Vrânceni in Lume

Cum au adus anul acesta, vrâncencele noastre, Dragobetele la Roma

Doina Mustățea
28 feb 2018 3287 vizualizări

Grupul ”Tărăncuțele de la Roma” coordonat de Eviana Clementina Mereuță, l-au adus Dragobetele nostru la Roma ca să-l sărbătorească așa cum i se cuvine unui îndrăgostit. Dragobete iubește românește" sau Cap de Primăvară, Năvalnicul....sărbătoarea iubirii la români.Concursul ”Miss Țarăncuță și Mister Dragobete 2018” a unit pe scena Teatrului Lo Spazio - San Giovanni români și costume populare din toate colțurile tarii. Adevăratul spectacol l-au făcut copiii care, îmbrăcați în portul bunicilor și străbunicilor lor păreau, parcă, rupți dintr-un peisaj rural autentic vremurilor Babei Dochia, muma sărbătoritului.

Numeroșii concurenți și-au prezentat costumele, au cântat și au recitat iar juriul format din români și italieni au ales câștigatorii dintre cei mai merituoși. Locul întâi și coronița de Miss Țărăncuță de la Roma 2018 a fost luată de Elena Lazăr, o interpretă de muzică populară, născută la Piatra Neamț dar crescută la porțile Romei. Locul doi și titlul de Miss Țărăncuță - Primăvară 2018 a fost luat de Marinela Rusu, o româncă din inima Vrancei. Locul trei și titlul de Baba Dochia a fost luat de Marinela Marin. La băieți, chiar dacă au fost mai puțini concurenți, juriul a putut face o alegere așa cum a crezut de cuviință. Locul întâi și titlul de "Mister Dragobete de la Roma" i-a revenit lui Virgil Asoltanei. Locul doi și titlul de Dragobete - Ciobănaș a revenit lui Cornel Spinu, iar locul trei și titlul de "Dragobete - Meșterul Manole " a plecat cu Valentin Draghia. Copiilor li s-a oferit titlul onorific de miss Țărancuță și Mister Dragobete, tradiția și obiceiurile sunt izvor de cultură, identitate și ne fac să dăinuim peste veacuri și milenii ca popor, națiune si totodată să predăm această ștafetă a identității românești copiilor noștri. ”Într-o zi, fiica mea a deschis lada de zestre lăsată de la bunica ei și a găsit o comoară, o comoară lăsată parcă să fie scoasă la lumină. Mulți ani a stat ascunsă într-un șifonier cerându-și dreptul la lumină și iubire, spunând parcă "de ce stăm aici, suntem rădăcinile și sufletul bunicilor tăi". Așa am organizat evenimentul de astăzi, eveniment unde, toți participanții, în număr destul de mare, au venit în strai de sărbătoare. În inima Romei, dacii și dacitele și-au arătat cu mândrie rădăcinile și iubirea față de cultura, tradiția și obiceiurile lăsate din străbuni. Premiile au fost simbolice, premii oferite de Țărăncuțele de la Roma și au constat în anumite piese ce reprezintă costumul tradițional românesc”- a declarat Eviana Clementina Mereuta Dar pentru concurenți și toți participanții la eveniment cel mai mare premiu a fost prezența lor acolo, faptul că au petrecut românește împreună în prag de primavară și că, deși departe de rădăcinile lor, aduc frumosul romanesc acolo unde îi poartă destinul.

Grupul ”Țărăncuțele de la Roma” a fost înființat cu aproximativ 5 ani în urma de focșăneanca Eviana Clementina Mereuță și este format în mare parte din vrâncence. Menirea grupului este aceea de a păstra în comunitatea din Italia, tradițiile și cultura românească.

Prezent la eveniment a fost și focsșăneanul Neacșu Alexandru coordonatorul asociației ”Ulpia Traiana Romana” care se alătura întotdeauna unor astfel de evenimente sau chiar le organizează.

 

Doina (Chelaru) Mustățea este o vrânceancă de la Milcovul, plecată de mulţi ani prin străini, dar care nu şi-a uitat rădăcinile şi se implică adesea în acţiuni caritabile în beneficiul celor aflaţi în nevoi de acasă. Pentru că ne-a povestit cu drag despre vrâncenii pozitivi de la Roma, ziarul nostru i-a propus să scrie chiar ea despre ei în încercarea de a le oferi celor plecaţi posibilitatea de a-şi face auzită vocea.

Eşti plecat şi tu prin străini şi ai ceva de spus celor de acasă? Ziarul nostru îţi stă la dispoziţie şi aduce mesajul tău sub ochii a mii şi mii de cititori. Trimite şi tu o veste bună acasă prin intermediul Ziarului de Vrancea!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.