Vrânceni in Lume

Scrisoarea unui profesor originar din Vrancea, acum în Italia, adresată elevilor săi

Ziarul de Vrancea
29 mar 2020 5256 vizualizări
Foto:emigrantul.it
Foto:emigrantul.it

„Dragi copii, acestea sunt zilele care ne vor face mai buni!” 

În vremuri de criză sanitară, de pandemie a virusului Covid 19, copiii, alături de întreaga societate, au fost izolați. Lipsa lor, a celor care se află departe de casă dar participă la cursurile de limbă, cultură și civilizație românească, a inspirat pe unul dintre profesorii lor să le adreseze o scrisoare:

„Dragii mei,

V-am povestit atâtea lucruri despre România, despre istoria noastră plină de încercări, dar și despre curajul cu care le-am înfruntat pe toate, încercând să vă apropii de valorile morale, dar nu m-am gândit vreodată că vom trăi astfel de clipe, împreună… că vom trăi un război împotriva unui inamic nevăzut.

Am încercat de atâtea ori să vă povestesc despre vicisitudinile pe care oamenii au fost nevoiți să le învingă de-a lungul vremii, fără a mă gândi vreo secundă că va veni timpul în care noi vom fi actori direcți în fata unui inamic atât de periculos.

 Vă amintiți cât de impresionați erați la cursuri, când vă povesteam despre Revoluția din ’89, despre Familia Regală, despre războaiele mondiale sau marea foamete de după război? Cum întrebați nedumeriți dacă toate acestea au fost atât de reale? Cât de orgolioși erați că înaintașii voștri au supraviețuit? Și viața a căpătat alt sens?

 A venit vremea să trăiți și să povestiți voi, copiilor voștri, peste ani… cum toate valorile pe care le-ați învățat la școală și în familie v-au ajutat să supraviețuiți și v-au schimbat. A venit vremea când aveți zile prea lungi să vă mai plângeți că nu aveți timp pentru voi. Acum trebuie să vă acordați tot timpul și să îl prețuiți, să vedeți ce înseamnă bucuria unei lecturi, să priviți păsările și copacii, să vorbiți cu părinții și prietenii, să gătiți ori să vă jucați împreunăAceste zile vă vor schimba, ne vor schimba pe toți, dar sunt sigura că ne vor face mai puternici și mai buni. Veți învinge o mentalitate – în primul rând, veți vedea că voi, generația fulgilor, care nu părea în stare de niciun sacrificiu prea mare și era îndrumată spre psiholog pentru aproape orice… voi, chiar voi ne veți învăța ce înseamnă puterea de a rezista, responsabilitatea și altruismul. Să stai închis la 15, ori 18 ani, nu e ușor-dar voi rezistați mai bine decât unii adulți și îi veți învăța pe toți că doar așa tot acest labirint al așteptării se va termina și ne va face pe toți mai buni.

În aceste zile, ne-ați arătat că vă lipsim, că țineți și la noi, profesorii, fără să vă cerem, ori să vă notăm, ne-ați scris, sau ați răspuns când v-am scris noi, ne-ați trimis fotografii, desene, câteva rânduri din suflet, ne-ați dat curaj.

Voi, generația fulgilor, ați devenit generația cavalerilor – cei ai curajului, ai demnității și ai dârzeniei, sunteți mai puternici decât noi, așa că nu vă putem dezamăgi. Împreună vom râde și vom povesti peste ani cum am supraviețuit…în casă, doar atât avem de făcut-asta e marea noastră luptă- de a sta cuminți, in casă, pentru noi si pentru cei dragi.

 Și pentru că ne învățați in fiecare minut optimismul, Vă mulțumim!

Cu drag și mult dor, Prof. Valentina Popa”

Nota redacției: Originară din Mărășești, județul Vrancea, Valentina Popa este profesor de limbă, cultură și civilizație și se ocupă de copiii români din zona Monte Compatri (Roma) în cadrul cursurilor organizate de Institutul Cultural Român

Articol preluat de pe site-ul:emigrantul.it 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.