Advertorial

VIDEO!!!Realizările Primăriei Moviliţa la final de mandat

Maria BRATU
12 mar 2016 1445 vizualizări

Primăriile din judeţul Vrancea au făcut investiţii în utilităţi publice chiar şi în condiţii de criză financiară, recesiune economică sau lipsă acută de investitori, ani în care sprijinul acordat de stat comunităţilor locale nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor. Moviliţa, comună viticolă cu 4.000 de locuitori, atestată documentar încă din anul 1380, a avut mereu probleme cu apa potabilă.Abia în ultimii ani această „mare sete” a comunităţii s-a rezolvat. Corneliu Cristian, care se află în fruntea primăriei de 12 ani, spune că alimentarea cu apă a comunei a fost marele său pariu şi a fost nevoie de două mandate pentru a reuşi. Motivul pentru care consătenii l-au ales de trei ori în fruntea comunei se poate vedea cu ochiul liber dacă te plimbi pe străzile şi uliţele din Moviliţa. Primul gospodar şi-a propus şi a realizat reţeaua de apă curentă la nivelul întregii comune, a reabilitat aproape toate şcolile, a construit o sală de sport modernă, un parc cu locuri de joacă pentru cei mici şi o bază sportivă . Şi acestea sunt doar câteva dintre realizările primăriei din mandatul său. Durerea cea mare este că populaţia îmbătrâneşte, numărul de copii scade, iar fără infrastructură oamenii nu se întorc în sat.

 

 

Candidatura la primărie, o provocare personală   

 

Corneliu Cristian se află de 12 ani în fruntea comunei Moviliţa!

Corneliu Cristian spune că în 2004, când a venit la primărie, oamenii cărau apă cu bidoanele de la kilometri distanţă. “A fost marele proiect care m-a determinat să accept această  provocare. Comuna fiind aşezată pe dealuri şi neavând fântâni şi surse proprii de apă, oamenii erau dependenţi de reţeaua comunală de apă. Se duceau într-o localitate învecinată, la Mănăstioara şi cărau apă cu diferite recipiente. Am considerat că este anormal ca în secolul 20 să nu beneficiezi de o chestiune elementară de civilizaţie: apă curentă ieftină şi de calitate. Primul mandat a fost canalizat pe rezolvarea acestei probleme. În prezent, comuna beneficiază de apă curentă 24 din 24 de ore şi nu am avut până acum nicio analiză neconformă a apei din localitate”, a declarat primarul, subliniind astfel importanţa utilităţilor publice pentru localitate.

 

Şcolile au avize de la DSP

Toate şcolile din Moviliţa au aviz sanitar de funcţionare

Sediul Primăriei Moviliţa a fost reablitat în ultimii ani, ca şi o parte dintre şcolile din comună. O parte pentru că din cele şase şcoli din Moviliţa, trei sunt inactive din lipsă de copii. Dacă în multe localităţi unităţile şcolare funcţionează fără avize sanitare, la Moviliţa acest neajuns a fost rezolvat.“Avem trei şcoli active dintr-un total de şase.Toate şcollie au fost reabilitate în aşa fel încât toate funcţionează cu aviz sanitar de la Direcţia de Sănătate Publică. Au toalete proprii interioare, mobilier nou, apă curentă, fose vidanjabile şi centrale termice. Pot să afirm că procesul de învăţământ se desfăşoară în cele mai bune condiţii la noi în localitate”,spune primarul Corneliu Cristian.

Maovilita-Scoli

Sală de sport şi parc comunal

La capitolul investiţii, Primăria Moviliţa se poate lăuda cu o sală de sport modernă, o investiţie de peste un milion de euro, unde tinerii şi nu numai pot face sport şi îşi pot petrece în mod activ timpul liber. “Sala de sport finalizată în 2012 este o investiţie ale cărei costuri s-au ridicat la peste 1 milion de euro şi o consider de utilitate deosebită. Se organizează aici tot felul de competiţii sportive. Şcoala îşi desfăşoară orele de sport atât iarna, cât şi vara în interiorul acesteia. Sala de sport are o suprafaţă de joc de peste 1.600 mp şi 150 de locuri în tribune”, ne-a explicat primul gospodar al comunei.

movilita-sala-sport1

În sală se practică tenis de câmp, volei, handbal, fotbal de sală. Iar pentru cei care vor să joace fotbal în aer liber, primăria a pus umărul la construcţia unei baze sportive, cu teren de fotbal cu vestiare, duşuri şi apă curentă. În faţa sălii de sport s-a amenajat un parc de 2.200 mp cu o valoare a investiţiei de circa 500.000 de lei.

movilita-sala-sport

Tinerii îşi pot petrece în mod sănătos timpul liber în sală de sport  din comună, o investiţie de peste un milion de euro

Dispensarul satului urmează a fi modernizat

Dispensarul din comuna Moviliţa, deservit de un medic de familie, a fost şi el prins în programul de investiţii pentru viitor şi se încearcă obţinerea de fonduri pentru modernizarea acestuia. “Nu este o instituţie uitată, ci una care îşi aşteaptă modernizarea, pentru că încercăm identificarea surselor de finanţatre”, spune primarul Corneliu Cristian. De asemenea, în comună există şi un cabinet stomatologic în fază de amenajare 

Infrastructura, principala preocupare la Moviliţa

La capitolul infrastructură, lucrurile merg mai greu în comună, în condiţiile în care banii de la bugetul de stat nu sunt niciodată suficienţi pentru a acoperi toate nevoile. În aceste condiţii, Corneliu Cristian crede că primarii nu trebuie să stea doar cu mâna întinsă la Guvern. “Cele mai importante drumuri care traversează Moviliţa sunt drumuri judeţene, drumuri care aparţin şi sunt în administrarea Consiliului Judeţean, iar lucrurile se desfăşoară mai greu. Asfaltarea unui kilometru de drum este foarte scumpă, iar veniturile proprii ale comunităţii noastre nu ne permit asemenea investiţii, chiar dacă potenţialul economic este peste media judeţeană”, spune primarul, care adaugă că veniturile proprii ale comunei nu pot susţine investiţii de o asemenea anvergură. Cu toate acestea, prin diverse programe de investiţii, câteva drumuri din comună au fost asfaltate şi modernizate. Este vorba de 1,8 km de drum comunal asfaltat prin FEADR (Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală), investiţie finalizată, recepţionată şi decontată în totalitate. De asemenea, Drumul Moviliţa –Trotuşanu, drumul DJ59, cu o lungime de 3 km care asigură accesul spre mănăstirea Trotuşanu, este în curs de realizare. Iar cât de curând, se speră că va începe şi modernizarea drumului DJ205 J pe relaţia Moviliţa – Diocheţi – Panciu, drum judeţean care a fost deja scos la licitaţie.

 

„Oamenii mă cunosc de copil”

Una dintre satisfacţiile personale ale primarului de la Moviliţa este faptul că, de când România a devenit membră a UE, sursele cele mai importante de finanţare provin din proiectele europene, care nu au o componentă politică şi pot fi accesate de oricine are un proiect serios şi poate justifica necesitatea acestuia.“Îmi exprim speranţa ca lucrurile să continue şi administraţia să fie depolitizată într-o mai mare măsură, pentru că este anormal ca un cetăţean să sufere din cauza orientării politice a primarului. Eu aparţin comunităţii, oamenii mă cunosc de copil.

Corneliu Cristian

Eu nu pot să am un comportament politic. La mine vin toţi oamenii, cu orientări politice diferite. Îmi place să cred că nu am făcut niciodată o departajare şi nu am rezolvat problemele lor având acest criteriu în faţă”, mărturiseşte primarul Corneliu Cristian. (Maria BRATU)

Comuna Moviliţa are cinci sate: Diocheţi-Rediu, Frecăţei, Moviliţa, Trotuşanu şi Văleni. Comuna se află în zona de nord-est a judeţului, la nord-est de oraşul Panciu, pe malul stâng al râului Zăbrăuţi. Este traversat de şoseaua judeţeană DJ205H, care îl leagă spre sud-vest de Panciu şi spre nord de Păuneşti şi Pufeşti (unde se termină în DN2). La Moviliţa, din acest drum se ramifică şoseaua judeţeană DJ205J, care duce spre sud tot la Panciu.Movilta -sediul Primariei

Ziua localităţii Moviliţa se serbează de Înălţare, ocazie cu care are loc şi revederea fiilor satului. Edilul spune că serbarea locală are şi o conotaţie de suflet, pentru că fiecare cetăţean trebuie să participe şi să pună umărul la înălţarea comunei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.