Brand voice

Acvarii pești – 13 sfaturi pentru începători

Ziarul de Vrancea
14 sep 2021 1740 vizualizări

Vrei să îți cumperi primul tău acvariu? Îți urăm bun venit în această lume incitantă. În fiecare an, un număr mare de începători se alătură hobby-ului acvariului, mulți renunțând însă după o experiență scurtă și nesatisfăcătoare din cauza începuturilor necorespunzătoare. Deoarece nu dorim ca acest lucru să se întâmple și în cazul tău, urmează aceste sfaturi și bucură-te de un hobby frumos.

Iată 13 sfaturi pentru amenajarea primelor tale acvarii cu pești.

1. Dimensiunea

Alege cel mai mare acvariu pe care ți-l poți permite (este mai ușor de întreținut pe termen lung). Cu un acvariu mare vei obține parametri mai stabili și mai mult spațiu pentru pești și plante. Un alt avantaj al alegerii unor acvarii pești mari este că, în acest fel, peștii nu sunt stresați de faptul că locuiesc într-un loc aglomerat. Îți recomandăm cel puțin 80 de litri sau să calculezi 1 cm de pește pe litru de apă ca regulă generală.

2. Locația

Cel mai bun loc pentru a așeza acvariul este o zonă în care „prinde viață” și este văzut deseori, vei dori să-l arăți și să afli repede dacă s-a întâmplat ceva în el. Pentru comoditate, pune-l lângă o priză și, pentru a menține parametrii, este mai bine să fie departe de curenții de aer și de sobe.

Este important ca plantele să fie bine luminate pentru a fotosinteza și a elibera CO2, dar încearcă să nu-i dai lumină directă, astfel încât razele soarelui să nu afecteze temperatura finală a apei. Ai grijă la greutatea acvariului complet! Asigură-te că suprafața pe care l-ai pus este plană, robustă și stabilă sau alege un acvariu mai mic.

3. Filtrul

În funcție de mărimea acvariului, alege (de la cel mai mic la cel mai mare) între filtru tip rucsac, intern sau extern.

4. Iluminare

În apa de acvarii pești se folosesc tuburi fluorescente dulci sau LED-uri de la 0,4 W / litru de apă și în apa sărată 0,6 W / litru de apă. Dacă vrei să ai mai multe plante, vei avea nevoie de mai multă putere.

5. Nisip

Odată ce ai filtrele și iluminatul, trebuie să începi să ai grijă de fundul acvariului pentru a-l face cât mai frumos. Ușor pune nisip, pietriș, sau substrat pe fund, iar excesul în partea din spate pentru a crea profunzime.

6. Decor și plante

După nisip, elementele decorative și plantele pe care le adaugi și cu care înfrumusețezi vor servi pentru a oferi ascunzătoare peștilor, dar fără a supraîncărca, deoarece vor avea mai puțin spațiu pentru a înota.

7. Apă

Pentru a umple acvariul, folosește numai apă rece, niciodată fierbinte, deoarece conține prea mulți ioni toxici. Lasă apa să curgă de la robinet câteva minute înainte de a umple rezervorul, în special dimineața.

8. Niveluri de substanțe

Verifică periodic PH, KH, GH, amoniac, nitriți și nitrați pentru a vedea dacă acestea sunt la nivelurile adecvate.

9. Schimbări de apă

Aproximativ la fiecare 10-15 zile se efectuează o reînnoire parțială a apei, o schimbare de aproximativ 20% din volumul total. În timp, vei cunoaște mai bine care este tiparul de reînnoire a apei care funcționează cel mai bine în acvarii de pești.

10. Întreținere

Verifică periodic echipamentele necesare pentru acvarii pești și asigură o selecție adecvată de remedii și echipamente de înlocuire pentru a răspunde prompt la orice situație de urgență.

11. Alege peștii

Conform caracteristicilor peștilor, este posibil să ai nevoie de un tip de acvarii pești sau de altul. Ia în considerare acest lucru atunci când îl alegi, precum și incompatibilitățile dintre diferite rase și habitatele preferate ale fiecăruia.

12. Paraziți și boli

Cumpără pești fără paraziți. Cumpără numai pești sănătoși și cu aspect activ: de multe ori se cere să-i vezi mâncând, în special speciile marine, ca semn că sunt bine aclimatizați și sănătoși, dar acest lucru este periculos, deoarece un pește care mănâncă și este ambalat imediat va defeca în pungă și va deteriora rapid calitatea apei.

De asemenea, este bine să cumperi pești la prânz și să-i așezi în acvarii de pești după-amiaza, pentru a evita o perioadă lungă de expunere stresantă la locuitorii stabiliți.

13. Transport acasă

Protejează peștele de stresul de temperatură și de călătorie, luându-l într-un recipient izolat, de culoare închisă, astfel încât atunci când este livrat în punga transparentă este convenabil să ai o cutie pregătită pentru pești pentru a face călătoria în cel mai sigur și confortabil mod posibil pentru ei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.