Vrânceni in Lume

VIDEO | Interviu cu Violeta Bîrlă, crescută într-un orfelinat din Vrancea, astăzi regizor, rezidentă în Italia

Ziarul de Vrancea
24 oct 2019 6739 vizualizări

Regizoarea Violeta Bârlă, stabilită la Roma: De dragul României, refuză să solicite cetățenia italiană. Regizoarea, scriitoarea, actrița și scenarista Violeta Bârlă stabilită de 16 ani în Italia are o poveste de viață impresionantă 

Violeta Bârlă a reușit să-și înfrunte destinul pentru că și-a ascultat inima. Nu a avut pe nimeni alături care să ajute în viață. Abandonată în România, de părinţi, la casa de copii de la Dumitreşti, Vrancea, Violeta Bîrlă a fost privată de dragostea părintească și a reușit de una singură să se afirme în lumea cinematografică din Italia.Ar reveni cu mare drag acasă dacă s-ar găsi instituții de profil (televiziuni) care să o invite să facă cinematografie. Cel mai mare vis al său este să câștige Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Într-un interviu realizat de jurnalista Elena Robu pentru portalul de știri elenarobu.md, în cadrul proiectului ”Diaspora românească în acțiune”, regizoarea Violeta Bârlă își deschide inima și povestește experiența ei de emigrare din România, vorbește cu multă emoție despre țara noastră și despre tot ce înseamnă neamul românesc.

Reamintim că în luna aprilie a acestui an, Violeta Bârlă și-a lansat cel mai recent film al său «Inimă Albastră», cu Maia Morgenstern în rol principal. Lansarea a avut loc la Cinematograful Balada din Focșani. Recitiți articolele publicate în Ziarul de Vrancea cu acest prilej accesând titlurile alăturate:Fata din Vrancea crescută într-un orfelinat, astăzi regizor în Italia, își prezintă ultimul film la Focșani;DGASPC Vrancea implicată în organizarea lansării la Focșani a filmului regizoarei crescută într-un orfelinat din județul nostru;Cum a fost la premiera filmului „Inimă albastră”, regizat de Violeta Bîrlă, o tânără crescută într-un orfelinat din Vrancea

 Vizionați integral interviul cu Violeta Bârlă în VIDEO de mai jos

VIDEO:Elena Robu

Citiți în continuare povestea Violetei Bîrlă, fata din Vrancea crescută într-un orfelinat, astăzi regizor, rezidentă în Italia publicată în Ziarul de Vrancea în luna august 2017 în articolul : Viața bate filmul! Povestea Violetei, o vrânceancă ce va deveni subiectul unui film de Oscar

Ceea ce și-a propus Violeta, după ce a fost abandonată în orfelinat, va deveni realitate. Cu voia Domnului și mai ales puterii ei de a răzbi prin viață, va reuși să aibă, etapă cu etapă, succesul pe care și l-a dorit. Mare și direct proporțional cu dezamăgirile pe care le-a trăit.

 

Acesta ar fi modelul de urmat de toți cei aflați în situații limită. Un destin care bate filmul. O viață plină de singurătate și suferință ce a motivat-o să-și depășească mereu și mereu condiția. Povestea unei fete care astăzi are doar 33 de ani, dar care a trăit mai multe vieți decât poate trăi cineva până la această vârstă. Viața ei și-a scris-o într-o carte, poveste care va deveni o producție cinematografică. Violeta, fata noastră din poveste, a devenit ea însăși regizor și scenarist, în Italia, dar ecranizarea poveștii ei de viață va fi făcută de un producător deja consacrat și care, dacă va înscrie filmul în competiția de la Hollywood, Violeta își va vedea visul vieții împlinit. Destinul ei să bată filmul și să câștige un OSCAR. ”România a pierdut un talent, dar a câștigat Italia o valoare”, a auzit Violeta din partea comisiei, atunci când a fost admisă la Cinecitta, o școala de producție cinematografică din Roma.

 

A fost odată ca niciodată …

 

În urmă cu 33 de ani se năștea cel mai mic dintre copiii unui tată fără noroc în dragoste sau poate cu prea multă… depinde din ce unghi privești. Un om dintr-o familie de boieri din ținuturile Dumitreștilor care a rămas fără pământuri în urma colectivizării. Acel fiu a crescut, s-a căsătorit, a făcut copii frumoși cu o nevastă, a mai crescut și copiii altei femei pe care a iubit-o la fel, a mai făcut copii și cu cea de-a doua nevastă… toate bune și frumoase. Dar omul nu avea nicio vină că femeile pe care el le-a iubit își vor schimba viziunile despre viață și despre copii, așa cum se întâmplă și în ziua de azi. Și tot el, tatăl, nu ar fi știut că el însuși va trece prin instabilități emoționale, așa cum trec mulți, tot astăzi.

 

Când a venit rândul Violetei să vină pe lume, porția de dragoste părintească se cam epuizase. A primit doar un rest, prea mic ca să mai poată dura până se va face ea mare să-și poată lua zborul în viață frumos, așa cum alți copii o fac cu susținerea necondiționată a familiei. Violeta a ajuns foarte repede într-un orfelinat, după ce a trecut, la doar 2 luni de viață, prin cumpăna dintre viață și moarte, orfelinat în care a stat până la vârsta de 18 ani. Violeta s-a făcut ”bărbată” vrând nevrând, nu a căzut în plasa suferinței și s-a înrăit împotriva sorții predestinate de alții, formându-și o personalitate puternică. Nimic nu-i stătea în cale. A vrut să-și depășească condiția de copil abandonat. A vrut să iubească viața iubindu-se pe sine mai mult decât s-ar fi victimizat și bătându-și joc de ființa sa, ori înecându-se în propriul necaz. Violeta și-a luat viața în piept și a zburat în altă lume, schimbându-și norocul.

 

Violeta a plecat în altă țară

 

Și a reușit. Cu multă luptă, dar a reușit. Are o viață tot ca-n filme și își expune creativitatea făcând filme despre destine. Acum are o viață aproape fără griji, dar cu afecțiune atât din partea iubitului ei, cât și a celor doi papagali pe care i-a crescut ca pe niște copii, încât atunci când lipsește de acasă, aproape că încep să o strige prin casă, în limba italiană și nu cea păsărească.

 

La puțin timp după ce a împlinit 18 ani, Violeta a plecat în Italia. Era și o perioadă de migrație masivă a românilor în acel colț de lume cu o cultură asemănătoare cu a noastră. Era o perioadă în care italienii nu prea știau mai nimic despre România, în afară de Transilvania și mitul Draculei. Între timp, s-au mai adăugat și alte cunoștințe despre noi, din nefericire în vocabularul lor și cuvântul ”delicvență”, dar să nu-l introducem în poveste. La acea vreme, Violeta a fost destul de rațională să nu aleagă cea mai ușoară cale de a câștiga bani. A avut și norocul să întâlnească oameni sinceri care să o motiveze să-și cultive inteligența, talentul și multele idei pe care le putea pune în practică, în favoarea ei. Spre exemplu, mi-a povestit cum a participat la niște castinguri pentru show-uri de televiziune, cum a reușit să fie admisă cu naturalețea sa și talentul nativ, lăsând pe dinafară o mulțime de alți talentați, cum a renunțat la proiecte aparent foarte bune pentru a fi propulsată în televiziune și a ales să meargă la studii, să se perfecționeze și să demonstreze mai mult decât ar fi crezut ea însăși că poate să facă.

 

Violeta a ajuns regizor și scenarist. Chiar dacă nu a început să câștige bani din producțiile sale cinematografice, ea a realizat câteva filme documentare de succes în Italia, foarte apreciate, în care a povestit despre destinele altora. A scris și cartea vieții ei pe care, la puțin timp, a descoperit-o un producător de film ce o va transpune pe peliculă, curând. Acum nu e momentul să vorbim nici despre carte, nici despre film, dar Violeta a promis că ne vom revedea la festivitatea de acordare a celui mai râvnit trofeu în cinematografie. Indiferent că o vom vedea la TV sau la fața locului, cu siguranță toți cei care o cunoaștem ne vom bucura pentru destinul ei fericit. Viața ei poate fi asemănătoare cu a multor copii abandonați. Ceea ce vrea Violeta să transmită tuturor, prin filmele ei sau prin ceea ce povestește, este ca toți să reușească să-și depășească condiția. Să le fie un exemplu de urmat! Asta își dorește și o face și în turneele din diversele proiecte sociale la care participă. Acum este parte dintr-un proiect antibullying și este foarte fericită că poate să transmită copiilor și adolescenților motivația de a depăși orice moment neplăcut, să se ferească de atacuri sau să fie copleșiți de frustrări. Este foarte mândră de ceea ce a reușit să ajungă, dar asta a făcut-o să fie și foarte sensibilă. Acum plânge chiar la propria poveste! Ceea ce încă nu știe, încă, este faptul că doar oamenii care au reușit în viață prin forțe proprii pot plânge atât de ușor. Pentru că doar ei știu să se implice în orice poveste, chiar și a lor!

Ea este Violeta Bîrlă și viața ei a bătut deja filmul care va câștiga, curând, un OSCAR! (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.