Georgel Costache, desemnat Specialistul anului 2006
Georgel Costache este directorul general al SC VINCON VRANCEA SA, dar si "Specialistul anului 2006", distinctie primita pe 10 noiembrie la Palatul Parlamentului, cu ocazia Galei Vinului Romanesc. Georgel Costache este de peste 18 ani director al celei mai mari societati producatoare de vin si bauturi pe baza de vin din Romania, iar din 2002 este directorul general al firmei. De mentionat ca este singurul oenolog roman care a participat ca degustator expert la ultimile 4 editii ale celui mai mare concurs mondial de vinuri, cel de la Bruxelles. Cind vorbeste despre vinuri,
despre aroma, culoarea, buchetul sau gustul acestora, Georgel Costache foloseste atitea epitete frumoase, le atribuie insusiri deosebite, incit iti vine sa crezi ca, intr-adevar, in vin sint multe adevaruri. Dupa cum apreciaza directorul Vincon, vinul poate fi suplu, rotund, fructuos, elegant, curgator, discret, echilibrat, si nu numai. In continuare va invitam sa parcurgeti un scurt interviu cu "Specialistul anului 2006", directorul Georgel Costache.
- Domnule Costache, ati fost desemnat "Specialistul (Oenologul) Anului in Romania". Spuneti-ne, ce inseamna sa te ocupi de vinuri in Romania?
- Cred ca a produce vinuri inseamna a te ocupa de un segment de piata care aduce o parte din placerea si bucuria de a trai. Stim cu totii ca vinul este o "opera" care merita sa fie apreciata. Astazi, gustul consumatorului a evoluat. El cauta vinuri albe proaspete, tinere, fructuoase, ca cele din "7 Pacate", dar si vinurile rosii cu o maturare de maxim 2 ani la baricuri si invechite la sticle (6 - 12 luni), ca cele din "Casa Vrancea 1949". Impreuna cu specialistii oenologi din SC VINCON VRANCEA SA am reusit in ultimii ani, dupa multa munca si rabdare, sa obtinem vinuri cit mai naturale, care sa pastreze aroma autentica din strugure si sa nu provoace "dureri de cap", chiar si atunci cind sint consumate in cantitati mai mari, la diferite evenimente din viata noastra. Acest lucru a fost posibil datorita dotarii tehnice ultramoderne, dar si echipei de oenologi, care alaturi de profesionalismul lor au pus multa inima si
suflet in ceea ce am produs. Ii amintesc aici, cu deosebita stima si respect, pe ing. Liliana Gavrilescu, ing. Dumitru Rosu, ing. Gabriela Susu, ing. Pavel Dobriev, ing. Adriana Nistor, ing. Mirela Dumitrache, ing. George Vasile, ing. Nicu Mateescu, ing. Alin Lazarescu, Traian Ciornei, Nicolae Ciuta, Nicusor Vasiliu etc., caci o contributie la obtinerea acestui premiu la Gala Vinului Romanesc o au si ei. Si pentru asta le multumesc!
- Ati fost la specializare in Franta, tara cu mare traditie in domeniu. Cum a fost primit specialistul roman acolo?
- Am fost la Universitatea de Oenologie din Bordeaux, intr-un grup de 32 de specialisti in vinuri din Germania, Franta, Anglia, Italia, Spania, Australia, SUA si multe alte tari. Eram intr-adevar un biet
roman, primit la inceput cu reticenta, desi obtinusem o bursa la Oficiul International al Viei si Vinului, in urma unui concurs la care au participat peste 2.000 de specialisti din tarile din Estul Europei. Era perioada anilor 90, cind pe posturile internationale de televiziune abundau imagini cu cersetori romani, copii din orfelinate sau oameni stind la cozi pentru carne.
Dupa numai 4 luni, cind dupa sustinerea examenului de Oenologie am obtinut singura nota maxima: 20 (sistemul de notare era de la 1 la 20) din intreaga serie de 32, eram deja unul de-al lor. Apoi, din cei 32 de specialisti din intreaga lume, eu am terminat al doilea cursul de specializare, dupa un francez, evident. Am obtinut astfel o diploma de Expert in Marketing, Gestiune Financiara si Drept International in Oenologie, valabila in toate tarile din Uniunea Europeana, SUA si Romania.
- Povestea dvs se aseamana cu aceea a multor alti specialisti romani, din domenii diferite, care au fost, la un moment dat, pusi in situatia sa faca fata Occidentului. Nu vi s-a propus sa ramineti acolo?
- Evident ca da. Am avut propuneri concrete sa ramin in Franta, sa lucrez ca oenolog la o renumita firma producatoare de vinuri. Nu am facut-o pentru ca m-am gindit intotdeauna ca o sa reusesc sa
fac ceva si aici, in tara mea. Nu-mi pare rau, desi au existat momente grele, de cumpana. In Occident gindesti si poti sa aplici imediat, in Romania, din pacate, gindesti dar iti trebuie mult timp ca sa si pui in practica. La Vincon s-au facut pasi deosebiti, mai ales dupa privatizare, in 1999. Doamna Luchi Georgescu, actionarul majoritar de la Vincon, a venit in societate nu numai cu bani, dar si cu mult suflet. Astfel, impreuna cu specialistii, noi toti am reusit sa aducem SC Vincon Vrancea SA in topul vinurilor
romanesti.
- Faceti parte din Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania si sinteti singurul degustator care participa la cel mai mare concurs mondial de vinuri din lume.
- Da, asa este, sint degustator expert in vinuri din anul 1996, iar din 2004 am fost ales primvicepresedinte al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania. In 1998, dupa 8 ani de studii si cercetari, am obtinut si diploma de Doctor in Oenologie. Dar cea mai mare realizare este participarea in ultimi 4 ani ca Degustator Expert la cel mai mare concurs din lume ce are loc anual, Concursul Mondial de Vinuri Bruxelles. Ma bucura mult ca prin modul de apreciere cit mai obiectiv, in 2006 am fost desemnat degustator in Juriul nr. 1, alaturi de mari personalitati din lumea vinului, printre care Presedintele Asociatiei Oenologilor din Franta.
- Stim ca in urma unor studii recente s-a demonstrat ca vinul rosu are efecte deosebite asupra sanatatii. S-a orientat piata dupa rezultatul acestor cercetari?
- Studiile au fost efectuate de catre profesorul Masquellier de la Facultatea de Farmacie din Bordeaux, timp de mai multi ani. S-a dovedit ca vinul rosu, de calitate, are un efect real, protector in cazul arterosclerozei si a infarctului miocardic prin componentele sale, prociahidine, cu rol antioxidant. Dupa prezentarea in mass media a rezultatelor, consumatorii occidentali au fost foarte receptivi, iar astazi in Occident si SUA se consuma in proporte de 80% vinuri rosii si numai 20% vinuri albe. Astfel, in tari ca Italia si Franta, unde se pastreaza acest raport (consumul mediu de vin rosu pe locuitor fiind de 75 litri/an) infarctul miocardic este de 4 ori mai scazut decit in tari ca Finlanda sau Scotia, unde consumul
este de doar 5 - 6 litri vin rosu/an. In Romania, din pacate, raportul este invers: 30% vin rosu si 70% vin alb. Eu recomand consumatorilor 1 - 3 pahare de vin rosu pe zi. Atunci are si efect terapeutic.
- Ce isi doreste "Specialistul Anului 2006" pentru viitor?
- Imi doresc ca familia mea sa fie ingaduitoare cu mine si pe viitor, pentru ca atit sotia mea Elena, cit si cei doi copii, Mihaela (eleva in clasa a X-a la Colegiul Cuza) si Gabi (student in anul II la Cibernetica) m-au inteles cind o mare parte din timpul pe care trebuia sa-l dedic lor l-am sacrificat pentru Maria Sa, Vinul. Imi oresc ca vinurile din Beciul Domnesc, 7 Pacate, Casa Vrancea 1949, produse de SC Vincon Vrancea SA, sa fie pe masa fiecarui consumator, din Romania sau Uniunea Europeana, la orice
eveniment fericit din viata. (A consemnat Camelia STANILA)