Brand voice

De ce vine un tânăr absolvent de MIT să candideze în fieful lui Oprişan?

Ziarul de Vrancea
28 nov 2016 391 vizualizări
"Am ajuns la o masă critică şi putem avea un impact real în viaţă publică" Interviu de Camelia Badea


De ce ar candida un olimpic la matematică şi absolvent de MIT la parlamentare? Şi de ce tocmai în Vrancea, unde PSD-ul lui Marian Oprişan pare de neclintit?

Am vrut să aflăm asta de la Virgil Petrea, medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Matematică, absolvent al universităţii americane MIT şi al INSEAD (Franţa), una dintre cele mai bune şcoli de business din lume, tânăr care a decis să revină în ţară şi să candideze pe lista USR pentru un loc de deputat.

După facultate, Virgil Petrea a lucrat şi în România, dar şi peste hotare, cel mai recent job fiind în Olanda.

"Pornim că oameni noi în politică. Pentru noi vorbesc acum intenţiile şi carieră noastră (...) Sunt mulţi vulpoi bătrâni care pretind că ştiu Constituţia şi care este interesul cetăţeanului, dar se vede limpede că nu îl urmăresc", spune Virgil Petrea într-un interviu acordat Ziare.com în care explică de ce vrea să fie deputat şi de ce candidează tocmai în Vrancea.
Într-un interviu acordat în urmă cu doi ani declaraţi că nu luaţi în calcul revenirea în România, iar acum candidaţi pentru Camera Deputaţilor. Cum s-a petrecut această răsturnare de situaţie?

Aşa credeam în momentul respectiv, însă între timp situaţia s-a schimbat. Dar să ştiţi că legătură mea cu România a fost continuă. Chiar şi atunci când am fost în SUA sau când am fost în Franţa sau în Olanda, eu am fost cu gândul mereu la România. Mi-am dorit să mă implic civic, la fel cum şi-au dorit foarte mulţi tineri plecaţi în afară, dar am văzut că nu se putea la momentul respectiv.

Acum cred că am ajuns la o masă critică şi putem avea un impact real în viaţă publică.

De ce aţi ales să candidaţi la Parlament şi nu o altă formă de manifestare politică? Şi de ce aţi ales USR?

Am ales USR pentru că este singurul partid credibil. Este cu totul altceva, are un nou mod de a face politică. Mă regăsesc în valorile promovate de USR.

Şi candidez la Parlament pentru că trebuie să facem o schimbare. Este forul legislativ, cu cel mai mare impact asupra viitorului ţării, iar în acest for lucrurile nu sunt în regulă acum.

Ce va nemulţumeşte cel mai tare?

Lipsa de reprezentativitate a actualei clase politice. Tocmai cu asta vine USR, cu o schimbare a tipologiei politicianului. Suntem oameni care nu au mai făcut politică până acum şi vrem să ne implicăm civic. Iar carierele noastre vorbesc pentru noi.

De ce aţi decis să candidaţi în judeţul Vrancea, cunoscut că fiind un judeţ "roşu"? Nu va era mai uşor să candidaţi în alte judeţe, unde PSD e mai slab cotat?

Sunt de acord, dar nu întotdeauna ce este uşor este important. Sunt focsenean şi cred că există două viteze în România: unele zone se dezvoltă cu o viteză, altele rămân în urmă. Iar Vrancea, la fel că multe alte judeţe captive intereselor PSD, se află în a două categorie - a rămas în urmă.

Tocmai de asta, cred că este de datoria mea să candidez în Vrancea şi nu în alte judeţe.

Aţi discutat cu oamenii pe stradă? Ce va spun?

Da, am mers pe stradă şi am vorbit cu oamenii. În general, lumea este foarte dezamăgită, nu se simte reprezentată de politicieni, consideră că aceştia au acaparat puterea pentru propriile lor interese.

Eu cred că există două tipuri de dezamăgiţi: cei care s-au resemnat (şi asta e ceea ce îşi doresc vechii politicieni, că lumea să se resemneze pentru că ei să poată fură în linişte) şi cei care nu şi-au pierdut speranţa, care sunt foarte nemulţumiţi, dar totodată cred în continuare în schimbare.

Şi cum încercaţi să îi convingeţi să vină la vot şi să va voteze?

Încercăm să le reaprindem speranţa. Le arătăm ce am făcut noi, ce vrem să facem în viitor, care sunt obiectivele noastre. Bineînţeles că reputaţia noastră şi background-ul nostru vorbesc pentru noi. De asemenea, şi programul USR vorbeşte pentru noi în faţă alegătorului.

Iar în program se arată în primul rând faptul că vrem să luptăm împotriva intereselor de partid urmărite în cheltuirea banului public. Din acest punct pornesc toate, inclusiv în Vrancea. Este principala cauza a problemelor majore cu care se confruntă judeţul nostru şi vorbesc aici de creştere economică limitată, de scădere demografică accentuată - peste un sfert din populaţia judeţului a plecat în ultimii 15 ani.

Şi cu investiţiile stăm foarte slab, pentru că nu avem mari contributori. A existat o platforma industrială care a fost decimată de-a lungul anilor. Trebuie să creăm premisele reîntoarcerii investitorilor.

Să ştiţi însă că pe 11 decembrie nu sunt alegeri locale, ci parlamentare şi mesajul dvs pare oarecum confuz. Ce poţi să faci la nivel de deputat sau senator pentru problemele enumerate de dvs mai sus?

Se pot face multe la nivel legislativ. Aşa cum spuneam mai devreme, problemele pornesc de la prea multă implicare a politicului în cheltuirea banului public. Pot fi luate măsuri la nivel legislativ pentru a stopa acest fenomen şi USR-ul le propune: este vorba despre transparentizarea cheltuielilor publice, despre introducerea interdicţiei pentru persoanele cu dosar penal să acceadă la funcţii alese etc.

Dacă noi creăm în administraţia publică un mediu corect şi competent, acest lucru va influenţă şi mediul de afaceri, iar investitorii vor vedea acest lucru şi vor veni şi în judeţul Vrancea. Asta pe partea de transparentizare.

Pe de altă parte, trebuie să vedem că Vrancea stă foarte prost la capitolul infrastructură şi trebuie să luptăm pentru a conecta Vrancea la restul ţării şi la vestul Europei, pentru a ne creşte competitivitatea în faţă altor judeţe.

Acest lucru e posibil, dar nu s-a făcut până acum, pentru că a existat o lipsa totală de interes în ceea ce priveşte regiunea Moldovei. Trebuie să o conectăm la sistemul de autostrăzi, la coridoarele europene. Primii paşi au fost făcuţi de Guvernul Cioloş. Chiar joi s-au dat spre licitaţie studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice pentru drumul de mare viteză Ploieşti-Focşani-Bacău-Paşcani, care se află pe Coridorul european IX. Aceste procese trebuie continuate.

De ce nu are România o reţea bine pusă la punct de drumuri şi autostrăzi? S-a furat mult, e vorba doar despre incompetenţa sau sunt şi alte interese la mijloc?

Sunt mai multe cauze. Este vorba şi despre incompetenţa, dar şi despre faptul că autostrăzile reprezintă o investiţie foarte mare şi cu efecte pe termen lung, care nu se văd mereu în aceeaşi guvernare. Şi, atunci, primând interesele pe termen scurt, politicienii fiind în căutare de capital politic tot pe termen scurt, au ales să lase la o parte autostrăzile, investiţiile acolo fiind făcute într-un ritm foarte scăzut.

Să ştiţi că pentru situaţia din acest moment Guvernul Ponta este principalul responsabil. Erau foarte multe proiecte începute, dar Victor Ponta le-a tras pe linie moartă, a trebuit să vină Guvernul Cioloş să le reînceapă.

Patru ani au fost amânate foarte multe proiecte! Sibiu-Piteşti a fost amânat pentru că dl Dan Şova şi-a dorit să facă Comarnic-Braşov, care nu este finanţat din bani europeni, deci era de 10 ori mai scump decât Sibiu-Piteşti, şi aşa mai departe.

Sunteţi nou în politică. Cum va pregătiţi pentru viitorul mandat de deputat? Studiaţi legislaţia, Constituţia?

Cred că întotdeauna trebuie să lucrăm la asta, mai ales că pornim că oameni noi în politică. Pentru noi vorbesc acum intenţiile şi carieră noastră, aşa cum am mai spus.

Sunt mulţi vulpoi bătrâni care pretind că ştiu Constituţia şi care este interesul cetăţeanului, dar se vede limpede că nu îl urmăresc.

Dacă veţi ajunge deputat, în ce comisii v-ar plăcea să activaţi, în ce domenii vreţi să va implicaţi mai mult?

Rămâne de văzut, dar mi-ar plăcea să fiu în comisiile care se ocupă de transport şi infrastructură pentru că, aşa cum am spus, acest lucru este foarte important pentru judeţul Vrancea.

USR a fost lansat că partid "anti-sistem". Cum veţi colabora cu celelalte partide care vor intră în Parlament, de exemplu cu PNL?

Noi avem aceeaşi propunere pentru postul de prim-ministru - Dacian Cioloş. În rest, vom colabora doar punctual, pe proiectele pe care noi le considerăm necesare pentru cetăţenii României.

Cum credeţi că ar putea fi diminuat nivelul corupţiei, de care ne plângem cu toţii? În ce zone ar trebui să punem accentul mai tare: pe justiţie, pe educaţie etc?

În administraţia publică, în alegerea oamenilor competenţi. Să nu mai promovăm oameni pe relaţii şi interese de partid, aşa cum s-a făcut în trecut. Şi, desigur, şi în educaţie. Pe termen lung, educaţia civică trebuie să aibă o pondere mai mare în învăţământul preuniversitar.

Să ne învăţăm tinerii să se implice civic. Eu cred că şi prin propriul exemplu putem produce un astfel de efect.

Pentru că vorbiţi despre educaţie şi dvs aţi fost olimpic internaţional la matematică, spuneţi-ne dacă în opinia dvs plagiatul este o infracţiune gravă sau doar o chestiune de moralitate. De ce ar trebui să îi pese cetăţeanului de rând că Victor Ponta, Gabriel Oprea sau alţi politicieni au plagiat?

Da, plagiatul este o infracţiune gravă. Mai mult de atât, există o cultură a copiatului pe care noi trebuie să o eliminăm. Trebuie să înţelegem că şmecheria şi furtul nu te fac să progresezi în viaţă.

Am cunoscut sistemul european, sistemul american. Nicăieri plagiatul sau copiatul nu este tolerat.

Care este efectul negativ? Nu mai pui pe primul loc competenţă reală. Scurt-circuitezi mecanismele care asigura progresul şi dezvoltarea societăţii. Cine plagiază ia o diplomă pe nedrept şi îşi arogă nişte merite care nu sunt ale lui. Iar efectele se văd în activitatea pe care o depune mai târziu.

Dacă tu nu eşti competent şi ajungi într-un loc pentru care nu ai meritele necesare, vei lua decizii proaste, evident, care bineînţeles că vor afecta viaţă publică


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.