Vrânceni in Lume

Eveniment inedit la Roma. Vrânceanca Anna Nuțu a reușit să deschidă ușa Palatului Campidoglio, sediul primăriei capitalei italiene

Alexandra TĂTARU
21 ian 2018 5304 vizualizări

Ceea ce mulți oameni de vază ai lumii nu au reușit, adică să deschidă ușa Palatului Campidoglio, a reușit Anna Nuțu, o româncă născută la Mircești-Vânători. Aici, vrânceanca și-a lansat cartea autobiografică ”Pașii Vieții”. A fost un eveniment unic atât pentru oricare român din diaspora, dar și pentru foarte mulți italieni sau membri ai altor comunități internaționale prezenți la lansare. Au venit cu această ocazie și E.S. Ambasadorul României la Vatican, reprezentantul Ambasadei României la Roma, consilieri municipali din cadrul Primăriei Roma, alți oaspeți de înaltă ținută, reprezentanți ai presei naționale italiene, locale și românești. Amfitrionul evenimentului a fost jurnalista Anca A. Mihai.

Anna Nutu, originară din satul Mircești, comuna Vânători, Vrancea,  trăiește în Italia de aproape 20 de ani, unde a fondat Asociația “Arte e Curiosita e non solo” , pentru a veni în sprijinul tinerilor talentați și îndrăgostiți de frumos. Până să ajungă în Italia, viața sa a fost una deloc ușoară, ci complexă, cu multe obstacole, firul vieții și suferințele pe care le-a trăit transpunându-le în artă. Rămasă fără tată la vârsta de trei ani, Anita a fost luată în adopție, dintr-o familie cu 5 frați, de către o altă familie din Galați. Tatăl său adoptiv a iubit-o și a vegheat-o cu nespusă dragoste, iar trecerea sa în neființă a marcat-o pe Anna profund. Din cauza suferinței și sensibilității dobândite,  ea a început să creeze, de la mici obiecte din arnică până la goblenuri complicate. După mulți ani de sacrificiu, colecția sa depășește, în prezent, peste 80 de lucrări lucrate în fir de aur și argint, în special pe teme religioase.

Suferința a transpus-o literar

Cartea autobiografică ”Pașii Vieții”, coordonată de profesoara Mihaela Gheorghe, poate fi un exemplu de poveste de viață pentru mulți. ”Am făcut cunoștință cu o fetiță de trei ani căreia viața nu i s-a dăruit ca un cadou frumos împachetat. În multe aspecte m-am identificat și eu, ca femeie, cu personajul romanului. Am identificat ceva din propria viață, din propriile trăiri. Va trebui să confrunte o viață plină de probleme, dar mereu sub privirea blândă a tatălui ei. Este o poveste de viață, a fiecăruia dintre noi. Lupta omului pentru supraviețuire fizică și emoțională. Eroina acestei cărți poate fi un prototip pentru femeile care sunt în căutarea propriei identități și eliberarea de povara distrugătoare a acesteia. Intenția autoarei este de a determina fiecare persoană spre a porni în căutarea propriei inimi. Labirintul ființei umane este greu de străbătut”, a exprimat, la eveniment, Mihaela Gheorghe, coordonatoarea cărții.  Anna Nutu este o artistă recunoscută de către autoritățile italiene încă din 2003, atunci când a câștigat premiul “Vivere la Provincia”. Românca a fost singurul artist străin înscris în concurs alături de alți 50 de participanți italieni din Roma și împrejurimi. O parte din lucrări au fost expuse, în 2016, în Capela Salviati din Biserica San Gregorio al Celio din Roma. Un an mai târziu, Bazilica San Lorenzo Fuori le Mura a propus găzduirea a 72 de tablouri.  Operele au fost admirate de turiști din întreaga lume care au scris zeci de pagini de impresii pozitive.  Arta Annei Nuțu continuă să primească aprecieri din Argentina, Portugalia, Spania, Brazilia, Japonia.

Anna Nuțu a reușit să deschidă, la Roma, o ușă bine ferecată publicului larg

După prima lansare de la Alexandria Librării din Focșani, în vara anului trecut, a volumului ”Pașii Vieții”, editat în 2017 la Cetate Deva și coordonat de profesoara Mihaela Gheorghe, romanul autobiografic al Annei Nuțu a fost lansat și la Roma, în sala Carrocio a renumitului Palat al Senatorilor, simbolul Romei Antice, sediul actual al Primăriei Romei. Palatul nu doar că are o istorie complexă din perioada Romei Antice până în prezent, dar mai este important și pentru că aici a fost semnat, la 25 martie 1957, Tratatul de înființare a Comunității Europene. Vrânceanca Anna Nutu a reușit ceea ce puțini reușesc. Să ofere momente unice și de bucurie familiei, prietenilor și oaspeților care au onorat invitația. Clădirea nu este accesibilă turiștilor și publicului larg. Chiar și miniștrii sau ambasadorii, ori reprezentanți ai unor țări străine nu prea au reușit să intre în clădire pentru a trăi un fragment din istorie. ”De 12 ani, de când locuiesc la Roma, nu am reușit să intru în această clădire”, a exprimat ministrul consilier pe lângă Ambasada Romei, George Milosan, prezent la eveniment. De altfel, domnia sa a citit, în cadrul evenimentului, și un mesaj din partea E.S. George Gabriel Bologan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar la Ambasada României de la Roma. Ambasadorul, făcând apel la scrierile unor mari poeți și scriitori români, a concluzionat în mesajul său că ”Pașii Vieții”, ai autoarei Annei Nuțu, sunt, de fapt, ”pașii românilor pe alte meleaguri”. Și E.S. Ambasadorul României la Vatican, Liviu Petru Zăpârțan, și-a exprimat bucuria de a fi prezent la eveniment într-o clădire unde nu a putut avea acces timp de 15 ani. ”Înainte de a primi nobila misiune, am fost 15 ani turist în Roma. Vă imaginați că am venit de multe ori în Piața Campidoglio. Aș fi vrut să plătesc să pot intra în această clădire plină de istorie. Ca dascăl de «construcție europeană» la Universitatea din Cluj mi-ar fi făcut plăcere să văd sala unde au fost semnate tratatele din 1957. Mi-a fost imposibil. Am intrat astăzi pentru că Anna a favorizat asta. Această prezență a mea trebuie considerată una simbolică pentru că, de fapt, îmi doresc din suflet ca românii să deschidă cât mai multe palate aici, în Roma, cu spiritul, talentul, ingenuozitatea, generozitatea și, mai ales, cu sensibilitatea specifică femeii române”, a spus și Excelența Sa, Liviu Petru Zăpârțan.

Aprecieri din partea oficialilor italieni, dar și din partea familiei și prietenilor

În deschiderea evenimentului, jurnalista Anca A. Mihai a prezentat oaspeților o producție documentară privind iconografia autoarei. Totodată, jurnalista a pregătit numeroase surprize, declanșând numeroase emoții tuturor celor prezenți. La eveniment au mai fost prezenți nu doar înalții oficiali, dar și membri ai Asociației ”Arta e curiosita non solo”, pe care autoarea o prezidează, precum și membri ai familiei, prietenii ei români, italieni și peruvieni sau alți reprezentanți ai diasporei. Mulți dintre aceștia au exprimat cuvinte de recunoștință și mulțumire pentru invitație, dar mai ales pentru onoarea de a fi alături de o persoană care dăruiește iubire prin toți porii, așa cum este Anna Nuțu, supranumită ”mama Anna”. Pe lângă cei amintiți, s-au mai făcut auziți consilierii municipali din cadrul Primăriei Roma, Maurizio Esposito și Fabrizio Ghera, Mihaela Schefer, director de programe la RAI International, Ercole Pizzuti, jurnalistul și editorul Revistei Voi&Noi, Wilmer Oblitas, președintele Asociației Peruviana, reprezentant al peruanilor rezidenți la Roma, preoți duhovnici ai comunităților de români din Italia, printre care Vasile Orghici, preotul comunității greco-catolice din Livorno, Adrian Niță, coordonator regional AdR, Alleanza dei Romeni, Mihail Roberto Lupu, delegatul primarului din comuna Vânători, Vrancea, Gheorghe Cristescu, președintele Centrului Român pentru integrare și tradiții Italia, reprezentanți ai mass mediei italiene, dar și ai Ziarului de Vrancea ș.a.. ”Cred că această carte poate fi transpusă în povestea multor români care au ales să trăiască departe de casă, să lucreze și să se integreze în altă țară. Să-și găsească respectul, să-și facă un nume, să contribuie la creșterea societății noastre. Anita este o persoană cu o viziune modernă, este un exemplu pentru tinerii noii generații și avem nevoie de asemenea exemple. Sunt mulțumit și onorat să pot fi alături de Ana în proiectele sale”, a spus și Maurizio Esposito, reprezentantul municipalității romane. Autoarea a încheiat seara unică exprimându-și mulțumirile și, copleșită de emoții, a promis că va continua să ofere iubire celor care merită să primească și să se dedice artei cu devotament. Cartea va fi tradusă în limba italiană și, cel mai probabil, va fi propusă pentru ecranizare, așa cum a declarat actorul și regizorul de film Claudio Alfonsi prezent, de asemenea, la eveniment. (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.