Advertorial

Cei mai faimosi pirati din toate timpurile

Ziarul de Vrancea
28 nov 2024 704 vizualizări

Au fost perioade in istoria omenirii, in special in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, cand marile si oceanele erau pline de pirati care jefuiau diverse nave comerciale.

 

Personaje celebre din istorie, chiar marele Gaius Iulius Cezar a fost o victima a piratilor, el fiind rapit si sechestrat, lucru care a marcat momentul zero a ceea ce a realizat mai tarziu in viata.

Vreau sa-ti prezint acum cativa dintre cei mai faimosi pirati care au ramas in istorie:

Capitanul Morgan

Capitanul Morgan era supranumit „spaima Caraibelor”. La origine, el a fost un Sir pe numele sau Henry Morgan, de cetatenie galeza. S-a nascut in Tara Galilor in 1635 si a luptat in armata lui Cromwell in Razboiul Civil din Anglia.

La 20 de ani s-a inrolat in Corpul expeditionar din Americi, fiind trimis pentru a slabi fortele spaniole de colonizare. La acea vreme, era o lupta crancena intre 2 mari imperii colonialiste, Marea Britanie si Spania si bataia se ducea pe America.

El a luptat mai intai prin mijloace oneste, dar la un moment dat a apelat si la tehnici de jefuire si la agresiuni care exced cadrului conflictului militar obisnuit.

A fost nevoie doar sa primeasca o comanda a unei nave pentru ca aventura de pirat sa inceapa in Caraibe.

A jefuit insule intregi si sute de vase, conducand o flota pe care a construit-o racoland pirati foarte agresivi, pirati care acum reprezinta inclusiv o tematica pentru sloturi video precum Pirate Gold si multe altele pe care le poti gasi pe platforma Mozzart Casino de pe internet.

In timp, flota de pirati a Capitanului Morgan a ajuns la 36 de vase si peste 2.000 de mateloti, el arzand din temelii orase dupa praduire.

Spania a facut presiuni catre Anglia pentru ca Morgan sa fie rechemat la vatra, iar acesta a fost arestat imediat si condamnat pentru piraterie. Ulterior, a fost eliberat de Carol al II-lea, fiind numit guvernator al Jamaicai, unde a trait in bogatie pana la finalul vietii.

Barba Neagra

Barba Neagra este probabil cel mai faimos pirat. Numele sau real era Edward Teach si provenea din Bristol, Marea Britanie.

Despre el se stie ca la varsta de 16 ani s-a inrolat in marina britanica, in timpul razboiului de secesiune.

La finele conflictului armat, Edward Teach era deja un pirat, iar in 1717 a capturat prima nava mare, una sub pavilion francez.

Si Barba Neagra a terorizat marea Caraibelor, praduind sute de vase indiferent de steagul arborat, olandez, francez, britanic ori spaniol, avand sub comanda peste 300 de mateloti.

Este renumit pentru ferocitatea sa, ucigand fara mila si prizonieri si oameni nevinovati, dupa bunul plac.

Barba Neagra a fost capturat de lt Robert Maynard, acesta intinzandu-i o capcana, iar dupa ce a fost ucis, capul i-a fost taiat si luat ca trofeu.

Jean David Nau

Jean David Nau este mai degraba recunoscut ca “biciul spaniolilor”, porecla data de ceilalti pirati pentru ca avea o ura fata de iberici.

El a fost mai intai bucanier, dar a inceput sa jefuiasca diverse vase mai mici alaturi de alti colegi de breasla.

Guvernatorul de Tortuga i-a oferit primul sau vas, iar dupa ce a trecut la comanda, Nau si-a construit un echipaj feroce.

Este cunoscut ca primul pirat care lansa raiduri si pe uscat, nu doar pe mare, terorizandu-i indeosebi pe francezi.

A scapat de mai multe ori din ambuscadele spaniolilor, prefacandu-se mort sub cadavrele matelotilor. Cu toate acestea, dupa ultima escapada, a fost capturat de bastinasi, ars de viu si mancat la propriu de salbatici.

Ching Shih

Daca nu stiai deja, Ching Shih este cea mai cunoscuta femeie pirat din istorie. Nascuta in saracie, ea a fost nevoita sa practice prostitutia pana cand s-a maritat cu un pirat in 1801, cand si-a luat acest nume care inseamna „sotia lui Ching”.

Noua familie si-a marit numarul de membri, racoland diversi indivizi saraci pe care i-a invatat cum sa jefuiasca.

Ching Shih a impus un anumit control si o forma de colaborare intre piratii diverselor clanuri, elaborand un cod al piratilor.

La varful puterii sale, Shih controla 1.200 de vase si 70.000 de pirati si conducea aceasta confederatie. Cand a fost pusa sub acuzare s-a predat, dar a negociat termeni foarte convenabili, piratii fiind exonerati de crimele lor.

Mai mult, lui Shih si piratilor din subordine chiar le-a fost permis sa-si pastreze vasele.

Black Bart

Bartholomew Roberts, cunoscut si ca „Black Bart”, era un tip inalt, flamboaiant, chipes, care se imbraca exact ca un pirat al secolului al XVIII-lea.

El a lucrat mai intai pe vase comerciale, dar si-a dat seama destul de repede ca bogatia nu vine prin munca cinstita, mai ales in acele vremuri.

El a inceput jafurile alaturi de cativa tovarasi de incredere, dar mai apoi a inceput sa racoleze membri pentru echipaj, ajungand in timp sa conduca o flota impresionanta de 400 de vase.

Era un tip nemilos, dovada ca o data a ars un vas cu 80 de persoane la bord pentru ca stapanul a refuzat sa plateasca rascumpararea.

Bart a fost ucis de marina britanica pe coasta Gabonului in 1722, deoarece membrii echipajului sau erau pur si simplu prea beti pentru a putea apara nava care a fost luata cu asalt.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.