Auto

Freedom House: Europa nu mai este un bastion al democraţiei

Ziarul de Vrancea
31 ian 2017 3638 vizualizări
Aproape un sfert dintre statele de pe mapamond au făcut, în 2016, paşi înapoi în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile politice şi civile, iar câteva dintre ţările europene, printre care Polonia, Ungaria sau Cehia se regăsesc pe această listă, se arată în raportul publicat ieri de organizaţia Freedom House.

Autorii raportului remarcă sporirea influenţei forţelor populiste şi naţionaliste în statele democratice şi regresul înregistrat în ţări considerate drept "libere", constatând că este al unsprezecelea an la rând în care libertatea globală este în declin.
Dintre cele 195 de ţări evaluate, 87 (45%) sunt clasificate drept "libere", 59 (30%) sunt "parţial libere", iar 49 (25%) nu sunt deloc libere, cele mai mari probleme înregistrându-se în Orientul Mijlociu, în nordul Africii şi în zona eurasiatică. În total, 67 de state sunt în regres în ce priveşte libertăţile politice şi civile, faţă de 36 de ţări care au înregistrat progrese. "Dacă în anii trecuţi declinul se înregistra în principal în statele cu regim autocrat sau dictatorial, unde lucrurile mergeau din rău în mai rău, în 2016 remarcăm că democraţiile consolidate, ţările considerate libere, domină lista celor unde s-au înregistrat regrese. Aproape un sfert dintre statele unde democraţia este în declin în 2016 sunt în Europa", indică raportul Freedom House.
Din studiu a reieşit că ţările cel mai puţin democratice sunt: Siria, Eritreea, Coreea de Nord, Uzbekistan, Sudanul de Sud, Turkmenistan, Somalia, Sudan, Guineea Ecuatorială, Republica Centrafricană, Arabia Saudită.

Guvernele din Ungaria şi Polonia au lăsat deoparte valorile liberale

Într-o analiză dedicată evenimentelor recente din Europa Centrală, Freedom House remarcă "posibilitatea ca unele dintre tranziţiile remarcabile de la dictatură la democraţie din anii '80 şi '90 să sufere un regres considerabil din cauza unor lideri populişti". Raportul este critic faţă de guvernul de la Varşovia, condus de partidul Lege şi Dreptate (PiS), care "a dat câteva lovituri serioase instituţiilor democratice din Polonia" şi devine "o versiune accelerată şi condensată a ceea ce partidul Fidesz a reuşit în Ungaria din 2010 până în prezent". "Ambele guverne au lăsat deoparte valorile liberale, au atacat pluralismul şi au încercat să folosească puterea economică a statului în scopuri politice partizane", se arată în raport.
Printre factorii care au destabilizat câteva dintre democraţiile consolidate, Freedom House enumeră anxietatea provocată de Brexit, prăbuşirea guvernului din Italia, demersurile antidemocratice ale executivului din Polonia, atacurile teroriste din Europa şi criza din Siria. Aceasta din urmă a avut un efect considerabil din cauza valului de migraţie pe care l-a cauzat.
În secţiunea rezervată situaţiei din SUA se arată că "succesul lui Donald Trump demonstrează că America nu este imună la puterea de seducţie a populismului, fenomen manifestat în ultimii ani pe celălalt mal al Atlanticului". Raportul enumeră şi câteva state ce trebuie monitorizate: Cehia, unde alegerile din octombrie vor duce la mărirea sau decăderea formaţiunii populiste şi naţionaliste ANO, Danemarca, unde Parlamentul are în vedere o serie de legi care, dacă sunt adoptate, vor restricţiona şi mai mult drepturile imigranţilor şi refugiaţilor, şi SUA, unde campania electorală a lui Trump pune la îndoială viitorul rol al Americii în lume şi abordarea libertăţilor civile.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.