Apel cultural vrâncean
Stimați concetățeni,
Anul acesta se împlinesc 150 de ani (1875) de la fondarea Societății Române de Geografie (SGR), a șasea societate geografică din Europa, al cărei președinte era însuși Regele Carol I. Tot anul acesta se împlinesc 35 de ani (22 iunie 1991) de la înființarea Asociației Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți” – Focșani, România.
Azi, toată lumea este în mare cumpănă, dar cu atât mai mult, fiecare singur și toți împreună, trebuie să ne mobilizăm și să ne împlinim proiectele, pentru că numai astfel putem demonstra că n-am trăit degeaba pe fața pământului.
Asociația ,,Simion Mehedinți” a apărut ca un reflex împotriva umilințelor și nedreptăților la care a fost supus unul din cei mai mari savanți și patrioți ai României, atât el cât și opera sa, timp de peste 50 de ani. În anul 1948 a fost exclus din Academia Republicii Populare Române, apoi i s-au interzis 34 de titluri, i s-a confiscat casa, i s-a suspendat pensia etc., fiind lăsat ,,pe drumuri” și asta la vârsta de peste 80 de ani. Terra, introducere în geografie ca știință (1930) a făcut o penitență de 64 de ani (ediția a II-a, 1994).
Numele lui Simion Mehedinți, ,,spiritul tutelar al Vrancei”, al României, a generat un deosebit entuziasm și determinare în sufletele celor care au prins gustul libertății și demnității după 1989. Această descătușare ne-a permis să realizăm lucruri la care nici nu visam la început de drum: ● organizarea a 35 de ediții din acțiunea ,,Zilele Simion Mehedinți”; ● tipărirea a peste 20 de lucrări din opera savantului, din care opt, inedite; ● editarea și tipărirea a șapte lucrări despre Simion Mehedinți; ● editarea și tipărirea a două publicații: Buletinul Asociației ,,Simion Mehedinți”, 28 apariții; Milcovia, seria a III-a, 24 numere; ● inițierea seriei editoriale: ,,Biblioteca Simion Mehedinți”, 143 de numere; ● fondarea Editurii Terra (1999), 382 lucrări editate; ● fondarea Memorialului Țării Vrancei, la Vidra ,,Poarta Vrancei”, unde s-au dezvelit 5 cinci busturi ale unor personalități reprezentative ale Vrancei arhaice: Simion Mehedinți, Valeriu D. Cotea; Ion Diaconu; Vasile N. Taftă; Neculai Bogdan.
La cei 35 de ani de existență, Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți” se prezintă și cu alte realizări între care amintim cu o deosebită satisfacție, achiziția (alături de Primăria Negrilești) a casei în care s-a născut ,,Poetul Vrancei” – Dumitru Pricop și transformarea acesteia în Casa Memorială ,,Dumitru Pricop”. Tot în acest ansamblu se mai află bustul poetului din curtea casei, realizat prin contribuția decisivă a Asociației și un atelier de creație – țesături, pentru elevi și tineri, precum și o colecție muzeală etnografică, deschisă prin contribuția comunității locale și a Centrului Cultural Vrancea.
Toate cele prezentate mai sus, s-au realizat prin proiecte public-privat, cu ajutorul oamenilor de bine din această țară și din România, care au subscris sume importante pentru realizarea acestor obiective. Numele contributorilor se află înscrise în documentele acestor așezăminte de cultură (Carte de Onoare) și au fost popularizate prin presă la timpul respectiv și cărora le mulțumim respectuos cu orice ocazie.
Pentru întâmpinarea cum se cuvine a celor două date jubiliare ne propunem să edităm o antologie cu toate comunicările științifice prezentate la ,,Zilele Simion Mehedinți” în cele 35 de ediții. Va fi o lucrare de peste 1200 pagini (3 volume), prezentată sub genericul ,,35 de ani de cultură în Vrancea, sub steaua lui Simion Mehedinți”. Ne dorim ca această lucrare să ajungă în toate bibliotecile școlare și publice din Județul Vrancea, la bibliotecile județene din țară și la bibliotecile universitare.
De asemenea, dorim să aducem bustul lui Neculai Bogdan la faza de bronz și să amenajăm Parcul Dendrologic ,,Neculai Bogdan” din Focșani și... să organizăm ediția a 35-a a Zilelor ,,Simion Mehedinți”.
Pentru ca toate acestea să se împlinească, rugăm membrii Asociației, simpatizanții și toți cei care sunt alături de noi să dirijeze cei 3,5% din impozitul pe salarii, în contul Asociației Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți” – Focșani, România.
Mulțumiri respectuoase, sănătate și spor în toate tuturor!
Conf. dr. Costică NEAGU