Brand voice

”Așa-i datina la noi!”- Ansambluri folclorice, coruri, urători, măști, capre, dubași, clopoței, tobe și tălăngi!

Ziarul de Vrancea
21 dec 2017 2064 vizualizări

Luni, 18 decembrie 2017, la Adjud, s-a desfășurat cea de-a VII-a Ediție a Festivalului de Tradiții și Obiceiurilor Românești - “Hristos se naște, slăviți-L!” organizat de Colegiului Tehnic Gheorghe Balș” din Adjud, Vrancea

Ca la fiecare ediție, “Parada costumelor, datinilor și obiceiurilor de iarnă”, este activitatea care deschide “FESTIVALUL DE TRADIȚII ȘI OBICEIURI ROMÂNEȘTI”. Sute de elevi, reprezentând tradiții vechi de secole, îmbrăcați în straie de sărbătoare și cu obiceiuri tradiționale zonelor au întâmpinat publicul cu frumuseţea colindelor, a pluguşorului şi a sorcovei, dar şi cu jocul arhaic al caprei, ursului şi cerbului, în acest ceremonial simbolic al vieţii şi al morţii, în care masca trece graniţele şi reuneşte lumea de aici cu cea de dincolo, iar timpul moare doar pentru a putea renaşte.

De la Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş”, alaiul de colindători a defilat prin centrul Municipiului Adjud şi s-a oprit la Casa de Cultura “Tudor Vornicu” din Adjud, unde au pus în scenă obiceiurile tradiționale practicate în perioada sărbătorilor de iarnă în zonele din care provin. Din grupurile de colindători au făcut parte și colindătorii “Ansamblului Baştina”, de la Centrul de Excelenţă în transporturi, Chişinău, Republica Moldova, cei care, prin prezenţă, costume şi colinde, transmit un mesaj puternic de coeziune între românii aflaţi de o parte şi de alta a Prutului.

“Această tradiţie a “Alaiului colindătorilor” reprezintă un obicei cu totul deosebit pentru toţi locuitorii, este un prilej de bucurie care aduce multă pace şi binecuvântare în sufletele tuturor celor pe care îi colindăm. Astfel, prin intermediul colindelor, tradiţiilor şi obiceiurilor populare transmitem mai departe credinţa de veacuri a neamului românesc” (consilier educativ – prof.ing.Sava Cecilia)

Pe parcursul a cinci ore, spectatorii au avut șansa să intre în spiritul sărbătorii care bate la ușă prin minunatele momente artistice pregătite cu sârguință și emoție de cele 29 de grupuri (peste 600 de participanți). Printre cei dornici să împărtășească cu noi din tradițiile de iarnă, se numără elevi ai școlilor din municipiul Adjud, Ruginești, Paltin, Tulnici, Păunești, Homocea, Lespezi, precum și din alte județe ale țării - Argeș, Bacău, Galați, Vaslui, Tulcea, Craiova.

“Apreciez efortul tuturor celor ce au contribuit la această reușită, de interes pentru păstrarea și promovarea culturii și obiceiurilor tradiționale românești: parteneri, sponsori, echipa de proiect, preoți, cadrele didactice coordonatoare, elevi, părinți. Este foarte bine că tradiţia se păstrează şi an de an, avem posibilitatea să vedem aceste obiceiuri frumoase de iarnă. Nu a fost deloc ușor, dar efortul a meritat. Adjudul a răsunat și strălucit de cântec, colinde, joc și port românesc.” (director, prof. Mitrofan Marian Valentin)

Toți elevii și cadrele didactice coordonatoare care au participat și s-au implicat în organizarea festivalului au primit diplome, un cadou de Crăciun și o masă caldă înainte de a pleca spre casă.

Festivalul de Tradiții și Obiceiuri Românești, “Hristos se naște, slăviți-L!” este un exercițiu de memorie și  dăruire din sufletul poporului român-ortodox.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.