Tineret în (Re)Acțiune

Adjudul, obligat sa restringa imprumuturile

Doina Ganea
24 mai 2010 1083 vizualizări
Guvernul a micsorat din aceasta luna limitele de împrumut pentru autoritatile locale din pricina austeritatii impuse de FMI u pentru orase limita de imprumut a scazut cu 37%, iar pentru municipii cu 36%

Datoria publica a Adjudului este de peste 4 milioane de lei, suma care trebuie retrunata pina in anul 2026. Conform oficialilor, imprumutul de 4,1 milioane de lei a fost contractat de la sucursala BCR in anul 2006 pentru realizarea unor lucrari de investitii si a unor studii de fezabilitate. Durata de creditate este de 20 ani si se deruleaza in perioada 2006-2026, rambursarea incepind din luna octombrie 2009. Conform unei hotariri de guvern aprobata recent, limitele de imprumut pentru autoritatile locale au fost restrinse din pricina deficitului bugetar. Limitele pe categorii sint aplicabile cererilor pentru autorizare ale autoritatilor administratiei publice locale, inregistrate pina la data de 31 august 2010 la secretariatul Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale. Dupa aceasta data, Comisia autorizeaza finantarile rambursabile care urmeaza a fi contractate de primarii, in ordinea inregistrarii cererilor pentru autorizare, cu incadrarea in suma ramasa disponibila. Pentru orase limita de imprumut a scazut de la 191 milioane lei la 119 milioane lei (-37%), iar pentru municipii de la 850 de milioane lei la 545 milioane lei (-35,88%). Cum Adjudul are statut de municipiu, limita de imprumut impusa recent nu afecteaza inca posibilele investitii pe care ar putea sa le faca municipalitatea de pe Trotus daca ar dori sa mai contracteze un credit bancar. Altfel, datoria publica a municipiului de pe Trotus este relativ redusa potrivit orficialilor. «Gradul de indatorare a Adjudului pentru anul trecut a fost de 4,10 % (calculat astfel: totalul ratelor scadente la imprumutul contractat, dobinzile si comisioanele aferente din an / total venituri proprii din an * 100) » se arata intr-un studiu intocmit de directorul economic al Primariei Adjud, Cornelia Goian. Sume din creditul de 4,1 milioane de lei au fost folosite pentru cofinantarea proiectului de extindere a sistemului de distributie gaze naturale (51.271 lei), reabilitarea sistemului de iluminat in parcul central (55.946 lei), refacerea instalatiei de utilizare a energiei electrice la sediul primariei Adjud (16.559 lei), precum si realizarea proiectarii si a studiului de fezabilitate pentru centura municipiului (65.000 lei). Municipalitatea este dispusa sa inceapa si alte investitii, unele cu finantare europeana, insa edilii spun ca nu au fondurile necesare pentru partea de cofinantare ceruta de lege. în limitele prevazute de hotarirea de Guvern mentionata nu sint incluse insa finantarile rambursabile pentru prefinantarea si/sau cofinantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana si tragerile din aceste finantari rambursabile, contractate sau care urmeaza a fi contractate de catre primarii. Oficialii adjudeni au anuntat luna trecuta ca au in lucru un numar de 14 proiecte cu finantare europeana in valoare totala de peste 15 milioane de euro. (Doina GANEA)


Umbrarescu isi deschide statie de betoane


In primele patru luni ale acestui an, Primaria Adjud a eliberat aproape 100 de autorizatii de urbanism. Majoritatea investitiilor adjudene au in vedere construirea de locuinte. Din cele 96 de certificate de urbanism eliberate de municipalitate, 20 au ca scop construirea de locuinte. In cadrul aceleiasi perioade si Consiliul Local Adjud a obtinut un certificat pentru construirea a 60 de locuinte pentru tineret in zona Grupului Scolar Agricol din localitate. Potrivit aceleiasi situatii oficiale, se anunta si citeva investitii in urbea de pe Trotus. Daca unele au in vedere amenjarea unor terase sezoniere sau a unor service-uri auto, altele previzoneaza investitii importante. Asa se face ca la Adjud, potrivit certificatului de urbanism solicitat pe 16 martie 2010, miliardarul Dorinel Umbrarescu isi va amplasa o statie de betoane mobila prin una din firmele sale, Tehnostrade SRL. (D. GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.