Brand voice

2VIDEO!!!Vreau să fiu primar! Schimbarea care vine la Măicăneşti se numeşte Răzvan Pascu

Ziarul de Vrancea
30 mai 2016 8800 vizualizări
Inginerul Răzvan Pascu şi-a propus să schimbe starea actuală de lucruri într-o comună condusă de 20 de ani de un primar care nu a făcut mai nimic. "Îi spun domnului Necula următorul lucru: în lumea aceasta totul este trecător: şi funcţia, şi susţinerea complice a partidului şi prieteniile din interes", declară Răzvan Pascu, tânărul om de afaceri, propus de PNL pentru postul de primar al localităţii, într-un interviu acordat Ziarului de Vrancea.

Reporter: Aveţi 36 de ani, o familie împlinită şi propria afacere. Tinerii aleg mai degrabă să fugă de politică. De ce vă doriţi să fiţi primar al comunei Măicăneşti?

Adrian Pascu: Îmi doresc să fiu primar al comunei deoarece m-am născut în Măicăneşti, am crescut aici, mă leagă profesia mea de lumea satului natal. La momentul în care am înţeles că poarta curţii noastre este mereu deschisă şi zeci de persoane trec pragul casei, tata fiind inginer şi mama medic, am asimilat sătenii ca fiind parte din familia mea. Sunt educat să ajut, să le înţeleg problemele, mai ştiu că pot şi că îmi pasă de cei mulţi. Familia mea a trăit dintotdeauna printre oameni şi pentru ei.

Aţi pierdut alegerile la un scor strâns acum 4 ani. Cum a fost experienţa din 2012? De ce credeţi că aţi pierdut?

La alegerile din 2012 eram mai tânăr cu 4 ani, cu mai puţină experienţă şi totuşi i-am suflat contracandidatului în ceafă. Alegerile au constituit pentru mine un duş rece, scoţian. Am constatat cu uimire la ce se pretează oamenii pentru putere, ce sistem mafiot a fost pus la punct şi câtă teroare au semănat în rândul oamenilor. Mesajul meu nu a ajuns la cetăţeni în integralitatea sa. O mare parte se baricadau în case să nu fie văzuţi stând de vorbă cu mine. În ziua votului era o “dezordine”totală, în sală erau persoane care în mod normal nu aveau ce căuta acolo. Mesajul lor era “Noi suntem jupânii”.  Unul dădea perdeaua la o parte ca să vadă cu cine se votează, altul nota în carnet cu cine s-a votat iar  

     Răzvan  Pascu : "Modelul meu de comună bine gospodărită este Ciorăşti."

 

 

la uşă  aştepta “jupânul mare” ca să-i mustre sau să-i felicite, după caz. Poliţia nu avea ochi ca să-i vadă. Buletinul de vot se aplica pe o hârtie proastă pentru ca ştampila să iasă în relief şi să se poată observa modul de votare. Am avut de-a face cu o maşinărie hârşâită în fraudarea voinţei electorale. În aceste condiţii nu mai putem vorbi de noţiunea de vot secret. Date fiind cele relatate consider rezultatul unul bun.

"Eu nu pot să fiu duplicitar, îmi respect cuvântul dat"

De ce aţi ales PNL-ul?

Am fost membru PDL şi am trecut odată cu fuziunea la PNL. Ca om sunt de factură liberală. Cred în iniţiativa privată, în competiţia deschisă şi onestă ca soluţii pentru atragerea de investiţii, crearea de locuri de muncă în beneficiul comunităţii. Afacerile curate şi implicarea cetăţenească sunt cheia dezvoltării. Altfel există riscul spectrului sărăciei şi, în conseicinţă, al unui număr prea mare de oameni dependenţi de ajutoarele sociale.

Ce vă diferenţiază de principalul dvs contracandidat, actualul edil al comunei? Ce îi reproşaţi?

Între mine şi actualul primar este în primul rând o diferenţă de educaţie; eu nu pot să fiu duplicitar, îmi respect cuvântul dat, îmi cunosc limitele, iubesc şi respect pe toată lumea, în urma mea vor ramâne obiective ce vor dăinui poate peste ani, aşa cum tata a făcut o bază sportivă la Şcoala Rîmniceni în urmă cu 50 de ani care mai este şi astăzi. Îi spun domnului Necula următorul lucru: în lumea aceasta totul este trecător: şi funcţia, şi susţinerea complice a partidului şi prieteniile din interes. Important este să laşi ceva în urma ta care să folosească oamenilor. Aşa se câştigă respectul lor.

Cum funcţionează Consiliul Local Măicăneşti şi care este atmosfera acolo?

De mai bine de două decenii Consiliul Local Maicanesti este condus de o majoritate PSD. Totul este aranjat din culise de primar şi camarila sa, orice hotărâre trece, opoziţia are rol decorativ, nu poate avea de multe ori nici măcar o părere. Dacă te opui se trece imediat la un veritabil linşaj ce se lasă cu amenţări şi deseori chiar cu repercursiuni. Concluzia e că nu se poate conlucra pentru mai binele comunei.

"La Măicăneşti, cel mai simplu pentru primar a fost să nu se implice"

Măicăneştiul este o comună mare, cu oameni gospodari, dar în ultimii ani s-a redus simţitor numărul de locuitori, sunt mai puţine oportunităţi de angajare, mai puţine afaceri. Cum de s-a ajuns aici?

E trist dar aveţi dreptate. Populaţia trecută de 65 de ani este de circa 70%. Cei tineri au ales plece în masă în străinătate. Prin structura populaţiei nu ne deosebim cu nimic de comunele din jur. În general primarii nu prea au dorit dezvolte localitaţile; nu au sprijinit mediul de afaceri, nu au încurajat tineretul la acesarea de fonduri europene. Şi la noi, la Măicăneşti, cel mai simplu pentru primar a fost să nu se implice. Suntem fruntaşi la numărul de ajutoare sociale acordate. Nu este întâmplător, ei reprezintă forţa de muncă ieftină, se lucrează mult la negru, cu ziua. Iar cei care trebuie ştiu că ei sunt cei pe care îi poţi manipula uşor, pe care îi cumperi cu un kil de ulei sau mălai, două- trei beri la birt, ei sunt masa de manevră gata să raspundă prezent atunci când e necesar să se pună presiune pe cineva.

Concret enumeraţi câteva lucruri pe care vreţi şi puteţi să le faceţi pentru comună. Nu vorbe.

Mă angajez în faţa locuitorilor din Măicăneşti la:

o    Depolitizarea administraţiei şi o transparenţă totală. Mai clar se va încheia definitiv cu persecuţia, cu discriminarea cetăţenilor pe motive politice şi nu numai, funcţionarilor primăriei le va fi interzis să facă politică în instituţie. Voi crea un birou unic ca totul să fie la vedere, voi invita cetăţenii la şedinţele de consiliu. În primărie, dragi cetăţeni, nimeni nu va fi mai presus de lege. Audienţele se vor desfăşura în prezenţa unui salariat-doi, cu rezolvări prompte şi fără promisiuni deşarte sau condiţionate de vreun favor.o    Voi înfiinţa şi voi pregăti pentru autorizare 2 puncte sanitare înSatu-Nou şi Stupina, nu barăci  muncitoreşti fără vreo şansă de a fi autorizate vreodată, exemplu cel din Stupina.
o    Am în plan modernizarea şi autorizarea Pieţei tradiţionale a comunei noastre.

o    O cursă locală care va circula în toate satele de câteva ori pe zi şi la ore exacte, după modelul Ciorăşti.
o    Şcoala este imperios necesar să fie şi ea depolitizată altfel nu vom ajunge niciodată la nivelul şcolii ce a fost odată la noi. Directorii să fie alesi de consiliul profesoral pe criteriul de competenţă, primarul să nu aibă nici un rol în numirea lui. Prioritatea numărul unu: rezultatele şcolare la examene, la olimpiade şi o activitate temeincă pe plan cultural şi sportiv a elevilor. Promit sprijin total pentru buna funcţionare a şcolilor.
o    Două clădiri moderne cu destinaţie dispensar pentru satele Măicăneşti şi Rîmniceni cu staţionar pentru serviciu de gardă şi tratamente, plus un cabinet ce va funcţiona cu medici din altă localitate.
o    Crearea unui Centru de asistenţă şi suport pentru persoanele vârstice este imperios necesar dată fiind vârsta populaţiei, majoritatea fiind persoane în nevoie şi singure.


Modelul meu de comună bine gospodărită este Ciorăşti.

Get your own valid XHTML YouTube embed code

Vă asigur că aşa va arăta comuna în 2020, cu alei şi uliţe asfaltate şi corespunzător luminate, cu canalizare. Vreau să mă apuc de treabă imediat după alegeri.

În plus, vreau să susţin înfiinţarea unui muzeu al satului, să iniţiem o sărbătoare a comunei şi să aducem la zi site-ul Primăriei Măicăneşti , unde să fie postate informații la zi din localitatea noastră. La ora actuală, site-ul administrației comunale nu mai este actualizat de ani de zile. Programul meu electoral a fost postat şi pe pagina mea de Facebook  dar aştept şi alte idei şi sugestii de la consătenii mei.

"Cei din echipa mea nu vor încinge hora corupţiei"

Se reproşează mereu că după alegeri toţi cei dinăuntrul Consiliul Local îşi dau mâna indiferent de partide. Ce garanţii daţi că nu se va mai întâmpla la fel?

Candidatul PNL a propus consilieri de toate vârstele, din toate satele comunei

 

 Pe lista mea de consilieri sunt reprezentate toate satele componente ale comunei şi toate categoriile sociale, cu oameni gospodari, de caracter, personalităţi puternice, care niciodată nu vor încinge hora corupţiei. Dacă nu va fi aşa voi demisiona şi eu şi ei. Nu-mi permit să nu fiu un om de cuvânt, un înşelător de speranţe.

Aţi sesizat, aţi reclamat vreun caz de cheltuire abuzivă a banilor publici la nivelul localităţii, vreo suspiciune de corupţie?

Nu şi cred că e un minus în activitatea mea care trebuie îndreptat. De principiu consider că aceste lucruri trebuie pornite de organele competente ale statului: Poliţie, Parchet, Curtea de Conturi, ANAF. Recunosc, legalitatea trebuie nu doar afirmată şi nepracticată, ea trebuie şi  apărată de noi toţi, mai ales de cei care pot avea cunoştinţă de ea. Ştiţi foarte bine că în Vrancea asta e o problemă veche şi că domină părerea generală că oricum nu se poate face nimic în acest sens. Soluţia? Mai mult curaj, mai multă implicare.

Pe site-ul primărei, bugetul local al comunei este cel din 2012, ultimul raport de activitate al primarului în funcţie datează din 2010, ca să nu mai pomenim despre lista consilierilor locali, declaraţiile de avere sau de interese. În calitate de consilier local aţi cerut vreodată public explicaţii pentru această lipsă de transparenţă, ca să nu spunem indolenţă administrativă?

Tot ce aţi observat este perfect adevărat. Ne-am făcut datoria ca opoziţie ca să reglăm aceste aspecte corect semnalate dar nu ai cui cere. Ei fac ce vor, se simt protejaţi, acesta e sistemul, nu iau seama la nimic. Doar  2-3 persoane determinate nu pot schimba un sistem rodat de atâta timp. În Consiliul Local Măicăneşti te lupţi cu morile de vânt.

"Cabinetele goale încă aşteaptă doctorul promis de domnul Necula"

Mama dvs este medic de familie în localitate şi a fost la un pas să fie evacuată din cabinetul medical la începutul anului. De ce credeţi că s-a recurs la asemenea şicane?

De 10 ani închirierea spaţiului pentru dispendar decurge cam la fel. După decesul tatălui meu - a fost un PSD-ist convins, care a crezut la început în tânărul pe atunci primar-, se aproba închirierea pe un an în două şedinţe: în prima şedinţă se propunea iar în a doua se aproba. În decembrie 2015 urmând un an electoral au refuzat categoric închirierea. Au riscat să nu facă şedinţe de consiliu 2 luni iar în a treia lună au aprobat închirierea doar a jumătate din spaţiu la presiunea sătenilor. Cele două camere rămase goale încă îşi aşteaptă doctorul promis de domnul Necula. A fost o strategie de campanie: mama să plece acasă unde avea un spaţiu pentru un număr de 500 de asiguraţi restul de 1000 să devină nemultumiţi că ramân pe dinafară. Iată un subiect bun de campanie, de ţesut minciuni şi de cules voturi. Oricâte baloane negre s-ar face despre ea, ele se sparg repede. Mama este un om muncitor, serios, cu principii sănătoase, o ardeleancă hotărâtă de la Târgu –Mureş. (S. D.)


"Familia mea a trăit dintotdeauna printre oameni şi pentru ei", spune Răzvan Pascu

Cine este Răzvan Pascu?

Sunt un bun familist, căsătorit de 13 ani, am 2 copii, Anemone, de  9 ani, elevă în clasa a 3-a, şi Mihnea, de 4 ani. Sunt de profesie inginer agronom, moştenire de familie, soţia mea e inginer industrie alimentară, am o afacere în agricultură închegată după 10 ani de muncă, sacrificii şi renunţări, o brutărie în asociere pe care am închiriat-o. Am creat în toată această perioadă 15 locuri de muncă. Sunt o persoană care nu fuge de responsabilităţi, îmi place să reuşesc, să fac faţă provocărilor.

Un mesaj pentru cetăţenii din Măicăneşti?

Dragi cetăţeni, împreună putem realiza multe. Alăturaţi -vă echipei mele, acordaţi-i încrederea dumneavoastră şi nu veţi regreta. Veniţi la vot pe 5 iunie şi votaţi Răzvan Pascu pentru un Măicăneşti altfel.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.