Vrânceni in Lume

Amintiri din dictatura / Memorie di una dittatura

Valentin Muscă
22 iun 2010 3717 vizualizări
Asociatia Culturala Carpatina Onlus din Torino a publicat la sfarsitul anului trecut un emotionant volum de scrieri de autobiografie. La editarea volumului bilingv a contribuit jurnalista Camelia Stanila, corespondenta din Italia a Ziarului de Vrancea

"Amintiri din dictatura. Culegere de marturii scrise de catre cei care au trait sub dictatura din Romania" (Torino, 2009), editie bilingva, romano-italiana. Lucrarea are ca scop salvarea memoriei colective printr-un volum care sa pastreze peste veac amintirile unei epoci sumbre. "Amintiri din dictatura este o marturie, un moment istoric povestit de protagonisti. Cartea prezinta amintiri autentice ("¦) Cei mai multi dintre cei care semneaza amintirile au emigrat intre timp in Italia, unii la Torino; altii au ales sa ramina in Romania si sa ne transmita marturiile de acasa. ("¦) Unii povestesc cu umor, altii cu tristete, unii par dezamagiti, altii sint plini de speranta (...)", scriu editorii in Introducerea lucrarii. "Aceasta este o carte care ne ajuta sa pastram amintirile. Ca sa nu uitam, ca sa cunoastem istoria si ca sa nu fim obligati sa o retraim in partile cele mai dramatice. Cititorului Italian i se ofera o fereastra deschisa spre o lume in care au crescut multi dintre romanii care astazi locuiesc in Peninsula", scrie Mihai Mircea Butcovan in Prefata volumului. Paisprezece amintiri, povestite cu emotie, alcatuiesc un volum editat in conditii grafice ireprosabile. Ne surprind placut amintirile jurnalistei originare din Focsani, Magdalena Lupu, stabilita in Italia. In "Soldat la 13 ani", Magdalena Lupu povesteste ultimele zile ale regimului comunist, vazute prin ochii pustoaicei care avea in acel decembrie trist, devenit deja istorie, doar 13 ani si 4 luni. La editarea volumului a contribuit si colega noastra Camelia Stanila, corespondent al jurnalului nostru din Italia. Cit despre Asociatia Culturala Carpatina Onlus, care a editat volumul, aceasta a fost infiintata la Torino in iulie 2007, promoveaza cultura si traditiile romanesti si, desigur, este o interfata intre diaspora romaneasca si Italia. Trecut aproape neobservat in ultra orgolioasa lume literara mioritica, volumul depaseste prin profunzimea marturisirilor multe din lucrarile unor scriitornici aborigeni. (Valentin MUSCA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 36 minute, 16 secunde
DAR DESPRE JAFUL SI DICTATURA BASESCIANA CINE O SA SCRIE!?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.