Brand voice

VIDEO!!!Proiecte de top la Ciorăşti pentru a determina oamenii să rămână în localitate!

Ziarul de Vrancea
27 mai 2016 12030 vizualizări
Pentru piaţa agroalimentară din Ciorăşti, una cum puţine există în Vrancea rurală, se intenţionează deschiderea zilnică u la şcolile din comună au fost făcute lucrări astfel încât acestea să primească aviz sanitar de funcţionare u localnicii din Ciorăşti pot avea un zâmbet mai frumos chiar la cabinetul stomatologic din comună

Într-un judeţ în care termenul de „bun gospodar” a devenit desuet, Nicolae Braicău, primarul comunei Ciorăşti, a dat un nou înţeles acestui cuvânt. Deşi s-a confruntat în cei patru ani de mandat nu de puţine ori cu probleme din partea autorităţilor judeţene pentru refuzul său de a da gajul diverselor proiecte impuse de Consiliul judeţean, primarul Braicău nu s-a descurăjat. Luptător, aşa cum se descrie chiar el, Nicolae Braicău este singurul primar din judeţ care a avut curajul de a spune „NU!” proiectelor VranceaAcqua şi Vrancea Curată. Ciorăştiul poate fi considerat astăzi o reţetă de succes şi de bună administrare a unei comune. Maşină de pompieri, maşină de salibritate, microbuz comunal, utilaje de dezăpezire şi tractoare, bază sportivă, cămin cultural şi bibliotecă, mici fabrici de pavele şi de tâmplărie PVC, sunt doar câteva dintre realizările administraţiei comunale în cei patru ani de mandat. La care se adaugă multe altele.    

Piaţa agroalimentară este o emblemă a comunei

Ciorăştiul a fost dintotdeuna o comunitate de târgoveţi, dar producătorii locali nu aveau un loc adecvat unde să îşi desfacă produsele. „În anii trecuţi, chiar şi pe timpul comuniştilor, se vindea pe uliţe, se vindea pe islazul comunal, era un târg ad-hoc”, spune primarul Nicolae Braicău. Din acest motiv s-a luat decizia amenajării unui spaţiu adecvat. „Din 2012 am zis că trebuie să facem o piaţă agro-alimentară care să corespundă normelor europene astfel încât comerţul să se desfăşoare civilizat. Au fost mici probleme în ceea ce priveşte locaţia, dar am trecut de toate obstacole şi la ora actuală ne putem mândri că avem o piaţă agro-alimentară cum puţine comune din judeţ au”, spune primarul. Pentru sectorul legume-fructe s-au construit 60 de tarabe acoperite, pentru a putea face comerţ şi pe timp ploios, dotate cu apă curentă şi grupuri sanitare. S-a construit, de asemenea, o hală pentru comercializarea produselor lactate şi de origine animală, prevăzută cu filtru sanitar, cu vestiare, duşuri pentru comerciaţi, etc. „E o emblemă a comunei noastre. Este bucuria noastră când vedem lume multă, comercianţi şi cumpărători pe măsură”, spune Nicolae Braicău. Şi pentru că administraţia comunală şi-ar dori să transforme acest târg săptămânal într-unul zilnic, s-au început deja discuţiile cu comercianţii şi au apărut chiar primele tentative în acest sens. „O parte chiar au deschis puncte de desfacere în fiecare zi. Încet-încet încercăm să le facem funcţionale zilnic”, spune primarul Braicău.

Şcolile din comună sunt avizate sanitar

Şcolile din comuna Ciorăşti nu aveau aviz de funcţionare cu patru ani în urmă, iar prima grijă a administraţiei comunale a fost aceea de a face ca activitatea şcolară să se desfăşoare în condiţii decente. „Nu mi s-a părut corect, având în vedere că vorbim despre copii, care sunt predispuşi mai uşor la boli. Ca atare, primul nostru gând a fost să facem grupuri sanitare şi să obţinem această autorizaţie de funcţionare”, spune primarul. Ceea ce s-a şi întâmplat. La Şcoala „Ionel Sârbu” din Ciorăşti, o magazie de lemne a fost transformată în grup sanitar pentru băieţi, fete şi cadre didactice. Grupul sanitar este dotat cu apă curentă şi tot ce trebuie astfel încât copii să nu mai fie nevoiţi să iasă în frig pentru a merge la toaletă. La Şcoala Mihălceni grupul sanitar a fost realizat prin transformarea unei săli de clasă. Potrivit primarului, nu s-au deschis sesiuni de finanţare pentru reabilitarea de şcoli din 2012 încoace, dar primarul speră că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat. Cu toate că nu au fost disponibile fonduri guvernamentale, cu forţe proprii s-a reuşit reabilitarea în fiecare an a cel puţin două săli de clasă. S-a schimbat pardoseala care era mucegăită şi mirosea greu, s-a pus parchet, s-a schimbat stoleria cu ferestre termopan, s-au schimbat uşile. Iluminatul a fost şi el refăcut şi s-au zugrăvit sălile de clasă. De asemenea, lucrări de modernizare au fost făcute şi la Grădiniţa Ciorăşti, astfel încât copii să poată beneficia de condiţii decente.

Dotări de top la şcoală

Şcoala partă numele regretatului profesor Ionel Sîrbu

Sălile de clasă nu numai că au fost reabilitate, dar au fost şi dotate corespunzător. Prin POSDRU s-au accesat fonduri europene cu ajutorul cărora s-au creat condiţii mai bune în şcoală, unele chiar la standardele celor de la oraş. Într-una din clase s-a cumpărat şi o tablă interactivă. S-au schimbat, de asemenea, şi băncile şi scaunele elevilor, iar un laborator de informatică a fost dotat cu 15 calculatoare de ultimă generaţie, conectate la internet. „Copiii care termină cele 8 clase la noi trebuie să cunoască cum să folosească o tablă interactivă, un calculator sau o tabletă şi să nu fie vitregiţi de condiţiile care sunt în oraş şi la noi mai puţin”, este de părere primarul.

Un zâmbet nou pentru localnici chiar în sat

Localnicii din Ciorăşti pot avea un zâmbet frumos cu ajutorul medicului stomatolog care lucrează chiar în comună

Ciorăştiul este una din puţinele comune din Vrancea care au, pe lângă un cabinet de medicină de familie, şi un cabinet stomatologic. „Avem un cabinet de medicină de familie, cu o doctoriţă care îşi dă silinţa să acopere toată populaţia din cele şapte sate, majoritatea în vârstă. În acelaşi timp am reuşit să aducem şi un medic stomatolog. Cabinetul este utilat şi dotat cu aparatura necesară pentru desfăşurarea activităţii”, spune primarul. Utilitatea acestuia pentru comunitate nu poate fi contestată. „Am făcut împreună cu medicul un program preventiv pentru copii noştri pentru ca aceştia să înveţe de mici ce înseamnă o igienă corectă. Este un succes, având în vedere că până acum oamenii dacă aveau nevoie de stomatolog trebuiau să meargă la Focşani sa la Râmnic”, spune primarul, subliniind că toată lumea este mulţumită, cabinetul executând şi lucrări complexe. Cabinetul se află în satul Mihălceni, într-o clădire care adăpostea iniţial o grădiniţă. Cum clădirea era părăsită din anii 70,  a fost igienizată şi reabilitată. Doar 35.000 de lei a costat noul cabinet, având în vedere că totul s-a făcut în regie proprie. Şi lucrurile de făcut nu au fost puţine. S-au schimbat grupurile sanitare, s-a schimbat duşumeaua şi s-a pus gresie, tâmplărie nouă şi s-a înlocuit acoperişul. Doar aparatura a fost adusă de medicul care în prezent îşi exercită profesiunea aici.

 
Mai este treabă de făcut

Departe de a se fi culcat pe lauri, primarul este în continuă căutare de noi proiecte şi modalităţi de a moderniza localitatea. Una dintre cele mai stringente probleme ale comunităţii o reprezintă îmbătrânirea populaţiei. Poate şi de aceea, multe dintre proiectele administraţiei comunale vizează crearea de locuri de muncă astfel încât tinerii să rămână în localitate şi, de ce nu, alţii să li se alăture. (Maria BRATU)  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.