Vrânceni in Lume

VIDEO | Reţeaua de idoli: Interviul zilei, cu vrânceanca Doina Mustățea

Ziarul de Vrancea
10 apr 2020 4570 vizualizări
Jurnalista Irina Păcurariu a realizat un video-interviu cu Doina Mustățea, inimoasa noastră vrînceancă de la Roma-Foto:emigrantul.it
Jurnalista Irina Păcurariu a realizat un video-interviu cu Doina Mustățea, inimoasa noastră vrînceancă de la Roma-Foto:emigrantul.it

Interviul cu vrânceanca Doina Mustățea, realizat de jurnalista Irina Pacurariu în cadrul emisiunii „Reţeaua de idoli” de pe TVR2, prezintă povestea reală a rețelei de solidaritate formată din sute de români din țară și de peste hotare care fac voluntariat și ajută românii de dincoace și dincolo de Prut. Inima acestei comunități este Doina Mustățea, iar rețeaua, activă de mai bine de 17 ani, nu se bazează pe niciun fel de fonduri publice, biserici sau ONG-uri, ci pe donațiile adunate de la români anonimi din diaspora.

„Jurnalista Irina Păcurariu a realizat un video-interviu cu Doina Mustățea, inimoasa noastră vrânceancă de la Roma, unul dintre românii minunați pe care această criză îi scoate la lumină.  Urmăriți-l integral”-emigrantul.it

„Mi-a plăcut tare de tot de femeia asta.  Am rugat-o să își instaleze Skype și am întrebat-o tot ce îmi stătea pe inimă de mult. La un moment dat mi-au dat și lacrimile...se mai întâmplă și așa...  Cum e să pleci din România de nevoie? La 2 ani după, să pui ceva deoparte din puținul pe care îl ai și să trimiți la necăjiții rămași acasă.

Departe însă de a-ți trece entuziamul, faci o rețea de sute de români, toți din Diaspora și continui să ajuți. Acum, în carantina italiană, continui la fel, pentru că sunt bătrâni în România ținuți în viață cu bani și medicamente din “rețeaua” creată de tine, Doina Mustatea, găsești soluții să trimiți pachetele și reușești să nu dezamăgești.

Doamnelor și domnilor, v-o prezint pe Doina, unul dintre cei mai frumoși oameni pe care i-am cunoscut. Online. Fără asociații, partide, bani publici. Doar cu oameni la fel ca tine. Mulți și buni, oameni pe care îi rugăm ca momentan să nu vină acasă. Și acceptă." -Irina Pacurariu

INTERVIUL ZILEI: REȚEAUA DE SPERANȚĂ

Criza pe care o traversează lumea în această perioadă scoate din anonimat oameni și gesturi incredibile. Așa aflăm că în Italia există de multă vreme o rețea de solidaritate formată din români care trimit pachete cu medicamente, alimente sau bani la sute de oameni în vârstă sau copii cu probleme din România. Chiar și în această perioadă de carantină ei găsesc soluții să adune șis ă expedieze în țară ajutoare pentru oameni care nu pot supraviețui singuri.

Inima acestei comunități este Doina Mustățea, iar rețeaua, activă de mai bine de 17 ani, nu se bazează pe niciun fel de fonduri publice, biserici, ong uri, toate donațiile se adună de la români anonimi din diaspora.

”Începând cu 2003 am trimis, eu și sora mea, către România colete care să ajute copiii defavorizați. Coletele conțineau întotdeauna haine, încălțăminte, rechizite, jucării și alimente. După câțiva ani, am început să trimitem și medicamente, atât pentru copii, cât și pentru bătrâni.(...) Activitatea aceasta caritabilă, pe bază de voluntariat, începută în 2003, cu fiecare an ce a trecut s-a transformat într-o pasiune pentru că populația României a dus-o tot mai greu și, practic, noi am dorit de la început să ajutăm copiii să meargă la școală. Intenția noastră este să combatem abandonul școlar din România. Astfel, copiii României s-au transformat în copiii noștri, ai tuturor participanților la acest proiect.”

Am o întrebare personală, firească în acest moment. Tu ai copiii tăi?

”Nu. Copiii României sunt copiii mei, toți participanții la acest proiect consideră la fel.”

Voi nu aveți o asociație, nu ați cerut fonduri publice. Voi ați decis să faceți lucrul acesta ca o familie mare. Îmi spuneai că îți este greu să locuiești cu cineva, pentru că aproape toată casa e plină întotdeauna de colete.

”Locuiesc singură, doar cu o cățelușă, într-o casă de aproape 100 de metri pătrați. Absolut tot spațiul îl dedic coletelor pentru că centrul de colectare e acasă la mine. În momentul acesta cred că am 50 de colete, pe care nu am reușit să le trimit înainte de carantină. Dar, chiar dacă permanent casa mea este plină de cutii închise, deschise, de alimente, de haine, de încălțăminte, de jucării, tot deranjul ăsta îmi dă o stare de bine pentru că știu că astea sunt lucruri care ajung la cei care au nevoie de ele. De câțiva ani buni am inclus în proiectul nostru și bătrânii, cu venituri foarte mici sau fără venituri. Le trimitem medicamente, alimente, încălțăminte haine, pături.”

Cum ajung aceste cereri la voi?

”Avem donatori din toate țările unde sunt comunități mari de români. Ieri dimineață, de exemplu, am primit o donație din Danemarca. Azi de dimineață, din Milano. Avem donatori din Grecia, din Anglia, Franța, Spania, din orice țară, unde sunt comunități mari de români. În acest moment strângem bani pentru o mămică, care crește singură patru copii. Cel mai mare are 15 ani și suferă de o tumoră la cap. Anul trecut le-am trimis colete și bani, iar acum câteva seri am primit un mesaj de la ea și spunea că nu reușea să mai cumpere alimente pentru că, fiind în carantină, nu mai putea să muncească cu ziua.(...) Colaborăm cu școli, cazurile ne sunt semnalate de prieteni, le găsim în mediul online și întotdeauna eu, personal, le verific. Sun la primăria de care aparține familia respectivă și cer detalii.”

Doina, nu sună bine pentru rudele, prietenii noștri de departe, faptul că de aici, de acasă, sunteți sfătuiți să nu veniți de sărbători.

” Eu intru în contact și aici, în Italia, cu românii care au probleme, așa cum au și cei din țară. În momentul ăsta în Italia sunt foarte mulți români care nu mai au o casă, nu mai au un acoperiș deasupra capului, nu mai un loc de muncă și nu au cum să se întrețină, iar în acest moment dorm pe străzi sau sub poduri.”

Încerc să cred că apelul nu era pentru ei.

”Ceilalți care avem stabilitate suntem conștienți că nu trebuie să venim în țară și nu ne-am fi putut deplasa oricum. Eu sunt de 31 de zile în carantină, în 31 de zile am ieșit de trei-patru ori doar pentru a-mi achiziționa alimente și pentru a ajunge la farmacie să cumpăr pentru câțiva bătrâni din România.”

În ce zone din România ajung pachetele de la voi?

”În toată țara. Azi, de exemplu, din coletele pe care le-am trimis săptămâna trecută la Focșani, a plecat către o bătrână din Maramureș o cutie cu alimente și medicamente.”

Se spun multe despre diaspora românească. Își permit mulți să vorbească despre voi ca despre un tot, dar voi sunteți speciali fiecare în parte.

” Ceea ce facem noi este o demonstrație clară a iubirii de țară de la distanță. Cineva mă întreba, cu ceva vreme în urmă, dacă vreau să mă întorc în România. I-am spus că nu. A întrebat de ce. Pentru că în momentul ăsta, România are nevoie de noi aici, nu în țară. Oricât ne-ar chema acasă cei din clasa politică, noi știm că e la nivel declarativ. România nu ne poate oferi un loc de muncă tuturor. În schimb, dacă suntem aici, chiar dacă nu toți fac ceea ce facem noi, dar cei care suntem în acest grup suntem suficienți și putem face multe.”

Cât de mare e această rețea, cât de multă lume a pus umărul?

”Câteva sute de persoane, nu știu. Nu știu, pentru că avem campanii la care strângem doar bani pentru medicamente sau tratamente și avem campanii la care trimitem alimente, rechizite și așa mai departe. Suntem mulți.”

editare Alina Avramescu

montaj Cornel Tudorache

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.