Brand voice

COMUNICAT DE PRESĂ PNL Vrancea

Ziarul de Vrancea
28 aug 2016 1855 vizualizări
Grupul de consilieri PNL solicită consilierilor PSD-ALDE să vină mâine la ședința extraordinară convocată pentru ora 11.00

 

Consilierii județeni liberali au convocat o ședință extraordinară de CJ pentru luni, 29 august, orele 11.00, pentru repartizarea unor sume celor 22 de comune (UAT-uri) afectate de calamitățile din perioada 22 – 24 iunie.

În urma centralizării rapoartelor operative trimise de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, bilanțul provizoriu al inundațiilor care au afectat județul Vrancea este următorul (SURSA: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea)

·       22 comune afectate, 5 case distruse (comuna Urechești), 231 case afectate,  223 anexe gospodărești afectate, 734 curți și grădini afectate,

·       860 ha teren arabil afectate, 180 ha pășuni, fânețe afectate

·       1 obiectiv cultural afectat (Școala Odobești),

·       1,2 km drumuri naționale afectate, 53,7 km drumuri județene afectate,  48,2 km drumuri comunale afectate, 47,6 km străzi, ulițe comunale afectate.

Grupul de consilieri PNL a identificat în buget suma de 900.000 de lei (aferentă programului Salvamont) care poate fi îndreptată către UAT-uri ca măsură urgentă și, totodată, a solicitat conducerii CJ Vrancea și direcțiilor de specialitate din CJ să identifice și alte sume care să ajungă în cele 22 de comune afectate.

Grupul de consilieri PNL a primit un răspuns de la CJ cu privire la convocarea ședinței, răspuns prin care președintele CJ Marian Oprișan, secretarul județului Raluca Dan, directorii Romeo Iordache și Dumitru Diță susțin, în mod surprinzător, că ”nu sunt întrunite condițiile prevăzute de art. 94 din legea 215 / 2001 privind existența unor cazuri excepționale care necesită adoptarea unor măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităților”, astfel că ”proiectul de hotărâre va fi pus în dezbatere în prima ședință ordinară a CJ Vrancea”, așadar nu într-o ședință extraordinară.

Cu un bilanț provizoriu prezentat anterior care face dovada indubitabilă că ne aflăm într-o situație extrem de gravă pentru comunitățile locale, Oprișan & Co. găsesc motive puerile pentru a pune piedică inițiativei consilierilor PNL.

În aceste condiții, grupul de consilieri PNL anunță public faptul că va fi prezent mâine la ședința extraordinară convocată și solicită consilierilor PSD-ALDE să facă același lucru pentru găsirea unor soluții privind identificarea altor sume din buget care să fie îndreptate către UAT-uri.

În răspunsul primit de la CJ, Oprișan & Co. dau vina pe Guvern că nu există la CJ Vrancea un fond de rezervă din care, la nevoie, să se ia anumite sume, însă același Consiliu Județean a închiriat scene de spectacole cu sume de peste 30.000 de euro și a finanțat cu zeci de mii de euro o serie de spectacole în aer liber gen revelion, festivaluri etc.

Administrația PSD nu s-a îngrijit să constituie un minim fond de rezervă și iată că în situația unor calamități se invocă tot felul de motive pentru a nu fi ajutate comunitățile afectate. Ce s-ar întâmpla dacă în zona seismică Vrancea ar avea loc un cutremur? CJ ar invoca faptul că nu are fond de rezervă și nu poate interveni pentru a ajuta comunitățile locale?

Imaginile cu oameni care au pierdut case, bunuri, au fântânile inundate sau pline de nămol și nu mai dispun de apă potabilă au devenit virale zilele trecute, iar Marian Oprișan spune că nu este cazul de o ședință extraordinară.

Pasaje relevante din răspunsul CJ adresat consilierilor județeni PNL:

”Construcția bugetară pe 2016 nu a permis constituirea unui fond de rezervă bugetară, deoarece resursele financiare alocate de guvern au fost la limita susținerii finanțării cheltuielilor de funcționare, iar la această dată nu există în buget sume care să poată fi alocate pentru remedierea în regim de urgență a infrastructurii de drumuri județene

-        ”Nu au fost constatate situații de blocare a drumurilor județene care să determine izolarea unor comunități locale”

-        ”CJ consideră că în situația de față sunt incidente prevederile Art. 3, alin. 4 și 5 din Legea 500/2002: (4) Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe baza de hotărâri ale Guvernului, pentru finanţarea unor acţiuni urgente în vederea înlăturării efectelor unor calamitaţi naturale şi sprijinirii persoanelor fizice sinistrate.  (5) În cursul exerciţiului bugetar Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului poate fi majorat de Guvern din Fondul de rezerva bugetară la dispoziţia Guvernului, în funcţie de necesităţile privind asigurarea sumelor pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale. 

 

Consilierii PNL atrag atenția că nu au convocat ședința extraordinară pentru a solicita Guvernului să intervină prin finanțarea CJ de la Fondul de intervenție. Acest lucru se poate realiza în viitorul apropiat. Consilierii PNL au convocat ședința pentru a trimite fonduri în regim de urgență comunităților afectate, din bugetul CJ, pentru că situația este deosebit de gravă în Vrancea. Reamintim doar un singur caz acum: la Urechești, 5 case au fost distruse complet.

În concluzie, consilierii PNL solicită președintelui CJ Marian Oprișan și consilierilor PSD-ALDE să dea dovadă de responsabilitate și să nu blocheze inițiativa de susținere a comunităților afectate de inundații (mai mult de jumătate din comunele afectate sunt comune cu primari PSD).

Departament Comunicare PNL Vrancea

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.