Brand voice

VIDEO!!! Primării de top din Vrancea : Primarul a dat o nouă faţă comunei Chiojdeni iar acum se retrage

Ziarul de Vrancea
17 apr 2016 8761 vizualizări
De meserie profesor de matematică, Şerban Pârlogea le-a obţinut încrederea locuitorilor pentru nu mai puţin de trei mandate consecutiv.Scolile din Chiojdeni rivalizează cu unităţile de învăţământ moderne de la oraş.Pentru că cel mai bun paznic al pădurilor este chiar proprietarul, localnicii şi-au făcut propriul Ocol Silvic.Un medic asigură asistenţa medicală a locuitorilor cinci zile pe săptămână într-un dispensar modern.Sistemul de alimentare cu apă a schimbat viaţa sătenilor din Chiojdeni

Get your own valid XHTML YouTube embed code

Fiu al comunei Chiojdeni,Şerban Pârlogea a fost profesor de matematică timp de 35 de ani înainte de a fi primar al comunei. Îi cunoaşte foarte bine pe cei care trăiesc în Chiojdeni, iar multora le-a fost profesor. Că oamenii au avut încredere în el o demonstrează cele trei mandate pe care le-a avut în fruntea Primăriei. Edilul spune că a încercat să le răsplătească oamenilor încrederea şi spune că după 12 ani întreaga comună are o altă faţă.Şerban Pîrlogea spune că ceea ce a ţinut de el a făcut, iar în acest an va preda ştafeta la primărie. Însă realizările din anii precedenţi pot fi exemplu pentru oricine va prelua frâiele administraţiei  comunale pentru următorii patru ani.

Şcoli şi grădiniţe moderne

Şcolile din Chiojdeni rivalizează cu unităţile de la oraş

Pentru că nu a uitat că formarea sa este aceea de cadru didactic,Şerban Pîrlogea a avut o atenţie deosebită pentru unităţile de învăţământ din localitate. Astfel, încă din anul 2008 a început reabilitarea şcolii cu clasele I-VIII din Chiojdeni, deşi, din lipsă de fonduri, aceasta a fost terminată abia în 2015. “În 2015 am prins un proiect cu fonduri europene şi am reuşit să o terminam. În acest moment condiţiile sunt foarte bune în această şcoală”, ne-a declarat primarul. Proiectul de reabilitare a costat circa 500.000 de euro la şcoală, o parte din surse guvernamentale, cealaltă din fonduri europene. În şcoală învaţă 160 de elevi. Alături de şcoală funcţionează şi o grădiniţă nouă, construită în 2008 de la firul ierbii, cu circa 200.000 de lei din fonduri guvernamentale. Grădiniţa găzduieşte astăzi 23 copii. De asemenea, în 2007 a început construcţia şcolii cu clasele I-IV şi a unei alte grădiniţe în satul Tulburea,care a fost finalizată în numai un an. Aici învaţă 14 copii de vârstă şcolară care fac cursuri simultan şi 12 copii de vârstă preşcolară. Toată investiţia a fost de 160.000 de euro , bani de la bugetul local.

Un Ocol Silvic privat păzeşte cel mai bine pădurile

Locuitorii din Chiojdeni şi-au făcut propriul Ocol Silvic

Pentru că cel mai bun paznic al pădurii este chiar proprietarul şi pentru că oamenii din localitate erau nemulţumiţi de felul în care erau păzite pădurile de ocolul silvic de stat şi nu numai, aceştia au decis să înfiinţeze un ocol silvic chiar la ei în comună. “Cetăţenii erau înscrişi la Ocolul Silvic Dumitreşti, ocol de stat. Pentru că erau nemulţumiţi, aceştia au insistat şi au venit cu rugămintea să îi ajutăm să înfiinţeze acest ocol. Ocolul Sivic a fost înfiinţat în 2012 şi s-a extins de-a lungul timpului”, ne povesteşte primarul. Că Ocolul Silvic privat a fost un succes o dovedeşte şi faptul că alte comune din împrejurimi au aderat la acesta. Locuitori din Vintileasca,Jitia, Bisoca,Dumitreşti, Bordeasca, Gura Caliţei,etc. “Sunt în jur de nouă comune care au venit cu terenuri la ocolul nostru silvic şi în jur de 2.600 de proprietari. Oamenii sunt foarte mulţumiţi pentru că activitatea noastră este foarte bună”, spune primarul. Iar preţurile sunt foarte accesibile. Cei care aleg să se înscrie la acest ocol privat plătesc 60 de lei de hectar pentru paza pădurii şi 2-3 leipentru marcare. Rezultatele vorbesc de la sine. La nivelul Ocolului Silvic Privat de la Chiojdeni, care are opt pădurari, furturile de masă lemnoasă au fost de numai 20 de metri cubi anul trecut. La nivelul localităţii sunt circa 4.500 de hectare de pădure, proprietate privată, la care se adaugă alte 2.400 hectare de păşune. Deşi există presiuni pentru desfiinţarea acestui ocol silvic, pentru că aşa cum spune primarul, la ocolul de stat există mai multă liberatate, toată lumea speră ca acesta să funcţioneze cât mai mult timp.

Un medic de familie asigură permanenţa în comună

Un medic de familie asigură asistenţa medicală cinci zile pe săptămână

Pe locul unei foste brutării se află astăzi dispensarul medical al comunei, construit din fonduri locale. “Până în 2007 activitatea medicală se desfăşura într-un spaţiu impropriu. Am reuşit cu bani de la bugetul local să achiziţionăm o brutărie şi să o transformăm în dispensar medical uman, care asigură toate condiţiile pentru desfăşurarea activităţii medicale. În prezent avem un medic de familie care îşi desfăşoară activitatea aici cinci zile pe săptămână, iar lumea este foarte mulţumită. Din aceste cinci zile, o zi merge într-un punct sanitar pe care l-am construit la Cătăuţi şi deserveşte două sate, Cătăuţi şi Seciu”, ne spune primarul. Dispensarul, care are pe liste circa 1.300 de asiguraţi , a îmbunătăţit considerabil calitatea serviciilor medicale în zonă. Lângă dispensar s-a deschis şi o farmacie care deserveşte toţi locuitorii şi de care se bucură cel mai mult bătrânii din sat care erau nevoiţi să meargă la Dumitreşti sau la Focşani pentru a-şi cumpăra medicamentele atât de necesare.

Dispensar veterinar la Chiojdeni

Din 2009 în sat funcţionează şi un dispensar veterinar modern, necesar pentru că oamenii din zonă trăiesc, printre altele, şi din creşterea animalelor.“În 2009, cu bani de la bugetul local a fost amenajat un dispensar veterinar care deserveşte cetăţenii din cadrul localităţii. Şi dispensarul veterinar funcţiona într-o clădire veche şi insalubră. Acum avem şi medic veterinar care se ocupă de activitatea dispensarului. Dispensarul a costat în jur de 40.000 de euro şi are şi locuinţă pentru medic şi spaţii corespunzătoare pentru consultaţii şi tratament. Putem spune că este un dispensar modern”, se mândreşte primarul Şerban Pîrlogea.

Aducţiunea cu apă a schimbat viaţa oamenilor

Staţia de alimentare cu apă de la Chiojdeni

Proiectul de alimentare cu apă a schimbat viaţa comunităţii pentru că localnicii erau nevoiţi să meargă la distanţe foarte mari şi să care apa cu butoaiele. Deşi comuna este situată în zonă înaltă, alimentarea cu apă nu a fost un lucru tocmai uşor. “Fiind aşezaţi într-o regiune de deal spre munte s-ar putea crede că localitatea ar beneficia de izvoare de apă din care lumea să se alimenteze. Dar este un parodox pentru că în zona noastră nu prea sunt izvoare. Şi atunci ne-am hotărât să derulăm acest proiect de alimentare cu apă potabilă”, îşi aminteşte primarul. Proiectarea a început în 2007, iar valoarea iniţială a fost de un milion de euro, dar la licitaţie proiectul s-a câştigat cu 800.000 de euro . “Captarea cu apă se face pe un pârâu de suprafaţă. Apa este distribuită cetăţenilor pe o lungime de circa 12 km, fiind alimentate cinci sate ale comunei. Lunar se fac analize la Direcţia de Sănătate Publică, iar apa este bună din toate punctele de vedere”, spune primarul. Racordarea şi contorizarea s-au realizat în procent de până la 80%, dar se speră ca în următoarele luni toată comuna să fie în întregime racordată la sistemul de alimentare cu apă. Staţia este deservită de două persoane calificate. Din cauza alunecărilor de teren, alimentarea cu apă a întâmpinat dificultăţi pentru o scurtă perioadă anul trecut, dar problema a fost rezolvată rapid. “Anul trecut, din cauza ploilor am avut alunecări de teren care ne-au afectat reţeaua de distribuţie pe o lungime de circa un kilometru. Alimentarea a fost întreruptă, dar am rezolvat în scurt timp acestă problemă. De atunci nu au mai fost probleme”, spune edilul. Deşi proiectul de alimentare cu apă este funcţional de aproape doi ani, până în prezent nu a fost pus un preţ pe apă. Primarul spune că în curând acestă situaţie se va schimba, iar metrul cub de apă ar putea să coste în jur de 3 lei.

Sediul nou al primăriei va fi folosit de noul primar

Lucrările de reabilitare la vechiul sediu al primăriei au început în 2007, dar pentru că spaţiul s-a dovedit insuficient pentru activitatea admnistraţiei locale, în 2014 s-a construit un nou sediu, alăturat vechii primării. “În 2014 am început construcţia sediului nou, o extindere a primăriei, pentru că în sediul vechi nu aveam spaţiu suficient. Nu am reuşit să îi facem recepţia, dar sperăm ca în cel mai  scurt timp să facem recepţia şi poate noul primar se va muta în noul sediu”, spune edilul Şerban Pîrlogea , care nu îşi mai doreşte un nou mandat, dar îl susţine pe viceprimarul comunei pentru a-i duce mai departe proiectele. Noul sediu al administraţiei comunale a costat circa150.0 00 de euro , bani de la bugetul local.(Maria BRATU)

Comuna Chiojdeni se află în sud-vestul judeţului, la limita cu judeţul Buzău, pe cursul superior al râului Râmnicu Sărat. Este străbătută de şoseaua naţională DN2N, care o leagă spre nord-vest de Jitia şi spre sud-est de Dumitreşti, Bordeşti şi Dumbrăveni (unde se termină în DN2). Chiojdeni este formată din satele Chiojdeni (reşedinţa), Cătăuţi, Lojniţa, Luncile, Mărăcini, Podurile, Seciu şi Tulburea. Singurul obiectiv din localitate declarat monument de interes local este biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din satul Chiojdeni, care datează din secolul al XVIII-lea. Dar localitatea de pe valea Râmnicului oferă peisaje pitoreşti tuturor ceor care se aventurează în zonă.(Advertorial)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.