Brand voice

Comunicat de presă-17 decembrie 2015

Ziarul de Vrancea
17 dec 2015 988 vizualizări
Proiectul WOLFLIFE promovează utilizarea responsabilă a câinilor la stâne

ACDB a lansat un raport privind impactul pe care câinii hoinari şi cei de la stână îl au asupra speciilor de faună. Raportul face parte din proiectul WOLFLIFE, proiect ce are ca scop implementarea celor mai bune practici pentru conservarea în mediul natural a speciei lup (Canis lupus), dar si promovarea unei mai bune coexistențe om-lup. WOLFLIFE este derulat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea, în parteneriat cu ACDB, Agenția pentru Protecția Mediului Harghita și Agenția pentru Protecția Mediului Covasna. 

 

Informaţiile colectate în cadrul proiectului WOLFLIFE arată că în pădurile României câinii hoinari şi câinii de la stâne nesupravegheaţi au un impact semnificativ asupra speciilor de faună sălbatică. Acest impact se manifestă fie prin transmiterea de boli, fie prin uciderea diferitelor specii de faună sălbatică. Gestionarii de faună cinegetică reclamă frecvent atacuri ale câinilor nesupravegheaţi de la stâne, care se grupează în haite şi ucid indivizi adulţi sau juvenili din specii precum căprior, cerb, mistreţ, iepure. În aceste condiţii, câinii hoinari şi cei de la stână devin competitori cu specii de faună precum lupul şi râsul.

 

Pentru rezolvarea acestor probleme este nevoie ca, pe lângă întărirea cadrului legal privind numărul de câini, crescătorii de animale să renunţe la utilizarea exemplarelor de câini metis şi să folosească, în schimb, câini ciobăneşti tradiţionali, iar exemplarele utilizate pentru pază să fie hrănite corespunzător, vaccinate şi dotate cu jujeu. În acest sens, pentru a încuraja folosirea câinilor eficienți pentru pază, în cadrul proiectului WOLFLIFE vor fi puşi la dispoziţie fermierilor câini din rasa Ciobănesc Carpatin.

 

De asemenea, pentru a preveni atacurile urșilor și lupilor asupra șeptelului, echipa proiectului  WOLFLIFE a facilitat dotarea unor stâne cu sisteme complexe de protecţie, precum garduri electrice pentru țarcuri. Aceste stâne pot fi vizitate de alţi fermieri ce vor să vadă beneficiile unor sisteme moderne de protecţie.

 

În cadrul proiectului se vor derula și acțiuni de conștientizare a oamenilor cu privirea la utilizarea responsabilă a câinilor și campanii demonstrative pentru castrarea şi tratarea câinilor hoinari sau a câinilor cu stăpân din mediul rural.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi: 

 

Silviu Chiriac, Manager Proiect, mobil:+40727774144, e-mail: vrancealife@yahoo.co.uk 

 

Note pentru editori:

 

1.Raportul Wolflife privind impactul cainilor hoinari asupra faunei salbatice poate fi accesat la urmatorul link: http://www.wolflife.eu/resurse/raport-privind-cainii-hoinari-si-impactul-asupra-lupului/.

 

2. Pentru mai multe detalii despre proiectul Wolflife, puteti accesa www.wolflife.eu

 

Despre ACDB

 

ACDB este asociația care acționează pentru conservarea speciilor de fauna sălbatică și a habitatului lor. Din 2003 și până astăzi, ACDB a desfășurat proiecte pentru:

 

-       Menținerea unor populații sănătoase de urs, lup, râs, vidra și pisică sălbatică în mediul sălbatic 

-       Educarea publicului cu privire la beneficiile prezenței carnivorelor mari în mediul sălbatic 

-       Prezervarea ariilor protejate cheie atât pentru specii, cât și pentru comunitățile locale 

-       Crearea unui turism sustenabil bazat pe valorile naturale și care să contribuie la

conservarea naturii 

-       Salvarea și tratarea animalelor sălbatice rănite sau bolnave și reintroducerea lor în mediul natural 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.