Vrânceni in Lume

Am ajuns femeia de serviciu a Europei

Silvia Vrînceanu Nichita
6 mar 2007 7596 vizualizări
O vrinceanca plecata de 11 ani in Italia, care lucreaza ca menajera, povesteste umilintele romanilor plecati in bejenie. Desi au construit mii de case italienilor, multi vrinceni locuiesc cite 10 intr-o camera platind chirii scumpe. Romancele nu reusesc sa depaseasca nivelul de spalatorese de latrine si menajere. Cele mai norocoase se casatoresc cu italieni batrini. Peste 70.000 de vrinceni au emigrat in cautarea unei vieti mai bune. Ziarul deVrancea publica astazi o scrisoare tulburatoare despre vrincenii care traiesc in Italia

Gabi este o focsaneanca stabilita de 11 ani in Italia. Desi se considera norocoasa pentru ca atit ea, cit si sotul ei au contracte de munca legale si copilul lor merge la o scoala buna, ne atrage atentia asupra umilintelor pe care concetatenii nostri le indura pentru o bucata de piine mai buna decit in Vrancea. Romanii suporta fara sa cricneasca un tratament aproape de sclavie. Sint jigniti in permanenta, maninca prost, se imbraca de la second- hand si primesc cele mai mici salarii. Din fericire pentru ei, acestea sint totusi de cinci sau zece ori mai mari decit cele pe care le-ar primi in Romania. Femeile insa duc ca si in tara greul. Ele fac cele mai umilitoare munci, fiind considerate femeile de serviciu ale Europei. "Romancele sint spalatoresele veceurilor italienilor si menajerele europenilor", ne spune Gabi Craciun. Prezentam in continuare scrisoarea dureroasa a focsanencei, cu mentiunea ca titlurile si intertilurile apartin redactiei. (Ziarul de Vrancea)


"Sint din Focsani si m-am hotarit sa vorbesc in numele tuturor vrincenilor si romanilor emigranti din Italia. Sint in aceasta tara de 11 ani. Am suferit umilinta, injosire, dispret, ceea ce nu gindeam despre o tara democratica. Din 1990, dupa ce a cazut comunismul si romanii au emigrat ca sa faca o viata mai buna, nimeni nu s-a interesat de soarta noastra. In toti acesti ani, cei care au vrut sa se intoarca acasa au avut mereu o dezamagire. Guvernele care s-au succedat la conducere nu au facut nimic pentru noi, dar cei care au ramas acasa s-au privatizat fara sa fie controlati si angajau persoane de dimineata pina noaptea cu un salariu de mizerie. Romanii au avut tot timpul dezamagiri si au ramas in Italia si suporta toate umilintele posibile. Ca sa va spun mai clar, italienii ne numesc: tigani, hoti, talibani, mizerabili, bastarzi, fomisti, comunisti, prosti, needucati, si nu mai spun altele ca sa nu fiu vulgara.


"Cite 10 romani impart o locuinta"



Dupa 17 ani, Romania a reusit sa adere la Uniunea Europeana si a fost pentru noi, emigrantii, o bucurie imensa. Pentru prima data de la revolutie, citesc in ziare ca primul ministru Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu sint interesati de soarta romanilor din strainatate. Pentru noi, emigrantii, este singurulguvern care a schimbat fata Romaniei in afara granitelor. As dori sa aflu daca guvernul este dispus sa faca intr-adevar ceva pentru romanii plecati in Italia si daca sint dispusi sa afle cit este de desconsiderata tara noastra in Italia. Dar dezamagirea mea este ca cei care s-au imbogatit de la Revolutie, in frunte cu Ion Iliescu, vor sa darime aceasta democratie abia infiripata. La televiziunile

private se arata salariile din Italia, dar nu spun ca o chirie este 1000 de euro si romanii stau 10 intr-un apartament, ca sa le vina mai putin de platit. Traiesc in niste conditii neumane, fac mari sacrificii ca sa puna 200 de euro pe luna din ceea ce cistiga, ca sa faca o casa in Romania.


Umilitii Europei construiesc mii de case italienilor


Cei care au ramas in tara nu stiu cum au facut vile in 2-3 ani, iar noi aici, sacrificati si umiliti de italieni, facind muncile cele mai de "jos", nu reusim nici in 20 ani sa facem o vila. Romanii care au facut bani multi in Italia au luat sistemul italienilor: construind fara declaratie cu evaziune fiscala, ceea ce au vazut de fapt la patronii lor. Ceilalti cu studii superioare si cu o cultura avansata nu au putut sa faca asa ceva si au plecat capul ca pe timpul sclavilor. Romanii nu spun din orgoliu in ce conditii traiesc, ca se hranesc cu produse e cea mai proasta calitate, pline de conservanti si chimicale din magazinele pentru saraci. Nu spun ca asteapta la "Caritas" un kil de pasta, unul de orez si un pachet de unt. Nu spun ca se duc la bazar si cumpara haine la mina a doua, care s-au purtat acum 20 de ani. Nu spun ca asteapta pomeni de la italience, la hainele pe care ele le arunca, pentru ca nu mai sint la moda. Cu toata umilinta asta, romanii au construit sute de mii de blocuri si institutii in Italia.


Romancele la spalatul budelor


Femeile venite din Vrancea sa traiasca mai bine au curatat sute de mii de case, si de veceuri scirboase ale italienilor pentru doi bani. Batrinii sint ingrijiti de romance pentru 500 de euro, nu ceea ce se spune la televiziunea romana, din care trebuie sa-si cumpere de mincare. As dori ca posturile private de televiziune sa aibainterviuri de la romani din Italia, si sa va spuna adevarul despre viata in Italia. Nu ii intervievati pe cei care au avut darul smecheriei si se numesc norocosi. Intrebati si pe ceilati. Cunosc ingineri romani care fac munci manuale. O doctorita pediatra care aici curata casele si scarile la blocuri, si eu ,un caz care am invatat ani de zile, de 11 ani curat casele italienilor pentru ca Romania nu a facut nimic pentru noi.


Sclavi de buna voie


Eu v-am spus niste realitati cam dure pina acum, ceea ce de fapt, aud in fiecare zi printre romanii de aici. Pot sa spun ca am fost destul de norocoasa pentru faptul ca am reusit si ne-am pastrat demnitatea romaneasca, muncind in regula. Chiar daca eu fac o munca umila - "menajera" - si sotul meu topograf la cea mai mare lucrare de cale ferata Milano-Napoli, am reusit sa locuim in chirie singuri si sa avem o calitate a vietii diferita de a multor romani. Din acest motiv nu am reusit sa facem mare lucru in Romania. Durerea mea este ca in Romania nu se spune realitatea celor care locuiesc 10 sau mai multi intr-un apartament si se sacrifica la maxim pentru a putea pune un banut deoparte. Si aici viata e destul de scumpa, un salariu echivaleaza cit o chirie, nu mai spun de celelalte cheltuieli. Eu, cind am decis sa vin in aceasta tara, credeam ca occidentul are alta fata, dar pentru niste emigranti conceptul este «ai lasat tara ta pentru ca erai un disperat». Eu, personal, am incercat sa schimb ideile gresite despre noi, romanii, dar marea majoritate care vine aici povesteste italienilor cele mai crude situatii. Oamenii spun ca «decit sa ma umilesc in Romania pe un salariu de 1 euro la zi, prefer sa fiu sclav la italieni». Mai spun ca nu au posibilitati sa cumpere un pat, nu au calorifere in casa si nici televizoare. Tot ei povestesc ca patronii romani care au un magazin ii exploateaza la maxim zi si noapte, fara sa plateasca sporul de noapte. In Romania se cer inca bani pentru a naste un copil, ceea ce aici nu se intimpla. Romanii spun ca parintii lor nu au bani de medicamente si stau "gata sa moara", ca nimeni nu se intereseaza. Ginditi-va ce cred italienii, si banuiesc ca si celealte tari europene, cind aud asa ceva, cum putem fi noi tratati. S-au intors timpurile sclaviei pentru romani.


"Copiii ii spun fiului meu ca vine dintr-o tara de rahat"


Daca guvernul nu va face ceva ca poporul roman sa nu mai emigreze, Europa ne va vedea cu aceeasi ochi. Italienii spun ca datorita lor am intrat in UE,. de aceea trebuie sa le multumim si sa ne umilim pentru toata viata. Ei spun ca la Bruxelles votul definitiv l-au avut italieni, celelalte tari ca Germania, Anglia nu ne-au vrut in Europa. V-am povestit de jignirile care le aduc italienii romanilor, dar cred ca au dreptate pe undeva, pentru ca, in 2007, in Romania mai exista inca atita mizerie si coruptie. Va dau un exemplu: eu am un baiat de 16 ani, care a inceput clasa I aici, erau copii italieni care ii spuneau ca el vine dintr-o o tara de "rahat". Daca eu mi-am impus punctul de vedere spunind ca am studiat, imi spuneau ca scoala romaneasca (liceul) este egal cu 8 clase in Italia. Baiatul meu a facut baschet 6 ani, dar fiind singurul strain nu a avut nici o posibilitate. Acum a facut un curs de chitara eletrica, dar nu va avea sanse sa faca un grup pentru acelasi motiv care l-am mai spus, este "strain".


Romani exploatati de alti romani


Aici posibilitate au avut femeile singure care au acceptat batrini care sa le ia de nevasta, sau au ajuns in alte situatii mai dramatice... In ziare se dau exemple de romani care s-au imbogatit aici. Dar nu veti afla niciodata adevarul. In constructii, romanii iau lucrari de la italieni la jumatate de pret si pun romani la

munca pe 30, maxim 40 de euro la zi, la jumatate de cit e plata zilnica. Deci disperarea romanului si saracia il duc in faza de a profita tot de un alt roman. Ar fi foarte mult de povestit, dar nu sint povesti prea frumoase, de aceea vreau sa concluzionez. Decebal si-a taiat capul si am fost colonizati de romani. Istoria continua... Dupa al doilea razboi mondial, Rusia ne-a adus in stadiul de exterminare. In 1989 a cazut comunismul, am ajuns in 2007 aproape ca la inceputul istoriei. Intrebarea mea este: Romania cit va mai avea de suferit si de suportat aceste nedreptati? Imnul nostru, DESTEAPTA -TE ROMANE, cred ca este inutil. Cite generatii se vor mai naste ca sa fim intr-adevar respectati ca persoane umane, nu considerati ca venind din lumea a treia? Pentru a inchide aceasta declaratie sint dispusa sa dau o mica identitate a mea: sint din Focsani si am fost colega de liceu a lui Marian Oprisan de la PSD.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.