Brand voice

Apel de la autorităţile sanitare: primăriile să verifice calitatea apei!

Raluca Manolache
19 mar 2013 1840 vizualizări
Primăriile care nu au întocmit regulamentul de exploatare, funcţionare şi întreţinere a staţiilor centrale de furnizare a apei riscă sancţiuni de la 4.000 lei la 10.000 lei.Probleme sunt la Băleşti, Fitioneşti, Năneşti, Tătăranu, Tulnici şi Vizantea

Reprezentanţii autorităţilor locale au fost convocaţi luna trecută de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea la o întrunire în cadrul căreia s-a discutat problema monitorizării calităţii apei furnizate către vranceni, în condiţiile în care în multe localităţi sunt probleme cu potabilititatea apei. În cadrul acestei întalniri a fost prezentat şi raportul întocmit de DSP privind calitatea apei produsă şi distribuită în judeţul Vrancea în 2012, iar primarii au fost înştiinţaţi că nu se respectă frecvenţa monitorizării calităţii apei. De asemenea, autorităţile locale au fost înştiinţate că trebuie să întocmească regulamentul de exploatare, funcţionare şi întreţinere a staţiilor centrale de furnizare a apei. Cu toate acestea, şase primării nu au trimis nici pană la această dată regulamentul, acestea fiind Băleşti, Fitioneşti, Năneşti, Tătăranu, Tulnici şi Vizantea. Pentru că nu au întocmit acest regulament, primăriile riscă sancţiuni de la 4.000 lei la 10.000 lei. Primăriile au fost atenţionate să monitorizeze permanent sursele de apă pentru că apa din unele instalaţii de alimentare din mediul rural, dar mai ales din fantani, este plină de bacterii, nitriţi şi nitraţi. Aceasta pentru că sunt situaţii în care vechimea instalaţiei sau din cauza unor probleme de funcţionare, dezinfecţia apei nu prea se face. “Probleme sunt de mult timp pentru că nu toate primăriile au făcut investiţii privind asigurarea unei instalaţii de apă conform cerinţelor. În momentul în care nu se face dezinfecţia apei este posibil să găseşti anumiţi germeni patogeni care îi determinăm în apă, eschrichia coli, enterococi. Primăriile sunt obligate să facă monitorizarea de control. Prin această monitorizare de control primăriile urmăresc eficienţa dezinfecţiei. Dezinfecţia este principala acţiune pe care trebuie să o facă primăria pentru a fi sigură că trimite la consumatori o apă de calitate”, a precizat dr. Cornelia Drăgună, medic şef la DSP Vrancea. Pericolul este mai mare însă în localităţile unde oamenii consumă apa din fantani. „Primăriile trebuie să facă toate acţiunile legate de întreţinerea, asanarea, curăţarea fantanilor. Văd fantana ca pe o alternativă şi în situaţia în care instalaţia de apă are defecţiuni şi nu funcţionează sau în situaţia în care din cauza secetei scade apa la sursă”, a mai precizat dr. Cornelia Drăgună. Anul trecut a apărut şi un caz de îmbolnăvire din cauza apei “otrăvite”. Un bebeluş din comuna Sihlea a fost diagnosticat cu “boala albastră” după ce a mancat lapte preparat cu apă dintr-o fantană nesigură, dar pentru că boala a fost diagnosticată din timp copilul s-a făcut bine. Despre companie www.inservaqua.ro(Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.