Brand voice

VIDEO!!!Primării de top din Vrancea: Ce s-a făcut la Bilieşti cu "un buget chinuit" dar cu un primar econom

Ziarul de Vrancea
2 apr 2016 6848 vizualizări
Principala grijă a primarului Vasile Chirilă a fost infrastructura, aşa că cele două drumuri principale au fost modernizate.In locul unui păgubos teren de handbal, primăria a ridicat un frumos teren de fotbal.Sportul din Bilieşti are un loc de cinste cu cele două minibaze sportive.Si iluminatul public s-a extins în întreaga localitate însă costurile la energie au fost diminuate.Un proiect derulat prin GAL-ul “Siretul Verde” a adus bani pentru un buldoexcavator şi sistem de iluminat pe celule fotovoltaice la stadion

 

Get your own valid XHTML YouTube embed code

La Bilieşti, cele două drumuri principale ale comunei sunt în plin proces de modernizare după ce edilul Vasile Chirilă s-a gândit că orice s-ar face în localitate trebuie bazat pe o infrastructură solidă. Drumul judeţean 204 G, care pleacă din centru comunei către Răduleşti, a fost unul dintre primele proiecte ale edilului. După cum ne explică Vasile Chirilă, demersurile au început în urmă cu mai bine de trei ani. “Am făcut demersuri doi ani de zile la Consiliul Judeţean până mi l-au predat cu protocol până în 2017. Apoi am făcut un proiect prin care, până la finalul lunii aprilie 2016, drumul va fi asfaltat”, promite primarul Chirilă. Pe suprafaţa de cca 1,5 km de drum judeţean, lucrările se fac "ca la manual". “Acum suntem la peste 50% din lucrările prevăzute. S-a făcut consolidarea drumului cu balast, două straturi, balast de 20 cm şi alt strat de 20 cm de concasat, după care urmează să aplicăm asfaltul, 6 cm de asfalt de rezistenţă şi 4 cm de asfalt de uzură”, a precizat primarul de la Bilieşti.
Lăţimea totală a drumului este de 6 metri şi respectă, potrivit primarului, caracteristicile unui drum judeţean, atât în ceea ce priveşte tonajul cât şi dimensiunile. Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 1,280 milioane lei iar cel mai important lucru este că banii sunt integral de la bugetul local.

Drum în loc de teren de handbal

Pentru a strânge însă această sumă, primarul de la Bilieşti spune că a fost nevoie de multe economii. “Suma este doar de la bugetul local însă banii i-am strâns an de an. O parte din suma era deja alocată pentru un teren de handbal iar eu le-am explicat domnilor consilieri că este mai important să băgăm aceşti bani în construcţia unui drum decât să cheltuim pentru un teren de handbal. Le-am dovedit apoi că am făcut şi un teren de fotbal cu aproape 5% din suma care era prevăzută pentru acel teren de handbal”, mai spune edilul. Un alt drum care a intrat în reabilitare este drumul comunal 145, pentru care proiectul a fost depus la Ministerul Dezvoltării. “Şi aici am depus proiectul în urmă cu circa doi ani. Săptămâna trecută (n.r.- la finalul lunii martie) am primit vestea cea mare. A fost aprobată finanţarea, de 533.000 lei, care constă în întreţinerea şi reabilitarea acestui drum, printr-un covor asfaltic, de la Şcoala Bilieşti şi până la balastieră”, a indicat primarul. Lungimea sectorului de drum care va fi astfel reabilitat este de 1,55 km însă, pentru că drumul a fost efectiv uitat de vechea administraţie, tot din bugetul local, în mandatul 2012-2016, s-au făcut reparaţii. Pe lângă asfalt, drumul va beneficia de reabilitarea şi amenajarea şanţurilor laterale. Şi pentru finalizarea acestui drum, primarul crede că, până la finalul lunii aprilie, locuitorii din Bilieşti vor putea circula pe noul asfalt.

Buldoexcavator cu bani europeni

Cu un proiect din 2014, primarul Vasile Chirilă a reuşit să achiziţioneze anul trecut un buldoexcavator cu care să facă mai multe dintre treburile necesare în comună. “Proiectul este din 2014 însă achiziţia am făcut-o în 2015 prin GAL-ul  «Siretul Verde». Proiectul a prevăzut şi o componentă de mediu, aşa că pe stadionul de fotbal din comună am achiziţionat un sistem de iluminare pe celule fotovoltaice. Valoarea totală a proiectului se ridică la 100.000 euro plus TVA”, spune primarul. Utilajul a fost deosebit de util, mai ales în iarna acestui an, când edilul l-a “pus la treabă” pentru deszăpezire. “Acest buldoexcavator a fost achiziţionat cu mai multe echipamente de lucru. Iarna trecută nu a mai rămas nicio uliţă din comună care să nu fie eliberată de zăpadă”, afirmă Vasile Chirilă. Utilajul a fost folosit, după cum spune primarul, şi la lucrări de mediu, decolmatări, diferite lucrări de utilitate publică iar în cazul în care au fost solicitări, acesta a fost închiriat aducând în acest fel venituri la bugetul local.

Buldo-excavatorul şi-a dovedit utilitatea şi pentru drumurile locale. “Cam 80% din lucrările pe care primăria le-a făcut pe drumurile din localitate au fost executate cu acest utilaj. Am scutit astfel bani", spune primarul

Pentru că este o comună din zona de câmpie, unde crivăţul şi zăpada sunt la ele acasă, primarul s-a gândit să cumpere şi două autofreze pentru deszăpezirea uliţelor mai înguste, dar şi pentru curţile celor care sunt în vârstă şi nu s-au putut descurca singuri. Iar din ceea ce a spus edilul din Bilieşti, chiar dacă nu a fost o iarnă prea grea, minifrezele şi-au dovedit pe deplin utilitatea.

Sistemul de iluminat public a fost extins iar consumul a fost micşorat

 
Micul atelier de lângă primărie este o carte de vizită pentru primul gospodar al comunei.

 

 

 

În 2012, când a fost ales primar la Bilieşti, Vasile Chirilă spune că erau montate becuri pe maxim jumătate din străzile comunei. “Nu vreau să acuz pe nimeni, dar asta era situaţia când am ajuns eu la primărie. Eu am reuşit an de an, puţin câte puţin, să asigur iluminatul pe orice stradă şi străduţă a localităţii. Nu există un colţ în care să nu mai fie iluminat public. Ba, mai mult, am reuşit să asigurăm un consum mai redus de energie electrică, după ce am schimbat becurile care existau înainte. Acum, când este asigurat iluminatul public în întreaga localitate, consum mai puţin decât atunci când acesta era asigurat pe 50% din străzi”, a explicat primarul. Planurile de viitor nu se opresc însă aici în ceea ce priveşte iluminatul public. Vasile Chirilă intenţionează ca, în viitorul mandat, să modernizeze sistemul după ultimele standarde şi să treacă la iluminarea pe LED.

Pe terenul de fotbal, gazonul a fost semănat chiar de primar

Învestit primar, Vasile Chirilă a găsit proiectul şi banii necesari pentru realizarea unui teren de handbal în comună.

Acesta era prevăzut şi cu o parcare care ar fi costat nu mai puţin decât 200.000 lei. 

S-a gândit bine, a făcut un calcul simplu iar cu circa 5% din sumă a făcut terenul de fotbal, iar restul i-a băgat în drumuri. “La noi în comună nu prea are cine să joace handbal, aşa că ne-am gândit la un teren de fotbal. Cu 38.000 lei şi cu ajutorul mai multor localnici, care ne-au ajutat, am finalizat această investiţie, iar cei de la federaţie ne-au spus că putem să jucăm chiar şi în divizia B. Mai avem de făcut cabinele în care să se schimbe jucătorii”, a precizat primarul. Terenul este prevăzut cu sistem de irigare subteran, alimentare cu apă, cabine pentru gazde şi oaspeţi. Chiar dacă ar putea părea ciudat pentru o comună de mărimea Bilieştiului, terenul de fotbal are şi o nocturnă, care a fost realizată prin fonduri europene. Este vorba de iluminat prin panouri solare, iar localnicii s-au arătat miraţi că lumina “arde” în permanenţă. “Le-am explicat că este iluminat ecologic, ziua se încarcă iar noaptea consumă”, a explicat primarul. Pentru că s-a lucrat voluntar, semănarea gazonului a făcut-o chiar primarul. “Am cerut unei firme să ne spună cât ne-ar costa semănatul şi ne-au spus că este vorba de “doar” 5.000 lei, fără seminţe. Aşa că am decis să cumpărăm noi tot ce este necesar şi am semănat cu mâna mea”, a mai spus primarul din Bilieşti.

Două terenuri virane transformate în minibaze sportive

Când a venit pe scaunul de edil, Vasile Chirilă s-a gândit să facă ceva şi pentru copiii şi tinerii din satul Sasu. Şi aşa a apărut, pe locul unui vechi maidan, o modernă minibază sportivă. “Tot ceea ce vedeţi este făcut tot pe forţe proprii, doar materialele le-am cumpărat. Văd că cei mici sunt mulţumiţi, le-am asigurat şi apa potabilă şi un mic grup sanitar. Intenţionez, pe viitor, să pun ori zgură ori un gazon artificial”, a spus edilul. Şi pentru că a făcut economii, primarul a avut fondurile necesare şi pentru o a doua minibază sportivă, situată chiar în centrul comunei.

Proiecte mai mici, dar utile întregii comunităţi

Cinci staţii de microbuz au “apărut” în Bilieşti pe mandatul edilului Vasile Chirilă după ce administraţia locală s-a gândit la navetişti, în special elevi de liceu care învaţă la Focşani. Şi asta pentru că nu este deloc comod să aştepţi în ploaie, în ninsoare sau în vânt. Şi în acest caz, finanţarea a fost locală. “Printre proiectele de o mai mică anvergură se numără cel al dotării şcolii şi grădiniţei cu sistemul de supraveghere video şi de alarmă în caz de efracţie, cumpărarea unei autoutilitare Duster pentru serviciul de urgenţă. M-am gândit şi am făcut iniţial în atelierul primăriei zece bănci, pe care le-am montat în comună, după care am mai cumpărat încă 30 şi le-am montat în locurile în care am văzut că se strâng mai mulţi localnici. Lângă bănci am montat şi coşuri de gunoi, ca aşa este normal şi civilizat”, a enumerat primarul. Micul atelier de lângă primărie este o carte de vizită pentru primul gospodar al comunei. “Aici avem cam de toate din cele care trebuie unui om gospodar”, spune cu mândrie primarul  Chirilă. Aici sunt păstrate autofrezele pentru zăpadă care au trecut acum în conservare, dar care vor fi “schimbate” pe maşinile de cosit iarbă, care urmează să iasă la treabă în perioada următoare. (Maria BRATU)
 
Comuna Bilieşti se află în estul judeţului, la limita cu judeţul Galaţi, pe malul drept al Siretului şi pe cel stâng al Putnei. Este străbătută de şoseaua judeţeană DJ204D, care o leagă spre vest de Focşani (unde se intersectează cuDN2) şi spre sud-est de Suraia şi Vulturu (unde se termină în DN23). Comuna are în alcătuire un două sate, Bilieşti şi Sasu, cu peste 2.300 de locuitori. Bilieştenii sunt oameni harnici, cu o stare materială bună, iar satul lor este una dintre cele mai prospere localităţi din zonă. Un sfert din casele satului sunt construite în ultimii 8-10 ani, cu deosebire din banii câştigaţi din munca în Italia şi din valorificarea legumelor şi fructelor. Potrivit informaţiilor de pe site-ul primăriei, http://www.primariabiliesti.ro/, comuna are un potenţial economic încă nevalorificat. Oamenii din zonă se ocupă cu agricultura, silvicultura şi exploatarea agregatelor minerale.  La Bilieşti există 300 hectare de livadă de măr, plantaţie de o bună calitate şi cu cu producţii mari de fructe. La Bilieşti, în lunca Siretului, există şase balastiere în care se produc cantităţi mari de agregate de balastieră: nisip, sorturi de pietriş, piatră concasată.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.