Brand voice

VIDEO!!! Primării de top din Vrancea-Cu ce se mândreşte Păuneştiul

Ziarul de Vrancea
4 apr 2016 3231 vizualizări
Scolile, piaţa, drumurile, fântânile şi baia de tratamente pentru oi


Învăţământul a fost prioritatea edilului din Păuneşti.Două şcoli şi o grădiniţă au fost reabilitate imediat după preluarea mandatului în 2012.Prin GAL au fost asfaltate mai multe străzi de utilitate publică.Fântânile din Păuneşti, unice în ţară, ar putea fi reabilitate şi introduse în circuitul turistic printr-un proiect viitor al administraţiei comunale.Baia de oi, un proiect pe care primarul îl apără cu înverşunare, a stârnit controverse

 

 

 

Get your own valid XHTML YouTube embed code

Comuna Păuneşti este cunoscută în Vrancea mai ales pentru o tradiţie veche de peste 200 de ani. Mascaţii din Păuneşti, „uncheşi şi babe”, se adună în fiecare primă zi a anului nou în mijlocul satului şi încep confruntarea cu spiritele rele. Pe care se pare că în fiecare an reuşesc să le ţină departe de sat, pentru că Păuneştiul prosperă de la an la an. Bunăstarea locuitorilor se vede la tot pasul. Case frumoase, străzi curate, multe societăţi comerciale şi activităţi civice. Semn că păuneştenii sunt oameni care îşi cunosc rostul!  Sau, cum ar spune primarul Gheorghe Popa, „oameni gospodari, harnici şi frumoşi”.

Învăţământul, prioritate absolută

Şcolile şi grădiniţele din localitatea Păuneşti au fost reabilitate cu bani de la bugetul local

Primarul Gheorghe Popa a înţeles încă de la preluarea mandatului, în 2012, că învăţământul are prioritate pentru o comunitate care vrea să prospere. „Încă de la preluarea mandatului în 2012, primul lucru pe care l-am făcut, pentru că era necesar, a fost reabilitarea a două şcoli şi a unei grădiniţe, care nu erau avizate din punct de vedere sanitar. Am autorizat Şcoala Bostăneşti, am amenajat grupuri sanitare pentru băieţi şi fetiţe, am făcut încălzirea centrală. Am reabilitat şi şcoala şi grădiniţa Novăceşti, veche de peste 40 de ani.

O sală de clasă foarte mare a fost împărţită în două  săli, a fost pus parchet, grupuri sanitare, s-a tras apă curentă”, ne povesteşte primarul Gheorghe Popa. La nivelul comunei Păuneşti toate şcolile sunt astăzi autorizate sanitar. Şcolile au fost reabilitate cu suma totală de  2,6 miliarde de lei vechi din banii primăriei. Constructorul care s-a ocupat de acest proiect a a fost din comună, un om destoinic, care a pus suflet în lucrările de reabilitare, el însuşi fiind elev al acesteia în urmă cu ani de zile, după cum ne-a spus edilul. Circa 250 de copii de vârstă şcolară şi preşcolară învăţă la Păuneşti. „Reabilitarea şcolilor era o prioritate. Nu se mai putea. Era foarte frig, mai ales iarna. Grupurile sanitare erau în curtea şcolii de pe timpul când eram şi eu elev. Părinţii sunt foarte mulţumiţi de ceea ce s-a făcut”, ne spune primarul.

"Nici unele oraşe nu au o piaţă ca în Păuneşti”

În Piaţa Agroalimentară de la Păuneşti  vin foarte mulţi comercianţi, atât din comună, cât şi din localităţile învecinate, Fitioneşti, Panciu, Moviliţa, dar şi oraşul Panciu şi chiar de la Bacău. Pentru a avea un spaţiu decent în care aceştia să poată desface produsele, piaţa a fost modernizată. „La nivelul comunei Păuneşti, foarte mulţi sunt crescători de animale, ovine, caprine. Sunt în jur de 20.000 de ovine, circa 1.500 de bovine. Venea lumea în piaţa plină de praf şi am constatat că era necesar să facem o boxă pentru brânzeturi. Încap în jur de 15-20 de inşi în ea. Avem aducţiune cu apă, mesele sunt din inox, totul conform standardelor. Întreaga piaţă a fost asfaltată. Oamenii sunt foarte mulţumiţi pentru că poate nici unele oraşe nu au o piaţă ca în comuna Păuneşti”, spune primarul Gheorghe Popa.

Nici infrastructura nu a fost uitată

Mai multe străzi de utilitate publică au fost asfaltate cu finanţare de la GAL Podgoria Panciu

Printr-un proiect de finanţare al Grupului de Acţiune locală (GAL) Podgoria Panciu în comună au fost asfaltate două străzi de utilitate publică. Este vorba de 1,2 km pe strada Novăceşti şi strada Surlea, de circa 900 de metri. „Lucrarea este foarte bună, foarte eficace pentru că drumul prin strada Novăceşti duce la biserica pe stil vechi Sf. Gheorghe, iar drumul pe strada Surlea duce spre unele magazine din comună”, spune primarul.

Cu circa 5 miliarde de lei vechi din fonduri propii a fost asfaltată şi strada Nucării de circa 1 km, un drum cu prioritate pentru că ajunge în zonele cultivate cu viţă de vie. Tot prin GAL a fost achiziţionată şi o maşină de pompieri pentru că primăria are un serviciu permanent de intervenţie în caz de incendiu.

„Am făcut o asociaţie intercomunitară cu Primăria Moviliţa, prin care noi am achiziţionat o maşină de pompieri cu circa 100.000 de euro, iar ei un buldoexcavator. Avem trei pompieri angajaţi, care îşi fac datoria”, ne spune primarul care nu uită să amintească de concursul dat de cei de la ISU Focşani pentru ca pompierii locali să înveţe să folosească tehnologia din dotare.

"Nu am dat apa la CUP din cauza preţului mare"

Reţeaua de alimentare cu apă din comună a fost făcută în 2004 printr-un program SAPARD. Localitatea este alimentată cu apă de la două izvoare foarte bune, Bodea şi Şoimu. „Eu m-am ocupat foarte mult de reabilitarea pompelor şi de achiziţia unora noi. Unii mă acuză că nu am vrut să dau acest serviciu CUP-ului. Dar nu mă lasă oamenii din comună. Avem cea mai bună apă, fără nitraţi, nitriţi, etc. Nu am vrut să dau apa pentru că dacă se strică ceva, eu intervin şi până seara e gata. Dacă aşteptăm să vină lucrătorii de la CUP ar fi de durată, ne-ar ţine două-trei zile. Plus că apa ar fi mai scumpă. Noi avem 2 lei metru cub, pe când la dânşii aud că e 4-5 lei”, spune edilul. Pe lângă ceea ce s-a făcut deja în reţeaua de alimentară cu apă, primarul ne spune că şi-ar dori lărgirea reţelei şi forarea mai multor puţuri. Aceasta pentru că există o problemă cu alimentarea vara, atunci când vremea este secetoasă iar oamenii îşi irigă grădinile.

Fântânile din Păuneşti, unice în ţară

Fântânile din Păuneşti sunt unice în ţară

Fântânile din comuna Păuneşti sunt unice în ţară. Datează de sute de ani şi sunt o bogăţie pentru Păuneşti. Tocmai de aceea, primarul şi-a propus să le reabiliteze şi să le introducă în circuitul turistic. „Fântânile noastre sunt unice în ţară. Am vorbit deja la Centrul Cultural din  Focşani şi avem promisiunea că acest lucru se va rezolva”, speră Gheorghe Popa. Astăzi, fântânile au fost acoperite cu capace iar apa este folosită mai mult pentru adăpatul animalelor. Dar altădată, acestea stăteau mărturie statutului unor familii de vază. Sunt fântâni făcute de familii a căror nume însemna altădată ceva în comună: Berbece, Duman, Ifrim, Murgoci. Câteodată se adunau chiar mai multe familii cu dare de mână şi săpau o fântână, pentru că aici, în zona în care se concentrează fântânile, era unica sursă de apă bună din comună.

Baia de tratamente pentru oi, mărul discordiei la Păuneşti

Baia de animale, un proiect de suflet al primarului de la Păuneşti

Un proiect de suflet al primarului Gheorghe Popa a stârnit ceva controverse în comună. „Baia de tratamente la ovine este o realizare a mea şi mă mândresc cu ea. A costat 63.000 de lei, este cu proiect, este în lista de investiţii şi este trecută în inventarul comunei  Păuneşti”, ne spune primarul, care precizează că investiţia nu se află pe un teren privat şi că este foarte benefică pentru Păuneşti, comună care are un inventar foarte mare de ovine, peste 20.000 de capete. „Această baie este foarte binevenită. Nu este din bugetul local ci din subvenţiile de la păşune. Legea ne dă voie să facem ceea ce e benefic pentru animale, adăpători, baie de oi, umbrare la animale. Mă mândresc cu această baie şi o susţin până la capăt. Nu sunt de acord cu spusele unor cetăţeni, deşi puţini la număr, printre care şi țârcovnicul satului. Dacă un primar a putut face acum 40 de ani o baie, eu nu pot să fac pentru că nu vrea ţârcovnicul?!”, spune primarul. Deşi acum exercită funcţia de primar, Gheorghe Popa nu uită că este la bază asistent veterinar şi totodată crescător de animale. Poate de aceea înţelege mai bine utilitatea acestor băi, care se fac de două ori pe an, toamna şi primăvara, pentru tratamentul contra scabiei la ovine.

Vin bun de Păuneşti

Locuitorii din Păuneşti se ocupă în special cu agricultura. Mulţi sunt viticultori pentru că în comună sunt peste 1.200 de hectare de viţă de vie. Dar în localitate există şi foarte multe societăţi care se ocupă cu agricultura pe suprafeţe mari. Comunitatea dispune şi de suprafeţe mari de pădure. De asemenea, în comună există un centru de vinificaţie şi o fabrică de mobilă care are circa 70 de angajaţi. Şi foarte multe societăţi de construcţii care sunt căutate pentru case şi blocuri chiar şi în alte localităţi. „Sunt oameni harnici, rapizi şi fac treabă bună”, îi laudă primarul pe constructorii păuneşteni.  (Maria BRATU)

Comuna Păuneşti se află în nord-estul judeţului, aproape de limita cu judeţul Bacău, pe malul stâng al pârâului Caregna. Este traversată de şoseaua judeţeană DJ205H, care o leagă spre est de Pufeşti (unde se intersectează şi se termină în DN2) şi spre sud de Moviliţa şi Panciu. Prima menţiune a localităţii este din 1551 când este amintită „poiana Păuneşti”. La sfârşitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Şuşiţa a judeţului Putna. În 1950, comuna a trecut în administrarea raionului Adjud din regiunea Putna, apoi (după 1952) din regiunea Bârlad şi (după 1956) din regiunea Bacău. Satul Bou a primit în 1964 denumirea de Viişoara, iar comuna a fost transferată în 1968 la judeţul Vrancea, în componenţa actuală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.