Brand voice

VIDEO!!! Primării de top din Vrancea Bilieşti: După 50 de ani, asfaltarea drumului judeţean a devenit realitate

Ziarul de Vrancea
26 apr 2016 5446 vizualizări
Lucrările de asfaltare a drumului judeţean DJ 204G se apropie de final.Nu mai puţin de 1,28 milioane de lei a costat asfaltarea a 1,5 km din drumul judeţean care străbate Bilieştiul.120 ha din izlazul comunal au fost împrejmuite cu un gard de sârmă ghimpată.Reabilitarea Căminului Cultural a primit undă verde.Scoala şi grădiniţa au fost reabilitate cu bani de la bugetul local

Get your own valid XHTML YouTube embed code


Lucrările de asfaltare a DJ 204G se apropie de final

La Bilieşti zilele acestea se asfaltează de zor. Finalizarea drumului DJ 204 G a intrat în linie dreaptă. Deşi nu a fost deloc uşor, primarul Vasile Chirilă spune că pentru a se dezvolta localitatea este nevoie în primul rând de o infrastructură rutieră solidă. “Acum doi ani şi jumătate, aproape trei ani, am început demersurile pentru a prelua acest drum de la Consiliul Judeţen pentru că este vorba de un drum judeţean. Am reuşit să îl preluăm cu un protocol până în 2017, am făcut proiectarea, anul trecut am finalizat licitaţia, iar din toamnă au început lucrările de consolidare”, ne-a spus Vasile Chirilă. Pe suprafaţa de cca 1,5 km de drum judeţean, lucrările se fac "ca la carte". Nicăieri drumul nu are o grosime mai mică de 10-12 centimetri. “Acest drum este un vis al locuitorilor comunei Bilieşti şi al meu de când eram copil. De acum 50 de ani tot aşteptăm această asfaltare”, spune mulţumit primarul. Proiectul a costat 1,28 milione de lei, iar lucrările ar trebui finalizate în circa două săptămâni, cu tot cu stratul de uzură. Urmează a fi făcute, potrivit primarului, şi şanţurile şi marcajele corespunzătoare, precum şi o serie de podeţe. Şi dacă la asfaltare se lucrează de zor, tot aşa merge treaba şi la lucrările de amenajare a spaţiului verde din localitate. După cum a declarat primarul, în fiecare primăvară, angajaţii primăriei tund iarba şi taie bălăriile de pe marginea drumurilor, pentru ca drumurile să arate mai îngrijite şi să fie mai curate.  

Bilieştiul va avea Cămin Cultural

Reabilitarea Căminului Cultural din localitate a primit undă verde de la Ministerul Dezvoltării. Iată cum va arăta noul Cămin Cultural

Proiectul Căminului Cultural Bilieşti este un vis devenit realitate, după cum spune primarul. Locaţia care altădată servea drept cămin cultural astăzi se prezintă jalnic. De peste 25-30 de ani nu am mai fost folosit ca lăcaş de cultură. Singura utilitate pe care o mai are astăzi este aceea de spaţiu de depozitare. De-a lungul timpului au existat numeroase iniţiative pentru reabilitarea căminului vechi sau pentru construcţia altuia nou, însă nu s-au găsit niciodată fondurile necesare. Până acum, când, printr-un proiect depus la Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, lucrurile au devenit posibile. “Anul acesta am primit vestea că proiectul s-a aprobat. Proiectul se află în faza de licitaţie la nivelul Ministerului Dezvoltării, căruia i-a fost predat acest obiectiv, urmând ca la finalizarea acesta să fie iarăşi predat comunei”, ne-a declarat Vasile Chirilă. Pentru modernizarea acestui obiectiv, respectiv consolidare şi reconstrucţie, se vor cheltui circa 550.000 lei. Alţi 170.000 lei vor fi cheltuiţi pentru dotările interioare: scaune, bănci, sistem audio-video, iluminat, etc. Clădirea are peste 450 de metri pătraţi şi va fi destinată evenimentelor culturale şi şcolare. “La nivelul localităţii nu există nicio locaţie unde să ţinem o serbare. Suntem nevoiţi să le ţinem în curtea şcolii, în aer liber. Este mare păcat pentru că nu putem prezenta nici măcar un spectacol de teatru sau alte evenimente culturale. Nu există în localitate nici măcar alte locaţii private unde pot fi ţinute astfel de manifestări”, spune primarul Vasile Chirilă. Edilul şef şi-ar fi dorit finalizarea acestui obiectiv în timpul acestui mandat, însă crede că lucrările vor fi gata până la finele acestui an.

Lucrări la izlazul comunal 

120 de hectare de izlaz comunal au fost împrejmuite cu gard pentru siguranţa animalelor şi a terenurilor cultivate

În comuna Bilieşti sunt peste 260 de bovine şi circa 600 de capete de ovine, motiv pentru care administraţia comunală a găsit necesară o investiţie inedită pentru izlazul din localitate. Subvenţia acumulată pe mai mulţi ani a fost folosită pentru împrejmuirea a circa 120 ha de izlaz, cu un gard în lungime totală de 3,8 km. Gardul, realizat din stâlpi din ţeavă cu şase sârme ghimpate, a costat, potrivit edilului, circa 110.000 lei. Alte fonduri tot din subvenţia pe păşune au fost folosite pentru forarea a patru puţuri necesare pentru a asigura irigarea corespunzătoare a păşunii. S-au achiziţionat, de asemenea, şi două motopompe cu patru coloane de irigat. Au fost însă şi critici la adresa acestui proiect. “Am fost criticat că mi-aş fi însuşit o anumită sumă, dar la un simplu calcul, dacă stăm să ne gândim, sunt 3.800 de metri care au valorat 110.000 lei, ceea ce înseamnă 30 de lei metrul de gard. Nu ştiu dacă o persoană fizică poate să îl facă la acest preţ”, spune Vasile Chirilă, care consideră că proiectul se regăseşte printre necesităţile satului. “Comparativ cu alte localităţi, noi avem foarte puţină păşune. Aici unde suntem a fost cândva o baltă a localităţii, iar aceste funduri de baltă au reintrat în cadrul acestei păşuni”, spune primarul Chirilă.

Şcoala şi grădiniţa reabilitate cu sprijinul comunităţii

Părinţii au participat activ la lucrările de reabilitare a şcolii şi grădiniţei din Bilieşti

La începutul anului şcolar, şcoala cu clasele I-VIII din Bilieşti i-a întâmpinat pe elevi cu mobilier nou şi o nouă înfăţişare. “Pot să mă mândresc că Şcoala Bilieşti arată foarte bine şi avem profesori deosebiţi, care prin munca lor au scos în lume copii de valoare”, se mândreşte primarul. La începutul anului au fost renovate toate clasele. “Toate plafoanele erau deteriorate, motiv pentru care le-am reabilitat cu rigips şi le-am izolat. A fost reabilitat şi sistemul de iluminat şi sistemul de supraveghere din şcoală”, spune primarul, care a ţinut să le mulţumească cadrelor didactice, părinţilor şi mai ales copiilor care întreţin această şcoală. Lucrările au fost realizate cu bani de la bugetul local, dar o parte din acestea au fost realizare şi cu ajutorul părinţilor celor 145 de elevi care învaţă în această unitate şcolară. Doar pentru lucrările foarte tehnice, ca de exemplu plafoanele, s-a recurs la serviciile unei firme specializate. De asemenea, lucrări de reabilitare s-au făcut şi la grădiniţa din localitate în care învaţă 50 de copii.  Şi pentru că se apropie sărbătorile Sfintelor Paşti, primarul a ţinut să transmită tuturor cetăţenilor comunei, atât din localitate cât şi celor care se află în străinătate, sărbători fericite şi tot ce îşi doresc! (Maria BRATU) 


Comuna Bilieşti se află în estul judeţului, la limita cu judeţul Galaţi, pe malul drept al Siretului şi pe cel stâng al Putnei. Este străbătută de şoseaua judeţeană DJ204D, care o leagă spre vest de Focşani (unde se intersectează cuDN2) şi spre sud-est de Suraia şi Vulturu (unde se termină în DN23). Comuna are în alcătuire un două sate, Bilieşti şi Sasu, cu peste 2.300 de locuitori. Bilieştenii sunt oameni harnici, cu o stare materială bună, iar satul lor este una dintre cele mai prospere localităţi din zonă. Un sfert din casele satului sunt construite în ultimii 8-10 ani, cu deosebire din banii câştigaţi din munca în Italia şi din valorificarea legumelor şi fructelor. Potrivit informaţiilor de pe site-ul primăriei, http://www.primariabiliesti.ro/, comuna are un potenţial economic încă nevalorificat. Oamenii din zonă se ocupă cu agricultura, silvicultura şi exploatarea agregatelor minerale.  La Bilieşti există 300 hectare de livadă de măr, plantaţie de o bună calitate şi cu cu producţii mari de fructe. La Bilieşti, în lunca Siretului, există şase balastiere în care se produc cantităţi mari de agregate de balastieră: nisip, sorturi de pietriş, piatră concasată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.