VIDEO!!!Nini Săpunaru, prezent la conferința „Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana!”, desfășurată la Romexpo
Conferința s-a desfășurat în deschiderea evenimentului internațional Pack Expo, cea mai mare expoziție de ambalaje și soluții de ambalare din Sud-Estul Europei.
Campania „Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana!” își propune să sensibilizeze opinia publică în scopul protejării resurselor naturale și viitorului planetei, prin conștientizarea risipei de hrană și promovarea unei împachetări corecte, ca măsură concretă de reducere a deșeurilor.
În deschiderea conferinţei, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a explicat că în cadrul MADR s-a constituit un grup de lucru interinstituţional şi interorganizaţional care are ca obiectiv reducerea risipei alimentare la nivel naţional, cât şi sprijinirea unor iniţiative ale ONG-urilor care activează în acest sector. De asemenea, deputatul Florin Alexe, inițiatorul Legii antirisipă, a prezentat legea care este în prezent la Comisii și va ajunge în Parlament.
Deputatul vrâncean a reiterat ideea că risipa alimentară poate fi redusă în România numai după adoptarea unor reglementari fiscale, iar Parlamentul trebuie să aprobe urgent proiectul de lege pentru reducerea taxei pe ambalaje, înainte ca producătorii de alimente să falimenteze.
“ONU estimează că, la nivel mondial, se irosește o treime din alimentele produse, ceea ce înseamnă de trei ori hrana necesară pentru întreaga populație a globului. La nivelul statelor membre UE, risipa alimentară este de peste 89 de milioane de tone/anual, circa 180 de kg pe cap de locuitor, deși 79 de milioane de europeni trăiesc sub pragul sărăciei. Deși este una dintre cele mai sărace țări din UE, cu peste 40% din locuitori în pragul sărăciei, România se află pe locul 10 din 27 de țări analizate în ceea ce privește risipa de hrană. Astfel, este nevoie să gândim cum putem stopa risipa la nivelul țării. Magazinele pot să facă reduceri la produsele în prag de expirare, numai că platesc TVA-ul integral. Soluția optimă este reglementarea fiscală. Dacă am luat produsul cu 10 lei și vreau să-l vând cu 3 lei, nu mă pune să plătesc TVA-ul la 10 lei, pentru ca în realitate nu mai incasez decât 3 lei pe el. De asemenea, avem nevoie de o procedură rapidă de autorizare prealabilă, mai ales pentru produsele perisabile”, a declarat Nini Săpunaru.(Advertorial)