Brand voice

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vrancea face precizări despre ediția 2025 a evenimentului „Luna Pădurii”

Ziarul de Vrancea
19 mar 2025 881 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:muntii-nostri.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:muntii-nostri.ro

Prin intermediul unui comunicat de presă Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vrancea face precizări despre ediția 2025 a evenimentului „Luna Pădurii” .Citiți în continuare conținutul integral al acestui comunicat de presă. 

AGENȚIA PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI VRANCEA-COMUNICAT DE PRESĂ:SĂRBĂTORIM PĂDUREA!

În fiecare an, între 15 martie – 15 aprilie, serbăm Luna Pădurii, un eveniment ce are drept scop evidențierea rolului pădurii în menținerea echilibrului în natură, sensibilizarea publicului și  a factorilor decizionali cu privire la importanța pădurilor și a rolului   esențial al pădurii în menținerea echilibrului ecologic la nivel global.   Sărbătorit î Statele Unite  încă din 1872 sub numele de „Sărbătoarea sădirii arborelui”, evenimentul vine ca o necesitate în combaterea exploatărilor masive. Campania din Statele Unite a debutat cu o acțiune de mobilizare a populației pentru plantarea de arbori în locurile cele mai afectate de despăduririle apărute ca efect al luptei pentru colonizarea Vestului American, iar în următorii zeci de ani a fost preluată de tot mai multe țări. În România, „Sărbătoarea sădirii arborelui” a fost organizată pentru prima dată în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor și Instrucției Publice.

Pădurea este aer,  echilibru, casă și hrană, loc de plimbare și de conectare cu natura, dar și zonă de protecție pentru comunitățile locale, iar cel mai bun mod în care o putem sărbători este să o păstrăm sănătoasă cât mai mult timp. Începutul primăverii este cel mai bun moment pentru a contribui la sănătatea pădurii, prin participarea la acțiuni de ecologizare, prin plantarea de copaci sau, pur și simplu, conștientizând faptul că pădurea are nevoie de regenerare și de curățenie, ca să poată produce aer curat și pentru generațiile care vor urma”, este mesajul transmis de  Laurențiu Alexandru Păștinaru -Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

 

 Protejarea pădurilor este esențială din mai multe motive:

Biodiversitate: Pădurile sunt habitatul multor specii de plante și animale, unele dintre ele fiind unice și vitale pentru echilibrul ecosistemului. Fără păduri, multe dintre aceste specii ar dispărea.

Reglarea climei: Pădurile joacă un rol important în captarea dioxidului de carbon din atmosferă, contribuind astfel la combaterea schimbărilor climatice. Ele ajută la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Prevenirea eroziunii solului: Rădăcinile copacilor ajută la fixarea solului și previn eroziunea, protejând astfel terenurile agricole și regiunile vulnerabile la alunecări de teren.

Surse de resurse: Pădurile sunt o sursă importantă de lemn, apă și alte resurse naturale, dar gestionarea lor sustenabilă este crucială pentru a le păstra pe termen lung.

Servicii ecologice: Pădurile contribuie la menținerea unui ciclu de apă sănătos, la purificarea aerului și la protejarea apelor de contaminare, având un impact pozitiv asupra sănătății umane.

Aida Zaharia, Consilier Relații Publice și Comunicare Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.