Vrânceni in Lume

Ce ne fac deputatii in Turnul EuroBabel

Silvia Vrînceanu Nichita
3 nov 2007 7707 vizualizări
dintr-un reportaj de la fata locului, "Ziarul de Vrancea" va spune astazi unde vor munci cei 35 de europarlamentari pe care-i alegem de 25 noiembrie. dupa o saptamina incarcata de sesiune plenara in hemiciclul Parlamentului European din Strasbourg, saptamina aceasta, bifata cu galben in calendarul de activitati, a fost dedicata de europarlamentarii nostri "apropierii de oameni".

Luni. 12.45. Aeroportul "Henry Coanda". Ioan Mircea Pascu, Cristian Dumitrescu, Corina Cretu, Adrian Severin, Silvia Ciornei, Adina Valean, Vasile Dincu, Eduard Radu Hellving si Sándor Konya-Hamar asteapta usor agitati imbarcarea in avionul companiei Romavia, cu destinatia Strasbourg. Sint numai o parte dintre eurodeputatii romani care se pregatesc sa ajunga la sesiunea plenara a Parlamentului European (PE) din 22-25 octombrie. "Cei de la PD lipsesc pentru ca se lanseaza", remarca un coleg. Cu toate ca ora de imbarcare aproape a expirat, avionul e tinut la sol din cauza unor probleme de manipulare a bagajelor, iar timpul se scurge in favoarea eurodeputatei Daniela Buruiana prinsa in "traficul infernal din Bucuresti". Minutele fug, secundele zboara. Colegii intervin pentru ca "blonda de la PRM" sa nu piarda avionul. Tirindu-si dupa ei gentutele cu virtelnita, deputatii ajung finalmente la scara avionului si se saluta familiar cu stuardezele. "Bine ne-am regasit!", spune in sfirsit si Daniela Buruiana. Grupati in functie de "familiile" politice transnationale din care fac parte, politicienii euronavetisti isi ocupa intim fotoliile de la clasa Confort, unde un bilet costa 531 de euro, aproape dublul unui ticket obisnuit.


Cu Romavia la Europa(rlament)


Din luna mai, Romavia, companie specializata in zboruri charter, ministeriale si de stat, efectueaza o cursa de nisa, speciala pentru eurodeputati. Avionul pleaca luni la prinz si se intoarce joi seara, pentru ca atit dureaza o saptamina de munca in parlamentul Europei. Nici o alta companie nu are curse directe la Strasbourg. Tocmai de aceea pierderea zborului echivaleaza cu o zi pierduta pe drum, cu escale obositoare prin marile aeroporturi, dar si cu pierderea diurnei de 270 de euro pentru alesi. De cum se instaleaza comod in fotolii, deputatii se apuca de ... politica. Subiectul preferat: euroalegerile. Liberalii dau vina pe Basescu pentru referendum, popularii pe Tariceanu, peremistii pe toata clasa politica. Cei din partidul lui C .V. Tudor sint tinta glumitelor caustice. Colegii le reamintesc ca de nu scot patru mandate, grupul extremistilor din PE - Identitate, Traditie si Solidaritate (ITS)- din care fac parte ultranationalistul francez Jean Marie Le Pen sau Alessandra Mussolini, nepoata fostului dictator Benito Mussolini, s-ar putea autodizolva, cel putin pina in 2009. Si asta pentru ca ar pica sub pragul de 21 de deputati, cit presupune functionarea si, implicit, finantarea unui grup politic in interiorul PE. Ultranationalistii sint condusi de francezul Bruno Gollnisch condamnat, ca si Le Pen, pentru negarea Holocaustului. Deputatul independent Mircea Cosea este singurul care face nota discordanta in grup pentru ca are bilet la clasa a II-a. Initial am crezut ca face economie la bugetul comunitar, insa politicianul a explicat ca e vorba de "o greseala de inregistrare". Dupa ce a plecat din PNL, s-a lipit de peremisti in grupul ITS. De dupa perdeluta care asigura intimitatea euronavetistilor strabate vocea intepata a Danielei Buruiana, colega sa de la extremisti. In sfirsit, capitanul Marcu si echipajul sau ne ureaza bun venit la bordul aeronavei BAe 146-200. Pina la Strasbourg vom face fix 2 ore si 45 de minute, timp suficient pentru ca deputatii sa si motaie putin.


Un oras care "erupe" patru zile pe luna


Strasbourg-ul, capitala Europei moderne, situat in nord-estul Frantei, la numai 2 km de Germania, prinde viata atunci cind au loc plenarele PE. Odata ajuns aici, esti cucerit de frumusetea "burg-ului" medieval, vesel si foarte chic. Alaturi de cei 785 de deputati, cetatea dintre canalele I\'ll-ului e luata cu asalt de 5.000 de functionari care aduc cu ei tone de documente si o cohorta de talmaci care au misiunea sa traduca sau sa interpreteze cele mai importante mesaje in cele 23 de limbi oficiale. In total, nu mai putin de 506 de combinatii lingvistice materializate in 700.000 de pagini traduse in prima parte a anului. Se spune ca, datorita expertizei, birocratia detine in realitate puterea in virful piramidei politice a UE. Doar o data pe an, eurofunctionarii ramin, pe rind, la Bruxelles pentru a face economie. Agoniseala nu e de ici de colo, in conditiile in care se spune ca PE plateste anual orasului o factura de 120 de milioane euro. In zilele cu plenare, se sta calm la coada la taxiuri, nu sint locuri in hoteluri, pentru ca acestea se rezerva chiar cu un an inainte, restaurantele dau pe afara de clienti, iar tonerele din birouri se epuizeaza implacabil. Intrarile din jurul imensului complex din sticla, care contrasteaza in chip fericit cu cochetele cladiri medievale construite in parte pe apa, sint inconjurate de parcari pline de biciclete. Chiar si unii eurodeputati prefera deplasarea pe doua roti. In interior, se lucreaza alert. Odata patruns in forfota de pe holuri, iti vin in gind regulile de prioritate de pe sosele. Primul gind este sa faci rost de o harta sau un indrumar pentru a te descurca in acest labirint institutional. Aici, timpul pare ca se dilata si se contracta in acelasi timp. Peste 1.500 de birouri, zeci de sali de conferinte si de reuniuni pentru cele opt grupuri politice, kilometri de coridoare, care se transforma in adevarate "autostrazi pietonale" si, din loc in loc, puncte de control unde se vorbeste in franceza, limba informala de comunicare. "Cind am venit aici, eram total dezorientata. Imi lua 10-15 minute ca sa ajung dintr-un birou in altul. Dar acum pot sa spun ca totul e ordonat si foarte bine pus la punct", ne spune Mihaela Militaru, Press Officer la grupul ALDE (Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa), din care fac parte PNL si PC, al treilea grup ca marime din PE.


Agenda incarcata la "EuroBabel"


In acest nou "Turn EuroBabel" fiecare stie de are de facut. Este trecut de orele 21.00, iar Miruna Matei, ofiterul de presa de la redactia romana, nu mai pridideste cu editarea comunicatelor din agenda de lucru, pe care le trimite celor 700 de jurnalisti pe care-i are in mailing list. Noutatile esentiale ce vor fi dezbatute de deputati: rezultatele summitului de la Lisabona, productia de opium din Afganistan, cresterea preturilor la produsele alimentare, relatiile dintre UE si Serbia, tratatul international privind interzicerea munitiilor de dispersie, prima editie a Premiului Lux pentru Cinematorgrafia Europeana la care filmul lui Cristian Mungiu era favorit etc. "Transmitem tot ce are incidenta asupra Romaniei si primim feed-back de la redactii. Vrem ca presa sa inteleaga care este rolul si care sint puterile PE", ne lamureste ea, in timp ce mina bate fara ca ochiul sa priveasca tastatura. Toata lumea pare obosita, insa programul se prelungeste adesea pina la miezul noptii. La ora 22.30 deputatii discutau despre "politica comunitara a informatiilor statistice". A doua zi, la 8.00, noi, cei opt jurnalisti invitati de Serviciul de Presa, eram printre primii "la serviciu". Aveam sa aflam ca nordicii sint foarte punctuali, pe cind cei din sud vin un pic mai tirziu si lucreaza pina tirziu. Totusi, nu e o regula batuta in cuie. Cert este ca abia pe la ora 10.00 toata lumea era la treaba. "Totul depinde de oameni, pina la urma. Daca suni in biroul unui functionar neamt, suedez sau finlandez, iar programul s-a incheiat de 10 minute, sigur il gasesti si, daca-i ceri ceva, chiar te ajuta", mai spune Mihaela Militaru.


Intrebari, interventii, rapoarte ...


Saptamina in hemiciclul Parlamentului European a fost plina pentru deputati, in ciuda faptului ca acasa au avut loc lansari de candidati, iar campania electorala da in clocot. La Bruxelles greutatea unui deputat este data de numarul de rapoarte ce i-au fost incredintate, dupa cum ne spune Cristian Uifalean, asistentul eurodeputatului PNL Adina Valean. Aceasta este convinsa ca "modul de lucru este un model de urmat si pentru parlamentul romanesc". Miercuri, cinci rapoate ale deputatei au fost discutate in plen, cu referire la acordurile de readmisie si vizele de scurta sedere pentru tari precum Macedonia, fosta Iugoslavie, Albania sau Muntenegru. In acest context, Valean l-a intrebat pe comisarul Frattini daca Ucraina a eliminat, in urma Acordului de readmisie semnat cu UE, vizele pentru romani si bulgari conferindu-le astfel un statut egal cu al celorlalti europeni. In contextul dialogului transatlantic, ca membru in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne, Valean a intrebat ce vor face SUA cu vizele pentru cele 12 tari membre aflate pe asa zisa lista neagra. Si alti eurodeputati au avut agenda incarcata. Daca Adriana Ticau (PSD), vicepresedinta Comisiei de Transport si Turism, a organizat luni o audiere publica pe tema exercitarii ocupatiei de transportator rutier, unde este raportor, abia scapat de raportul privind reforma compozitiei Legislativului comunitar, Adrian Severin, liderul grupului PSD, a transmis Comisiei Europene (CE) doua intrebari legate de capacitatea de absorbtie a fondurilor structurale de catre Romania si s-a interesat de contributia Bucurestiului la bugetul UE. La rindul sau, deputatul Marian Jean Marinescu vrea sa stie de la CE cit va dura ancheta privind privatizarea Automobile Craiova SA, pentru ca se teme ca investitorul sa nu fie descurajat de procedura. Deputatul se lauda si cu o initiativa privind reducerea desertificarii, preluata tot din Dolj. "Ideea mi-a venit plecind de la ce se intimpla in judetul meu, unde sint peste 15.000 de ha arse", ne-a spus el, convins ca in PE se iau decizii care afecteaza direct si imediat viata cetateanului roman. Deputatul PD ne spune cum au fost "sedusi" membrii PE - "MEP-ii" - sa vina la lucru: "Nu semnezi, nu iei diurna!". Cel mai multumit in plenara trecuta a fost liberalul Horia Toma, al carui raport privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Conventia intre administratiile vamale a fost adoptat miercuri, fix la orele 12.30. Acesta a avut si o interventie de un minut cu privire la interzicerea cianurii in minerit. Tot miercuri, 24 octombrie, deputata PD Roberta Anastase a cerut in plen masuri pentru eliminarea confuziei referitoare la limba moldoveneasca si a initiat o dezbatere cu privire la facilitarea regimului vizelor pentru cetatenii din Moldova si Georgia. Sper sa nu fi omis pe cineva, dar cam asta au avut romanii de lucru, in afara de vot, intilniri si participari la evenimentele plenarei!


Se chiuleste si la Strasbourg, si la Bruxelles


Programul eurodeputatilor depinde foarte mult de prioritatile lor si ale sesiunii. "Daca e un subiect important la 22.00, stau la el, daca nu, nu. Ca in fiecare Parlament, nu exista obligatia de a sta in plen tot timpul. In schimb toti (sau aproape toti) vin la momentul important al votului", ne spune Radu Magdin, atasat de presa al grupului PSD din PSE, al doilea ca marime din PE. Dar cele mai cu lipici par a fi discutiile din pauze, unde "nu te duci sa pupi mina la cucoane" ci sa socializezi, sa-ti faci lobby pentru proiecte. Daca in plen se prefera limba materna pentru incurajarea multilingvismului, pe holuri, in comisii sau la discutiile din grupurile politice franceza si engleza sint la putere. Totusi, ne-a suflat eurodeputatul Ovidiu Gant, multi colegi vorbesc in limbi straine si in plenare, asa, de fite. Intrebat daca e mai bine sa fii tehnocrat sau politician, "MEP-ul" Cristian Dumitrescu, care a avut de intocmit doua rapoarte in acest mandat, alege politica fara sa gindeasca. "Daca esti si priceput pe un anumit domeniu cu atit mai bine. Trebuie sa fii politician, adica trebuie sa ai capacitate de negociere, de a fi ascutat, de a argumenta. In acest parlament este o permanenta miscare de raport de forte, intr-o parte sau alta. Nu exista o pozitie foarte clara si o majoritate foarte clara, ci o pozitie pe proiect si o majoritate pe proiect si aceasta se creeaza prin negociere", dezvaluie eurodeputatul.


Hai acasa!


Saptamina aceasta, bifata cu galben in calendarul anual de activitati, este dedicata "apropierii de oameni", eurodeputatii avind program in circumscriptii. Asa ca mai toti s-au grabit sa plece de la Strasbourg inca de joi seara. Nu inainte de a lua prinzul la restaurantul deputatilor, unde o masa costa cu cel putin 50 % mai putin decit in cochetele restaurante din oras. La Bruxelles fug doar asistentii. "Aici este un mediu foarte interesant de lucru, cosmopolit si extrem de competitiv. Singurul impediment ar fi vremea oribila de la Bruxelles, nu vezi soarele cu saptaminile! Exista si o parte pozitiva: nu esti tentat de iesiri in natura si te concentrezi la job", spune Cristian Uifalean, asistent comunicare. In afara aeroportului, (euro)deputatii fumeaza ultimele tigari, innodate, dat fiind ca in interior fumatul este strict interzis. Pare ca au uitat ca in plen tocmai se discutase "Cartea verde catre o Europa fara tutun". In asteptarea imbarcarii, profita de timp pentru a se vaita de salariile "de numai" 1.000 de euro, in conditiile in care colegii occidentali au leafa de pina la 12.000 E. Argumentul: in parlamentul batrinei Europe se munceste mai mult decit pe malurile Dimbovitei. "Avem salarii de 10 ori mai mici, dar nu ne plingem", sare liberala Adina Valean. Leafa naste o situatie oarecum paradoxala, intrucit asistentii ajung sa fie platiti chiar mai bine decit eurodeputatii pentru care lucreaza. Alt of vizeaza locurile pe liste. 15 dintre actualii romani din legislativ se intorc acasa dupa alegerile din 25 noiembrie, asa ca nu vor mai apuca propunerea de uniformizare a salariilor aflata in faza de proiect. Mircea Cosea recunoaste ca "e pensionabil" si vrea sa-si termine acasa mandatul. Cel putin pina in 2009 va lasa libera tribuna nr. 393 din PE si deputatul de Vrancea, Cristian Dumitrescu, cel care ironiza in aerogara franceza graita de unii eurocolegi. Pina la euroalegeri insa, comandantul Marcu si echipajul sau le va mai ura "MEP-ilor" macar o data bun venit la bord pentru o calatorie la 7.000 de metri altitudine catre Strasbourg. (Silvia VRINCEANU)


Stiati ca:

- Parlamentul European reprezinta aproape 500 de milioane de cetateni de pe teritoriul UE. Din 1979 este ales direct, o data la 5 ani, prin alegeri generale, libere si secrete.


- Eurodeputatii alesi pe 25 noiembrie vor sta in PE doar un an si jumatate, pina in iunie 2009 - cind au loc noi alegeri.


- Eurodeputatii povin din 160 de partide diferite si sint impartiti in opt mari grupuri politice (PPE-DE, PSE, ALDE, GUEN, V/ALE, GUE/NGL, IND/DEM, ITS) si o serie de deputati independenti.


- Cei 35 de eurodeputati romani, aflati pe locul 7 ca pondere in top 27, fac parte din grupurile PPE (9), PSE (12), ALDE (8) si ITS (6).


- Eurodeputatii au un fond de salarii pentru asistentii din cabinet de aproximativ 14.000 de euro si li se deconteaza toate cheltuielile pe care le presupune activitatea lor in spatiul UE.


- UE este o comunitate de 27 de state in care unitatea si diversitatea se exprima in 23 de limbi oficiale, la care se adauga o multitudine de limbi nationale, regionale si locale. Cu toate acestea, multilingvismul face ca mesajul sa ajunga pina la ultimul cetatean.


- Parlamentul are trei puteri importante: Puterea legislativa: prin care, impreuna cu Consiliul UE, adopta legislatia (directive, ordonante, decizii); Puterea bugetara: PE impreuna cu Consiliul sint organele bugetare ale UE. Comisia Europeana intocmeste un proiect de buget; Puterea de control democratic asupra CE.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 5 ore, 56 minute, 48 secunde
Europarlamentarii nostri sunt toti niste golani,niste prosti si niste paraziti, n-au facut decit sa-si umple burtile si conturile. Daca s-ar putea ar fi bine sa nu trimitem nici un europarlamentar citeste integral
, acum 739393 zile, 5 ore, 56 minute, 48 secunde
Dle db, nu vreau sa fiu rautacios dar te cunosc de pe vremea cind erai la PNL. Si atunci ca si acum, cauti sa iesi in evidenta cu orice pret. Ca si in cazul de fata si, mai general, fata de acest citeste integral
, acum 739393 zile, 5 ore, 56 minute, 48 secunde
Sorry, n-am fost niciodata in PNL si nici n-am de gind sa fac asa ceva. Nici n-ai ce sa faci altceva in PNL decit politica de clan care nu are nici o treaba cu liberalismul ci mai mult se aseamana cu citeste integral
, acum 739393 zile, 5 ore, 56 minute, 48 secunde
Adi...din ce spune "DB", in mare masura are dreptate, referitor la aceste practici ale Comisiei. E destul de greu sa absorbi inca din primul an aceste fonduri, desi avem incompetentii nostrii si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.