Advertorial

SC Vincon SA, liderul producatorilor de vin din Romania

Camelia Stănilă
16 dec 2006 4812 vizualizări
In 2006, societatea a obtinut cele mai multe medalii la concursurile nationale si internationale. "Vinurile sint momente de placere", apreciaza Georgel Costache, directorul Vincon Vrancea

Societatea vrinceana Vincon SA este liderul necontestat al producatorilor si vinzatorilor de vinuri si distilate din vin din Romania, avind o experienta de peste 57 de ani in acest domeniu. Privatizata in 1999, compania isi desfasoara activitatea in cele trei podgorii vrincene: Panciu, Odobesti, Cotesti, dar si in renumitele regiuni viticole Husi, Chirnogeni (Podgoria Oltina), dar si Pietroasele. Vincon este printre primii patru producatori de vin din Romania, alaturi de Murfatlar, Jidvei si Cotnari. "Societatea Vincon

vinde numai vinuri imbuteliate, devenind numarul 1 in Romania, din punct de vedere cantitativ. Principalul atu al vinurilor produse si imbuteliate de SC Vincon Vrancea SA este naturaletea. Sint vinuri care isi pastreaza aroma naturala din strugure si buchetul obtinut prin invechire. Cel mai important aspect este insa acela ca se pot consuma cantitati mari de vin produse de Vincon si nu apar dureri de cap. Este unul din motivele pentru care vinurile noastre sint din ce in ce mai cautate de consumatori. Acest lucru a fost posibil, pe de o parte, datorita tehnicii de exceptie si utilizarii unor tehnologii moderne, iar pe de alta parte specialistilor oenologi, inginerii Liliana Gavrilescu, Dumitru Rosu, Gabriela Susu, Petru Dobriev, Mirela Dumitrache, George Vasile, Radu Nagler, Nicu Mateescu si Alin Lazarescu", a precizat directorul SC Vincon SA, Georgel Costache, care de altfel este specialistul nr. 1 al unitatii.


Peste 2.000 de hectare de vie si soiuri de renume


Societatea Vincon SA lucreaza peste 2.150 de hectare, proprietate sau in arenda, din care 850 ha in Vrancea, organizate in 9 ferme proprii, dar si 100 ha ce apartin Asociatiei Cotesti, pe care o finanteaza. Din 2005 are o asociere pe 25 de ani cu Statiunea de Cercetari Vitivinicole Odobesti, ce dispune de 332 ha vie. In aprilie 2005, SC Vincon SA a cumparat fostul IAS Husi, cu 556 ha vie, astfel ca a inglobat si renumitele soiuri de vita de vie precum "Zghilara de Husi", "Tamiioasa Romaneasca" sau "Busuioaca de Bohotin". In doar 6 luni a reusit sa construiasca o crama noua de vinificatie, dotata cu cele mai moderne utilaje: prese pneumatice, instalatii de obtinere a vinurilor la temperatura dirijata, ce duc la obtinerea unor vinuri de calitate deosebita. In Podgoria Oltina, la Chirnogeni, linga Constanta, Vincon Vrancea

detine 332 ha vie, unde soiurile "Sauvignon Blanc", Riesling"si "Merlot" sint cele mai renumite. Cu Statiunea de Cercetari Vitivinicole "Pietroasa" se afla intr-o colaborare, producind impreuna deja cunoscutele si apreciatele soiuri "Tamiioasa Romaneasca", "Grasa" si "Busuioaca" din podgoria Pietroasa.

Trebuie spus ca SC Vincon Vrancea SA este proprietara a 25 de unitati de productie, pivnite si centre de colectare a strugurilor, cu o capacitate de procesare intr-un sezon de aproape 40.000 tone de materie prima. "Tehnologia moderna, utilajele si liniile de imbuteliere performante, importate din Gemania, Italia, Franta, ofera companiei posibilitatea reala de a obtine vinuri cu un raport pret- calitate deosebit, atit pe piata interna, cit si pentru export", ne-a mai spus Georgel Costache.


Calitatea, certificata prin numeroase premii


Gama de vinuri produse de Vincon Vrancea este foarte variata, putind satisface cele mai diverse gusturi. "Beciul Domnesc" este gama de vinuri albe si rosii, cu denumire de origine controlata, ce se remarca prin eleganta gustului, finetea aromei si nobletea buchetului. "Beciul Domnesc" are un caracter aparte, continind vinuri premium: albe seci (Riesling, Feteasca Alba, Sarba), albe demiseci (Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel), albe demidulci (Feteasca Regala), rosii seci (Merlot, Cabernet Sauvignon), rosii

demiseci (Pinot Noir), rosii demidulci (Feteasca Neagra). "Se remarca Sarba, un soi alb semiaromat, specific podgoriei Odobesti, un vin cu aroma destul de intensa, oarecum bizara, sugerind mirosul de trandafir de dulceata", explica, cu pasiune, Georgel Costache. Feteasca Neagra de la "Beciul Domnesc" a obtinut premiul special la Gala Vinului Romanesc 2006. El a obtinut Medalia de Aur la Concursul International de Vinuri Bucuresti (aprilie 2006) si Medalia de Argint la cel mai mare concurs mondial de vinuri din lume, Bruxelles 2006, fiind singurul vin rosu medaliat din Romania. De altfel, in 2006, Vincon a obtinut cele mai prestigioase rezultate: 2 medalii de aur si 3 de argint la Concursul International de Vinuri Bucuresti; 9 medalii de aur si 8 de argint la Concursul International Bachus 2006; 3 medalii de aur

si 5 de argint la Concursul "Vinuri Romanesti din Podgorii Stramosesti", desfasurat la Bucuresti, in luna noiembrie. Nu putem sa nu reamintim concursul de la Bruxelles, unde Vincon a mai repurtat o victorie: "Miorita" primul si singurul vinars romanesc premiat. "Miorita" este o bautura alcoolica obtinuta exclusiv din distilat de vin, invechit timp de 12 ani in vase de lemn de stejar. "De sarbatori, venim pe piata si cu alte doua distilate de vinuri: «Miorita XO de 18 ani» si «Jad XO Special Reserve - 28 ani». Sint

singurele vinarsuri din distilat de vin adevarate din Romania, obtinute numai in crama Paradis din Focsani", a precizat directorul Vincon SA.


"7 pacate" si "Casa Vrancea 1949", cele mai noi produse Vincon


De aproximativ 2 luni, Vincon a scos pe piata si gama "7 Pacate", ce include vinuri tinere, cu o anumita fructuozitate, obtinute in podgoria Husi. "Nu te gindi la bine sau la rau. Sintem Ispita. Sintem seductia. Sintem 7 pacate", este sloganul sub care a fost lansata aceasta gama, care include "Zghilara de Husi 2005", "Aligote 2005", "Feteasca regala 2005" si "Merlot & Cabernet Sauvignon 2005". Mai mult de atit, in luna decembrie, Vincon vine cu o noua gama de vinuri superpremium, "Casa Vrancea 1949", de care compania este foarte mindra. Gama include Sauvignon Blanc 2004, Muscat Ottonel 2004, Merlot 2004, Feteasca Neagra 2004, Cabernet Sauvignon 2004, toate obtinute in podgoria Cotesti. "Vinurile acestea sint vinuri delicate, alese. Fata de alte vinuri, sint obtinute prin cele mai moderne tehnologii, prin

fermentare dirijata la 16 grade Celsius, ce permite pastrarea aromei naturale de strugure. Vinurile rosii sint pastrate timp de 10- 12 luni in vase speciale de stejar (barique) de 225 litri, ce asigura o evolutie aparte. Vinurile maturate la barique se inobileaza, culoare devine mai stabila, evolueaza mai repede, par mai vechi decit virsta lor reala, din punct de vedere olfactiv capata o savoare aparte, sugerind miros de mirodenii - cafea, scortisoare, cuisoare... Pe de alta parte, aceste vinuri sint pastrate 12-24 luni la sticla, dezvoltindu-se astfel un buchet specific, de tip reducator. Vinurile cistiga in rotunjime, prin maturitate si invechire devin prietenoase, iar in timp cu adevarat divine.... Noi gindim ca vinurile

noastre sint, inainte de toate, momente de placere... Si, in fond, o placere nu se descrie, ci se traieste", ne-a mai dezvaluit Georgel Costache, directorul SC Vincon Vrancea SA, invitindu-i pe

vrinceni, si nu numai, sa deguste din vinurile produse de companie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.