Tineret în (Re)Acțiune

Voluntariatul, un cadou de la oameni buni pentru oamenii buni

Ziarul de Vrancea
11 dec 2017 4126 vizualizări

Trăim, într-adevăr, într-o lume superficială, în care se pune accent pe lucrurile efemere, fără substanță, care nu sunt cu adevărat importante, dar există pentru fiecare locul său. Trebuie doar să vrei să îl găsești! Generația noastră are oportunitatea de a se implica în diferite acțiuni de voluntariat, activități încă privite de unii adulți cu indiferență sau ca o pierdere de timp. Eu regret un singur lucru: nu am reușit să descopăr mai devreme bucuria de a mă implica în proiecte făcute de tineri pentru tineri, de oameni pentru oameni. Sunt în clasa a zecea și abia anul trecut am făcut parte dintr-un proiect de acest fel. Nu aș fi crezut niciodată că voi întâlni persoane care “să parieze” din prima pe mine astfel încât să realizez lucruri importante pentru comunitate. Conferința ”Provocarea #V” mi-a arătat o latură latentă a personalității mele și, pe lângă faptul că am reușit să fac ceva pentru tinerii de vârsta mea, mi-am demonstrat cât de multe putem face dacă acționăm împreună. Pentru cei care încă nu au aflat, Provocarea #V” este o conferință motivațională și de orientare în carieră în care tineri vrânceni își pot alege modele profesionale pentru viitor și pot afla informații interesante de la lideri ai diferitelor profesii care le dezvăluie sincer și deschis din experiența lor profesională și de viață. 

Ce părere au avut părinții despre implicarea mea în activități de voluntariat după programul oficial de școală? Mi-au spus că ar trebui să învăț mai întâi, pentru că mi-ar fi greu să fac și voluntariat și că împreună, școala și voluntariatul, sunt prea solicitante. Dar am făcut propria mea alegere. Primul contact cu VOLUNTARIATUL a fost pe la începutul anului când am aplicat pentru proiectul unui ONG și am fost acceptată pentru interviu. Nu am reușit să intru în echipa lor de voluntari, de aceea am fost foarte dezamăgită și am vrut să renunț definitiv. M-am întrebat care a fost motivul pentru care nu am fost acceptată, iar după un timp am realizat că lipsa mea de experiență a determinat eșecul meu. Prin luna martie, am văzut un anunț pentru echipa de organizare a conferinței ”Provocarea #V”, Viziune, Valori, Viitor. Deși n-am înțeles în ce

constă implicarea mea, am completat formularul. Imi doream să lucrez în echipă și să contribui cu ceva nou, util, pentru comunitate. După ce s-a finalizat ediția din acest an, am fost apreciată pentru modul în care m-am implicat și am colaborat cu colegii mai mari, mai ales că eram boboacă și debutantă în ale voluntariatului. Faptul că am fost co-organizator alături de alți tineri mi-a demonstrat că nu am nevoie neapărat de experiență, ci de motivație, seriozitate și oameni care să mă susțină și să creadă în capacitățile mele. În următoarele luni am început proiecte noi și am învățat mult mai bine să comunic cu oamenii și să lucrez cu ei. Un nou proiect, organizat de Asociația Semper Musica, mi-a oferit diverse oportunități de implicare în comunitate și astfel am făcut parte din noul club de voluntariat din Vrancea, intitulat ”Cutremurătorii”, care a obținut locul I la nivel național, în urma unei competiții serioase între județe. Am observat cât de implicați și dornici de schimbare sunt liceeni, așa că ar fi păcat să nu le folosim energia, să nu transmitem mai departe noilor generații ideea de voluntariat. Nu este atât de important să menționez ce am mai făcut în acest domeniu plin de provocări, cât să transmit ideea principală a acestor experiențe, satisfacția pe care o ai când vezi că poți face bine, că poți schimba ceva în jur. Profesorii nu vor vedea de fiecare dată proiectele cu ochi buni, iar tu vei avea nevoie de timp să demonstrezi că voluntariatul nu este o pierdere de timp ci o modalitate foarte interesantă de învățare, de pregătire pentru viață, pentru viitor.

Eu sunt o persoană creativă, deschisă, cu multe idei, care și-a dorit dintotdeauna să se implice în comunitate, să colaboreze. Nu am fost sprijinită de la început: părinții nu erau întru totul de acord, iar unii profesori m-au criticat. Totuși, mi s-a oferit șansa de a schimba ceva; dacă nu în comunitate, măcar la nivel personal. Și am făcut-o! Dacă vrei să faci ceea ce îți place de acum încolo, nu ezita și arată că ești motivat! Învață din greșeli, acceptă criticile constructive, oferă feed-back celorlalți și, foarte important, fii un jucător corect, de echipă. Sunt atâtea de făcut și de schimbat în jurul nostru. Depinde de tine ce alegi.  Nimeni nu te poate opri sau obliga să faci altceva decât ceea ce te reprezintă. (Andra Bianca RUSU)

 

De loc din comuna Vulturu, Andra Bianca Rusu studiază la Colegiul National "Unirea", este pasionată de dans și tradiții populare și activează în cadrul Clubului de jurnalism și implicare civică Tineret în (re)acțiune din Focșani. Dacă ești pasionat de implicare comunitară ne poți găsi pe internet, la adresa https://www.facebook.com/TineretInReActiune.  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.