Brand voice

Apel către vrânceni

Ziarul de Vrancea
4 feb 2018 1486 vizualizări

Cel care vine în fața domniilor voastre cu rugămintea ce o voi depăna mai jos, nu vă poate da decât respectul personal și al celor de azi și de mâine, în schimbul donației pe care v-o cere în acest moment de mare înălțare patriotică și poate munca neobosită pentru pomenirea celor care au intrat în istorie și în legendă, acum un veac.

Vrancea, prin locul în care se află, trăiește două centenare în doi ani la rând: Centenarul apărării (2017), când a fost oprit puhoiul năvălirii moderne, când cei patru patrioți din Grupul Chilian de la Vidra au fost împușcați pentru vina de a-și trece frații rămași în spatele frontului, pentru ca aceștia să poată lupta pentru apărarea ocinei străbune. Urmează Centenarul Unirii (2018), al reconstrucției, care a adunat în aceleași hotare aproape toți românii din ,,vechile granițe” și care a declanșat cea mai fastă perioadă din istoria noastră ,,perioada interbelică”.

Asociaţia Personalului Didactic ,,Simion Mehedinţi”, fondată în iunie 1991, şi-a propus pentru cinstirea celei mai mari realizări a Poporului român – Marea Unire –, asumarea și împlinirea câtorva proiecte obligatorii pentru Vrancea, în special, și pentru România, în general: a). cinstirea cum se cuvine a Centenarului Marii Uniri; b). sărbătorirea a 150 de ani de la nașterea lui Simion Mehedinți; c). finalizarea Proiectului Casa Memorială ,,Dumitru Pricop” cu ocazia comemorării a 75 de ani de la nașterea ,,Poetului Vrancei”.

Pentru fiecare din aceste evenimente anunțate, Vrancea are mari datorii, iar Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți” propune următoarele obiective concrete:

a). Editarea lucrării ,,x  x  x - Dicționarul academicienilor vrânceni”, Editura Terra, cca. 300 pagini, format A-4, preț estimativ 12.000 lei, 400 ex., dicționar dedicat Centenarului Marii Uniri și care se vrea un raport și un omagiu adus efortului științific și creativ al ,,nemuritorilor” născuți pe acest meleag.

b). Continuarea editării operei memorialistice a lui Simion Mehedinți cu volumul IV din lucrarea ,,S. Mehedinți - Caiete”, format A-5, 300 p. preț estimativ 3.000 lei.

c). Finalizarea Proiectului ,,Casa Memorială Dumitru Pricop” și al Muzeului Negrilești, prin dezvelirea Bustului Dumitru Pricop, reeditarea lucrării ,,Dumitru PricopMioritice, lacrima păstorului învins” și inaugurarea colecției etnografice. Bustul poetului costă 16.000 lei, iar tipărirea lucrării în 400 de exemplare, costă 2.000 lei. Amenajarea muzeală se realizează în parteneriat cu Primăria, Școala Gimnazială ,,Dumitru Pricop” și comunitatea locală Negrilești.

Mulțumind Primăriei și Consiliului Local Negrilești care a alocat suma de 50.000 lei pentru achiziția casei și alte sume pentru întreținere, mulțumind din inimă celor care din puținul bănesc și din preaplinul sufletului au donat suma de peste 50.000 lei pentru achiziția Casei Dumitru Pricop și o parte din costurile pentru bust, apelăm din nou la generozitatea Domniilor Voastre pentru împlinirea celor propuse.

Să demonstrăm că Vrancea se poate ridica la înălțimea timpurilor din vremea Procesului Dezrobirii (1801-1814), din timpul Unirii de la 1859, al gloriei de la Mărășești, Mărăști, Oituz și poate fi mai presus de timpurile pe care le trăim.    

Colectivul de iniţiativă din 2014, format din: Conf.  dr. Costică Neagu; Prof. univ. dr. Vasile N. Taftă; Prof. univ. dr. Nicolae Taftă; Prof. Ion Văsuian - primarul Comunei Negrileşti; Prof. Valeriu Anghel; Prozatorul Gheorghe Neagu; Prof. Culiţă I. Uşurelu; Teolog dr. Romeo-Valentin Muscă, din care lipsesc: Acad. Valeriu D. Cotea și Poetul Gheorghe Istrate – plecați la cele veșnice – face din nou un apel călduros, către toţi vrâncenii și românii cu dare de mână, cu dragoste de cultura română, pentru a contribui, pe măsura puterilor şi a voinţei lor, la finalizarea proiectelor vrâncene ale ,,Anului Centenar - 2018”.  

Dania dumneavoastră va fi consemnată într-un tabel care va fi adus periodic la cunoştinţa tuturor, prin presa scrisă şi audio-video, iar numele donatorilor va fi notat într-un act fondator, afişat şi pus la dispoziţia tuturor celor care vor dori să-l consulte. Donatorii vor fi: donatori, cei care donează de la     1 leu - 999 lei şi donatori fondatori, cei care vor dona peste 1000 de lei.

Orice donator care depune cel puțin 50,00 lei va primi câte un exemplar din Dicționarul academicienilor vrânceni și din volumul Dumitru PricopMioritice, lacrima păstorului învins.

Orice sumă de mare folos pentru noi, va putea fi depusă în contul RO76CECEVR0137RON0107934, deschis la Banka CEC, Filiala Vrancea cu specificația Anul Centenar 2018 sau numerar la tel. 0723276188.

Să nu uităm niciodată vorba lui Simion Mehedinți ,,Nu poate statul ce poate satul!

Dar mai ales să nu uităm ceea ce spunea Mehedinți într-o conferință (26 iulie 1935, ora 20,55-21,15) ținută la Radiodifuziunea Română, de curând înființată (1928), în care afirma: ,,De Vrancea nu poate vorbi oricine, oricând și oriunde. Întocmai ca preotul care se îmbracă cu veșminte deosebite când se apropie de alta, așa s-ar cuveni să se pregătească cel care vrea să spună măcar vreo două vorbe despre bătrâna Vrance, stâlpul cel vechi al țării, mai vechi decât Țara Românească și Moldova”.  

VĂ MULŢUMIM RESPECTUOS PENTRU DANIA DUMNEAVOASTRĂ!

Costică NEAGU

 

 

   

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.