  acest proces de redefinire și redescoperire a fost făcut posibil grație Asociației Voluntariat Pentru Viață Mărășești care, în cadrul proiectului ON AIR, 2020-2-RO01-ESC11-080599, a facilitat întâlnirea și colaborarea pentru o perioadă de 12 luni a unui grup divers alcătuit din 12 voluntari străini: Klara Keropyan – Armenia, Ekrem Kömürcü –Turcia, Sascha Vallebo Meinild Nielsen-Danemarca, Deniz Can Erdoğan-Turcia, Ona Tarragón Albó-Spania, Ekaterina Balatsko-Rusia, Nathan Marec-Franta, Mauricio Gonzales De Gregori-Italia, Mina Harbech-Franta, Baptiste Buyck-Belgia, Lipatova Lyubov-Rusia, Kvaratskhelia Gvantsa-Georgia, 4 voluntari români: Iancu Mihai-Nicușor, Buzenche Elena – Cosmina, Ștefan Drăgan, Drăgoi Constantin, mentorii grupului de voluntari: Chiris Alin, Cristina Tuchilus, Anamaria Catănoiu, Drăgan Any Mary și coordonatorul proiectului: Daniel Drăgan.

 Asociația Voluntariat Pentru Viață Mărășești este o organizație, fondat în 2012 la inițiativa mai multor specialiști din domeniile: educație, arte, istorie, asistență socială. Punctul cheie al misiunii întreprinse de asociație vizează tocmai acest aspect esențial, adesea neglijat, alvoluntariatului și implicării active în comunitate și societate în largul ei.

Proiectul ON AIR reprezintă un bun exemplu de inițiativă voluntară, care prin cooptarea unui grup divers de tineri își propune fundamentarea formării și dezvoltării durabile a structurii comunitare, prin redescoperirea și aplicarea conceptului de solidaritate, pornind de la respectul față de înaintași, cunoașterea și recunoașterea între cetățeniprin implicare activă și conștientă, pot schimba imaginea de sine și imaginea orașului în una pozitivă.

 ON AIR este un proiect finanțat de către Uniunea Europeană, prin Corpul European de Solidaritate, gestionat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și implementat de Asociația Voluntariat Pentru Viață Mărășești, județul Vrancea. El se va desfășura pe parcursul unui an (2021 – 2022) și va avea drept obiective următoarele:

  1. Dezvoltarea abilităților de creație, scriere și comunicare în rândul tinerilor din Mărăşeşti și a celor 16 voluntari ESC, prin intermediul intervievării locuitorilor orașului.
  2. Creșterea gradului de implicare a societății civile, prin identificarea problemelor de actualitate și identificarea soluțiilor.
  3. Dezvoltarea spiritului de inițiativă și antreprenoriat în rândul celor 16 voluntari din Mărășești, prin intermediul mai multor ateliere care vizează: artele manuale, meșteșuguri și obiceiuri locale, activități de protecție a mediului și întâlniri motivaționale cu personalități marcante ale orașului.

 Schimbarea reală implică mult mai mult decât un singur personaj excepţional. Ea necesită un prim pas al fiecăruia dintre noi, în vederea dezvoltării personale și evoluția societății ca întreg. Numai prin îmbunătățirea noastră individuală, putem obține un viitor mai bun.

 Voluntariatul impune o înţelegere a acestor aspecte, pentru că el constituie un prim pas spre înţelegere, deschidere, conversaţie, schimbare, într-un cuvânt, viaţă,.

Echipa,

Voluntariat Pentru Viaţă Mărăşeşti

Președinte,

Ionuț Bogdan Chiriș

[1] ,,To write the genuine history of present-day Europe: there is an aim for the whole of one’s life.,,

[2] ,, …history will never reveal to us what connections there are, and at what times, between science, art and morality , between good and evil, religion and the civic virtues.What it will tell us (and that incorrectly) is where the Huns came from, where they lived, who laid the foundations of their power, etc…,,


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.