Brand voice

2VIDEO!!!! Legea supermarketurilor a fost aprobată şi ar trebui să ducă la revitalizarea agriculturii

Mihai Boicu
12 iun 2016 3222 vizualizări
Deputatul liberal Nini Săpunaru, unul dintre iniţiatorii modificărilor la legea supermarketurilor, spune că legea va putea fi aplicată efectiv din martie 2017 u legea va avea trei efecte principale: producătorii locali vor avea piaţă de desfacere, taxele de raft au fost eliminate, iar supermarketurile au termen de plată pentru furnizori u Feliciu Paraschiv, deţinătorul lanţului local de supermarketuri Paco, susţine că agricultura va fi revitalizată, iar marile lanţuri nu vor mai controla preţurile de pe piaţă

Get your own valid XHTML YouTube embed code

 

Get your own valid XHTML YouTube embed code

Modificările la Legea supermarketurilor au fost aprobate de Camera Deputaţilor, iar legea se află la promulgare la preşedinte. Legea 321/2009, în noua sa formă, ar trebui să producă o revoluţie în comerţ, dar şi în întreaga agricultură, spune liberalul Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, unul dintre iniţiatorii şi susţinătorii acestei legi. De menţionat că legea a fost întoarsă o dată la Comisia de Agricultură de plenul Camerei Deputaţilor, însă în cele din urmă actul normativ a fost aprobat deoarece s-a bucurat de sprijinul deputaţilor din toate partidelor. ”Noi discutăm de mai mult de un an cu supermarketurile, încercând să le convingem că nu este corect cum procedează. Această lege nu se aplică pentru toate produsele, ci pentru produsele proaspete, lapte, produse lactate, produse de panificaţie, miere, ouă, carne, produse de panificaţie, legume, fructe. Prin această lege încurajăm aducerea de produse proaspete în supermarketuri”, a spus Nini Săpunaru. Supermarketurile sunt obligate prin noua lege să aibă produse alimentare româneşti proaspete în proporţie de peste 51%, provenind dintr-un aşa numit ”lanţ scurt de aprovizionare”, adică din zona în care se află magazinul respectiv. Iniţiatorii legii spun că se va stimula dezvoltarea agriculturii, pentru că fermierii vor fi încurajaţi să producă dacă au piaţă de desfacere. ”Avem o problemă mare pe partea de legume şi fructe. Nu se mai produce fasole, iar pe piaţă avem fasole din China. Avem un program pe 5 ani de înfiinţare de livezi. Unde vor vinde viitoarea producţie?”, a arătat deputatul Nini Săpunaru. Preşedintele Comisiei de Agricultură spune că normele de aplicare vor fi elaborate în două luni, după care vor mai trece încă şase luni până la intrarea în aplicare. În aceste condiţii, noua lege a supermarketurilor ar trebui să se aplice din martie 2017.

Nini Săpunaru: „Preţurile sunt mai mari decât ar trebui”

 

 Pe lângă lanţul scurt de aprovizionare, prin modificările efectuate la Legea 321 a fost eliminată taxa de listare practicată de supermarketuri. ”În anul 2009, când a apărut Legea 321, într-un articol s-a scos taxa de raft, iar în altul s-a introdus taxa de listare”, a spus Nini Săpunaru. Deputatul atrage atenţia că toate produsele care se vând în supermarketuri au preţuri mai mari decât ar trebui, iar acestea sunt menţinute la un nivel ridicat pentru întreaga piaţă. ”La produse industriale nenorocirea este şi mai mare. De la ace, la hârtie, totul se cumpără la preţ mai mare. Mai mult, există posibilitatea unei înţelegeri ferme: nu vinzi sub preţul pe care mi-l dai mie”, a arătat deputatul PNL. Practic, prin acest mecanism sunt menţinute preţurile ridicate: dacă vinzi la un anume supermarket, condiţia este să nu vinzi la concurenţă la un preţ mai mic. Nini Săpunaru susţine că lanţul scurt de aprovizionare funcţionează deja în Vrancea la două lanţuri locale de supermarketuri. O altă modificare efectuată la lege este reglementarea plăţilor pentru furnizori, pentru că în realitate plăţile se fac şi la două – trei luni. Nistor Bratosin, primarul comunei Urecheşti, a arătat că la ora actuală se importă cireşe din Bulgaria, în loc să se cumpere din zona noastră.

Marile reţele menţin preţurile ridicate cu până la 40%

Feliciu Paraschiv, proprietarul reţelei locale de supermarketuri Paco, spune că noua lege este benefică pentru consumatori, iar marile reţele ”ţipă” din alte motive: pentru că nu mai pot aduce produse din alte ţări şi pentru că nu mai pot controla preţurile prin taxa de listare. ”Noi lucrăm deja pe sistemul lanţului scurt de aprovizionare de când ni s-a dat posibilitatea să achiziţionăm de la producători pe bază de borderou de achiziţie, iar ei pot vinde cu certificat de producător şi carnet de comercializare. Noi luăm roşii, castraveţi de la Matca, gogoşari de la Suraia. Sunt poveşti că această lege nu se poate aplica, pentru că este o prevedere potrivit căreia dacă nu există marfă pe plan intern se poate face o derogare. De exemplu, la mere este cerere de 90.000 de tone şi producţie de 50.000 de tone. Atunci se modifică procentul şi după ce se vinde marfa noastră se aduce din import. Fasolea se aduce din China, printr-o buclă, prin Egipt şi prin Cipru, după care ajunge la noi. De asta nu mai avem producţie de fasole. Usturoriul se aduce tot din China, morcovul din Turcia. Pentru că la ei forţa de muncă este foarte ieftină, comercianţii au cumpărat de acolo şi au distrus agricultura noastră”, a spus Feliciu Paraschiv. Potrivit acestuia, taxele practicate de marile reţele de supermarketuri, eliminate prin noua lege, ridică preţurile chiar şi cu 40%. Nu există o  singură taxă, există mai multe, cum ar fi taxa de plasare, taxa de mercantizare, taxa de promovare, taxa de dezvoltare şamd. ”Atunci furnizorii cresc preţurile ca să acopere taxele. Mai este o mare problemă. Prin noua lege, produsele proaspete trebuie achitate în cel mult şapte zile, iar cele ambalate la 14 zile. Marile supermarketuri au ajuns şi la 60 de zile. Îţi spun că dacă vrei să vinzi acolo, plata este la 30 de zile, iar tu ai de încasat 28 sau 29 de facturi. După ce vinzi la ei o perioadă, cresc termenul la 45 de zile. Cu aceşti bani, îşi mai deschid un magazin”, a explicat Feliciu Paraschiv sursa de finanţare pentru apariţia pe bandă rulantă a unor magazine. Deţinătorul lanţului Paco crede că după aplicarea efectivă a legii supermarketurilor, preţurile vor scădea cu cel puţin 10%. De asemenea, după un an – doi producătorii români vor face investiţii în agricultură pentru că vor avea piaţă de desfacere. (Mihai BOICU)

 

(Advertorial)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.