Auto

De interes pentru vrânceni: Recomandări de urmat la achiziția unui vehicul la mâna a doua

Ionel Sclavone
13 feb 2025 1391 vizualizări

Vrâncenii care intenționează să-și cumpere un autovehicul la mâna a doua, de la un dealer autorizat trebuie să aibă în vedere o serie de aspecte pentru a fi siguri că achiziția este sigură. Potențialii cumpărători trebuie să verifice prețul corect de vânzare, detaliile privind garanția, istoricul vehiculului, documentele însoțitoare. 

Dacă achiziția unui autovehicul de la o persoană fizică ține mai mult de noroc și de buna-credință a vânzătorului, dat fiind că legislația nu oferă prea multe opțiuni de protecție, în cazul firmelor care vând mașini second-hand, situația este diferită. Pentru cei care apelează la dealer autorizați de mașini second-hand, ANPC propune o serie de recomandări de care ar trebui să țină cont. Acestea pot fi adaptate, în funcție de situație, și în cazul achiziției unei mașini la mâna a doua de la o persoană fizică.  

În principiu, o astfel de achiziție presupune verificarea amănunțită a prețului, a garanției, documentelor, seriei de șasiu și a istoricului autovehiculului.

În primul rând, cumpărătorul trebuie să se intereseze, încă de la început, dacă prețul afișat pentru un vehicul second-hand este cel final, care include TVA și alte taxe sau comisioane precum cele pentru pentru eliberare numere provizorii, transport etc.

Un alt aspect pe care cumpărătorul trebuie să-l aibă în vedere încă de la început este cel privind garanția. Durata minimă a garanției pentru vehiculul ce urmează a fi cumpărat trebuie să fie de 12 luni. De asemenea, cumpărătorul trebuie să se asigure că aceasta acoperă întregul autovehicul, nu doar anumite piese sau subansamble precum motorul, cutia de viteze etc.

De asemenea, cumpărătorul trebuie să se informeze foarte clar cu privire la procedura exactă pe care trebuie să o urmeze în cazul unei defecțiuni tehnice apărute în perioada de garanție. El trebuie să solicite informații legate de service-ul autorizat la care va efectua reparațiile și să solicite datele de contact ale acestuia.

Normal, cumpărătorul trebuie să verifice toate documentele mașinii, respectiv actele de import, cartea de identitate, pe care vânzătorul trebuie să o obțină pentru fiecare autovehicul importat. Cumpărătorul trebuie să mai verifice și concordanța seriei de șasiu de pe autovehicul cu cea din documente. În plus, dealerul auto trebuie să furnizeze certificatul fiscal necesar înmatriculării, în termen de maximum 30 de zile de la vânzare.

Se mai recomandă, cumpărătorului, să solicite un raport specializat cu privire la istoricul vehiculului, din care să rezulte informații despre kilometrajul real al mașinii, existența unor daune sau despre posibile reclamații ale unui furt. Într-o astfel de situație, cumpărătorul trebuei să se asigure că mașina pe care o cumpără nu provine din urma unui furt reclamat autorităților. În cazul în care vânzătorul nu prezintă un astfel de raport, cumpărătorul ar trebui să-l obțină singur pentru a evita neplăcerile ulterioare.

Dacă raportul indică daune, este bine ca potențialul client să solicite informații suplimentare de la dealer, pentru că, dacă valoarea daunelor este apropiată de valoarea de piață a mașinii, aceasta poate indica o daună totală economică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.