Brand voice

Stabilizatoare de tensiune

Ziarul de Vrancea
13 mar 2013 2375 vizualizări
Generalitati-Stabilizatoarele de tensiune sunt instalatii care asigura tensiuni de alimentare constante pentru echipamentele de telecomunicatii.

Aceste instalatii se monteaza in general intre sursa de alimentare pana la limitele impuse de performantele aparatului comutator,cand variaza:


-tensiunea sursei de alimentare;
-frecventa retelei;
-sarcina;
-conditiile de mediu(temperature,presiune).


Tehnica de masurare si control,tehnica de calcul impugn adeseori existenta unei tensiuni continue de alimentare si a unor curenti continui constanti,independent de variatiile in anumite limite ale tensiuni de retea sau idependent de variatiile din circuitul de sarcina.Pentru realizarea acestui lucru s-au folosit circuitele electronice numite circuite stabilizatoare. Pentru a functiona correct aparatura electronica necesita tensiuni de alimentare continue. Pentru obtinerea acestora s-a incercat obtinerea unei surse de tensiune stabilizata. Aceasta sursa a fost alcatuita dintr-un redresor si un filtru si a fost numita stabilizator de tensiune.
Tensiunea obtinuta la iesirea unui redresor cu filtru are, pe lânga componenta continua, dependenta de tensiunea retelei si o componenta variabila, ondulatiile. In plus, aceasta tensiune scade mult cu cresterea curentului de sarcina (caracteristica externa cazatoare) si este dependenta de temperatura.
Stabilizatorul de tensiune ideal este un circuit care asigura la iesire o tensiune independenta de tensiunea de intrare, de curentul de sarcina si de temperatura.Stabilizatorul de tensiune real nu poate realiza o independenta totala a tensiunii de iesire de factorii mentionati mai sus, dar le micsoreaza dependenta. Stabilizatorul de tensiune, impreuna cu redresorul si filtrul formeaza o sursa de tensiune stabilizata.

1.Tipuri de stabilizatoare


1) Dupa principiul de functionare stabilizatoarele de tensiune se impart in:
stabilizatoare parametrice;
– stabilizatoare cu reactie;
– stabilizatoare in regim de comutatie.

Stabilizatorul parametric are structura cea mai simpla si isi bazeaza functionarea pe neliniaritatea caracteristicii curent – tensiune a dispozitivului electronic folosit (in general o dioda stabilizatoare).

Stabilizatoare cu reactie realizeaza functia de stabilizare printr-o reactie negativa, dispozitivele electronice folosite lucrând liniar. Acest tip de stabilizatoare sunt intr-o prima aproximatie, circuite liniare.

Stabilizatoare in regim de comutatie sunt tot stabilizatoare cu reactie, in care insa elementul regulator al tensiunii de iesire nu lucreaza liniar, ci in regim de comutatie. Creste astfel mult randamentul stabilizatorului.

2) Dupa cum elementul regulator al tensiunii stabilizate se afla in serie sau in derivatie cu iesirea stabilizatorului, stabilizatoarele de tensiune pot fi:


stabilizatoare serie;
– stabilizatoare derivatie.


Sursa:referate.ro

 

Mai multe detalii pe : www.stabilizatoaredetensiune.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.