Brand voice

Foto | Aprecierile transmise de un participant la prima ediție a Festivalului Național Coral Patorala 45 de la Focșani

Ziarul de Vrancea
14 ian 2023 827 vizualizări

Prin intermediul unei postări activată pe contul de facebook Ateneul Popular "Mr.Gh.Pastia" Focsani este făcută publică scrisoarea trimisă la începutul acestei luni de către prof. univ. dr. Ioan Oarcea, de la Facultatea de Muzică din Brașov, Dirijor al Corului de Cameră ASTRA, participant al proiectului cofinanțat de Ministerul Culturii și dedicat aniversării a 45 de ani de existență neîntreruptă a Corului PASTORALA al Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia.Citițiîn continuare textul integral al postării

Semne bune anul are...

Ne-am bucurat de un an 2022 cu multe evenimente apreciate. De la cele dedicate copiilor, până la cele de specialitate, am avut parte de propuneri și aprecieri dni partea comunității întregi a lumii spectacolelor.

Începutul lui 2023 ne confirmă că tot ce am gândit a ajuns acolo unde a fost gândit să ajungă: la sufletul și inima oamenilor. Iată, de exemplu, ce minunată susținere ne-a întâmpinat în acest ianuarie, scrisoarea emeritului Prof. univ. dr. Ioan Oarcea, de la Facultatea de Muzică din Brașov, Dirijor al Corului de Cameră ASTRA, participant al proiectului cofinanțat de Ministerul Culturii și dedicat aniversării a 45 de ani de existență neîntreruptă a Corului PASTORALA al Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia. Vă prezentăm integral textul trimis nouă , cu mulțumiri și deosebită considerație pentru aprecierile prezentate.

”PASTORALA 45 – Reflecții profesionale

A trecut Festivalul de la Focșani, desfășurat în data de 10 decembrie 2022 și dedicat aniversării a 45 de activitate a Corului PASTORALA, dirijat de Prof.dr. Dumitru SĂNDULACHI. Am lăsat ca impresiile să se decanteze, dar nu pot să nu scot în evidență ineditul acestui festival și să felicit coriștii și pe Maestrul Dumitru Săndulachi, fondatorul și dirijorul permanent al Corului Pastorala, pentru impresionanta performanță istorică prin care timp de aproape o jumătate de secol au desfășurat o activitate muzicală corală constantă pe plan național și internațional.

Sunt puține ansambluri care se pot mândri cu o asemenea performanță și aș dori să enumăr doar câteva formații corale a căror activitate se cuvine a fi inserată în istoria muzicii corale românești: Corul Preludiu dirijat de regretatul Maestru Voicu Enăchescu, Corul Medieșana de la Medieșu Aurit (Satu Mare) sub conducerea familiei profesorilor Ioan și Ileana Petrovici și Corul Lyra din Buzău dirijat de prof. Ștefan Stănescu. Las lista deschisă colegilor mei dirijori pentru a o completa cu formații corale de prestigiu și dirijori care și-au pus amprenta în viața culturală națională, pentru că este important să ne cunoaștem valorile și să cinstim sacrificiul benevol al coriștilor și dirijorilor care își dedică o parte din viață culturii corale în slujba comunității zonale, naționale și internaționale.

La Focșani este o efervescență culturală impresionantă pentru că, în afară de Corala Pastorala, am asistat la evoluția scenică a multor corale tinere, apărute în jurul Pastoralei și a profesorului și dirijorului Dumitru Săndulachi, mărturie vie a școlii de cânt coral care înflăcărează toate generațiile.

Ceea ce am putut semnala încă este starea profesională de comunicare scenică și de colaborare în slujba artei corale a tuturor formațiilor participante. În concertul susținut fiecare formație participantă a avut o prestație bine individualizată, prin repertoriul abordat și expresia stilistică specifică a interpretării. La festivalul de la Focșani, alături de Corul de cameră Astra, vechi prieten și colaborator al corului Pastorala au participat formații de suflet, apropiate spiritului care ne înflăcărează pe toți. Cu scuzele de rigoare pentru că nu voi putea enumera toate cele nouă coruri participante, doresc să scot în evidență prezența corului Lyra din Buzău, dirijat de Prof. Ștefan Stănescu și a Corului Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași, dirijat de Conf. univ. dr. George Dumitriu.

Ca un corolar al întregii manifestări se cuvine să evidențiem prezența în cadrul cursului master-class, organizat în debutul festivalului, a Maestrului dirijor Ioan Golcea, conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din București, care, dincolo de intervențiile dirijorale privind maniera de interpretare corală, a prezentat, într-o disertație de excepțională consistență profesională, esența tematică a colindelor românești. Subiectul, incitant și deschis aprofundării a fost diseminat cu elevație între coriștii și dirijorii prezenți.

Iată cum un festival al culturii muzicale corale se constituie ca omagiu adus coriștilor din Pastorala și mai ales dirijorului Dumitru Săndulachi, dar și ca prilej de manifestare concertistică a formațiilor corale participante. Nu pot să închei fără să evidențiez implicarea comunității locale, a conducerii Ateneului Popular Mr. Gheorghe Pastia, afirmând că la Focșani cultura este prețuită spre folosul comunității locale și naționale.

Prin semnificația mesajului manifestării festivalul de la Focșani reprezintă o provocare artistică cu rezonanțe socio-culturale lansată dirijorilor și profesorilor de muzică pe care îi invit să genereze manifestări concertistice similare și să evidențieze prin recenzii asemenea evenimente culturale care reprezintă momente de prestigiu în istoria culturii corale românești. ”

MULȚUMIM, nu doar pentru că azi e Ziua Internațională a cuvântului MULȚUMESC 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.