Vrânceni in Lume

La Multi Ani Pastorala !

Valentin Muscă
14 dec 2007 7351 vizualizări
Este una din cele mai longevive corale de camera din Romania u povestea coralei vrincene a inceput acum mai bine de treizeci de ani pe Valea Rimnicului, la Dumitresti u intre 1977 si 2007, peste 400 de persoane au cintat in cea mai cunoscuta corala din Vrancea u printre cei care au trecut pragul coralei amintim pe fostul prefect Ionut Constantinescu, fostul inspector Danut Popoiu si actualul Ministru al Finantelor, Varujan Vosganian

Formatia Corala "Pastorala" din Focsani implineste astazi trei decenii. De la primele inceputuri in 1975, la Caminul Cultural din Dumitrestii Rimnicului Sarat, la succesele internationale ale formatiei din 2007 au trecut mai bine de treizeci de ani. Peste 400 de persoane au trecut in acest timp prin aceasta corala, fosti si actuali politicieni, oameni de afaceri, profesori, avocati, preoti. Amintim doar ca in corala "Pastorala" a cintat cindva Varujan Vosganian, fostul inspector scolar general Danut Popoiu, actualul sef de la Pompieri, Paul Rotaru, si preotii focsaneni NicolaeTataru, fost protoiereu, si Florentin Tataru de la Biserica "Sfintii Antonie si Sava". Istoria "Pastoralei" este sinonima cu reusita, iar secretul consta numai in munca si seriozitate, dupa cum spun vocile acestui cor. Omul care a scos "Pastorala" din provincialismul unui judet de la capatul Europei si aruncat-o in scaldatoarea succesului este dirijorul Marin Constantin. Din intilnirea celor doi dirijori in 1978 si emulatia dintre "Pastorala" si fratele mai mare "Madrigal" s-a nascut secretul acestei longevitati artistice, dar si iesirea din spatiul mioritic si intrarea in lumea mare a culturii muzicale. Ei bine, la 29 de ani de la aceasta providentiala intilnire, astazi Marin Constantin si cea mai cunoscuta corala europeana a momentului, "Madrigal" va concerta la Focsani, asa cum a facut-o la aniversarile de 15, 20 si 25 de ani de la infiintarea "Pastoralei".


Povestea unei pasiuni


"Povestea a inceput in 1974, cind am primit repartitie guvernamentala la Liceul din Dumitresti. Aici am infiintat primele corale si am preluat o corala a Caminului Cultural, dirijata de invatatorul Ion Istrate. In 1975 m-am transferat la Liceul Pedagogic din Focsani, unde am infiintat primul cor de camera mixt. In noiembrie 1977, cu un grup de elevi si tineri invatatori, educatori si profesori am pus bazele Corului de Camera al Sindicatelor din Invatamint", ne-a spus profesorul Dumitru Sandulachi. Asa a debutat aventura coralei, ca formatie a Sindicatului din Invatamint, in numele caruia a participat pina in 1984 la zeci de concursuri de gen si la defuncta "Cintare a Romaniei". Un an mai tirziu (1978) a venit intilnirea cu Marin Constantin si "Madrigalul". Un moment important a fost 1984 cind corala si-a luat numele de "Pastorala". Din 1990 corala este membra a Asociatiei Nationale Corale din Romania. In decembrie 1990, corala de camera focsaneana a plecat pentru prima data peste hotare, in Republica Moldova, pe vremea cind inca mai era fosta Uniune Sovietica, iar in 1992 focsanenii se intilnesc cu succesul in Occident, la Ingolstadt in Germania. Din 1993 au fost preluati de Consiliul Judetean Vrancea care, spre rusinea mai marilor acestei institutii, ii va lasa in drum in anul 1998, asa cum CJ Vrancea va trimite in somaj in 2005 cel mai vechi Ansamblul Folcloric din judet - "Doina Vrancei". In 2000, Consiliul Local Focsani a preluat corala, care a devenit intre timp profesionista.


Concert extraordinar la Teatru


Mai multi compozitori au compus pentru "Pastorala" si corala focsaneana a cintat lucrari in prima auditie. Dintre cei care si-au incredintat lucrarile amintim compozitorii Florin Comisel, Alexandru Pascanu, Vicinius Grefiens, Dan Buciu, Irina Odagescu, Constantin Ripa, Viorel Munteanu, Stefan Andronic, Stefan Popescu, Tudor Iorga, Ioan Miclea. Unul din colaboratorii constanti ai "Pastoralei" este prof. dr. Dan Buciu, rectorul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. "Am cunoscut corala focsaneana inca de la inceputurile sale, in 1979 si am avut o colaborare constanta si rodnica. Doua din piesele mele au fost interpretate in prima auditie de «Pastorala», in Germania, in 1992 si in Franta, in 1997", ne-a spus compozitorul Dan Buciu. "Minunatului cor focsanean «Pastorala» ii urez cu prilejul celor 30 de ani victoriosi, noi si mari succese pentru muzica romaneasca", ureaza coralei dirijorul Marin Constantin. Astazi, la orele 12:00, in sala mare a CJ Vrancea se va desfasura un simpozion dedicat contributiei coralei "Pastorala" la promovarea muzicii corale romanesti, iar de la orele 18:30, la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia" din Focsani va avea loc un concert extraordinar al formatiilor corale "Madrigal" si "Pastorala". (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.