Advertorial

Fermierii s-au convins: Rachetele antigrindină sunt de vină pentru secetă

Ziarul de Vrancea
13 mai 2020 3179 vizualizări

Vrancea este una dintre cele mai bine protejate zone din țară în ceea ce privește căderile de grindină. 

Acesta ar fi o observație pertinentă dacă urmărim comunicatele cu privire la activitatea Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor.Totuși, faptul că Unitatea de combatere a căderilor de grindină Vrancea, care asigură protecția culturilor agricole în județele Vrancea și Galați, lansează multe rachete nu este neapărat un lucru văzut cu ochi buni de către fermieri. Motivul?Experiența lor din ultimii ani arată că seceta extremă care le-a afectat viile, pomii sau culturile are o legătură directă cu prezența și activitatea stațiilor de lansare. Astfel, susțin fermierii, rachetele alungă și ploile, provocând astfel daune uriașe, care nu s-ar compara cu cele pe care le-ar provoca grindina.

Dovezile curg din toată țara

Paradoxul a fost remarcat încă din momentul în care a lost lansat Sistemul național antigrindină. Fermierii ale căror culturi erau protejate astfel au avut neplăcuta surpriză să constate că nu mai scapă de secetă. Mai mult, au observat că de fiecare data când se anunțau precipitații, norii erau “împrăștiați“ cu rachete.

Foto:Adrian Mocanu, președintele filialei Prahova a Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR).

“Lucrez pământuri în zona județului Prahova de peste 25 de ani, am statistică cu ploile căzute în fiecare perioadă a anului. De când sunt operaționale rachetele antigrindină, nivelul precipitațiilor mai ales în lunile mai, iunie și iulie s-a schimbat. O excepția a fost  în anul 2014, unul foarte bun pentru culturi, când, din cauza lipsei fondurilor, nu s-a tras cu rachete antigrindină”, arată Adrian Mocanu, președintele filialei Prahova a Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR).

Prin urmare, fermieri din toată țara îi solicită Ministrului Agriculturii, Adrian Oros, să închidă urgent stațiile de lansare a rachetelor antigrindină.Iar, pentru a scăpa de efectele dăunătoare ale programului guvernamental, aceștia arată și că sistemul antigrindină este unul costisitor și nu poate fi rentabil. Ei susțin că, cel puțin în pomicultură și viticultură, alte soluții, precum plasele de protecție, se pot dovedi mai eficiente și ar fi mai ieftine.

Costul fiecărei rachete lansate depășește 1300 de euro, iar de obicei este nevoie de multe lansări pentru a împiedica formarea grindinei. Bineînțeles, există și o serie de limitări în ceea ce privește distanța pe care o pot parcurge rachetele, lucru care ar justifica rateurile consemnate de-a lungul timpului. De altfel, acesta este un alt argument al fermierilor: vorbim despre o tehnologie încă experimentală, rar folosită la nivel mondial.“Ministerul poate cheltui mult mai puțini bani și mult mai eficient.Noi ne dorim ca aceste instalații să fie stopate definitiv, să nu se mai cheltuie banii Ministerului Agriculturii cu aceste stații de tras cu rachete după nori”, spune Cosmin Olteanu, un fermier care are peste 4.500 de hectare de teren în exploatare în județul Prahova. Acesta speră ca, în urma sesizărilor și a dovezilor, Stațiile antigrindină să fie desființate în toate zonele în care fermierii doresc acest lucru. 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.