Tineret în (Re)Acțiune

Adjudul face bani din gunoaiele Bacaului

Doina Ganea
25 ian 2010 3574 vizualizări
Mii de tone de gunoaie din intreg judetul Bacau sint transportate la Adjud de la inceputul acestui an u inchiderea gropilor din judetul vecin a condus la dezvoltarea unei afaceri extrem de profitabila pentru Urbis SA u pe linga Consiliul Local Adjud, la Urbis detine actiuni si o firma din Bucuresti in care este implicat si fratele fostului viceprimar din Focsani, democrat-liberalul Liviu Bostan

Maldarele de gunoaie din aproape toate localitatile judetul Bacau, ajung incepind din acest an la rampa de gunoi din Adjud. Aceasta deoarece normele de mediu au interzis functionarea tuturor gropilor de gunoi din Bacau. Afacerea pare a fi destul de profitabila pentru cei care administreaza rampa de deseuri menajere din Adjud, adica SC Urbis SA, care are ca principali actionari SC Bostrust SA si Consiliul Local. Printre cei care transporta gunoiul la Adjud se numara si onestenii care vor plati din aceasta cauza cu 40 % mai mult anul acesta pentru colectarea gunoiului menajer. Tariful va creste de la 5,25 la 7,45 lei de persoana, pe luna, iar scumpirea este motivata de faptul ca gunoiul menajer va fi dus la groapa din Adjud, pentru ca cea din Onesti s-a inchis. Tarifele mai mari se justifica si prin cresterea cheltuielilor de transport si a taxelor aferente. Primarii localitatilor bacauane sustin ca, in general, transportul gunoaielor in Vrancea consta prea mult pentru puterea financiara a bugetelor locale. Pe linga taxa de 27,8 lei fara TVA pentru fiecare metru cub de gunoi depozitat, stabilita printr-o Hotarire de Consiliu Local Adjud, primarii bacauani sint nevoiti sa mai achite si contravaloarea motorinei masinilor de salubrizare si costul atestatului pe care trebuie sa il obtina soferii care transporta gunoaiele.


Si Galatiul ar putea aduce gunoiul la Adjud


Municipiul Adjud detine o groapa de gunoi functionala pe 3 ha, construita intre anii1978 "" 1980, dar care totusi nu corespunde standardelor de mediu ale UE si trebuie si ea inchisa dupa finalizarea noii rampe judetene de deseuri. Aproximativ 7.200 tone de deseuri sint produse anual, dintre care 95,8% provine din gospodarii. Capacitatea totala a gropii de gunoi este de 360.000 tone. In prezent, aceasta este ocupata in proportie de aproape 50%, fara ca gunoaiele sa fie sortate sau cintarite. Administratorul SC Urbis SRL, Gabriel Grecea, recunoaste ca afacerea cu gunoi menajer a devenit una profitabila, de cind cu inchiderea rampelor din judetul Bacau. "Avem spatiu de depozitare mult. Din trei hectare de teren, am ocupat abia o treime. Poate sa vina toata lumea. Deocamdata vin cei din localitatile de pina la municipiul Bacau, inclusiv Onestiul. De la Bacau in sus merg la Roman sa duca gunoiul. De acum pare sa mearga bine afacerea. Noi asa ne-am propus sa o dezvoltam si sa modernizam groapa de gunoi, asa cum cer normele europene", ne-a declarat administratorul firmei de salubrizare Gabriel Grecea. Secretarul Primariei Adjud, Stefania Saradici, afirma ca rampa de gunoi, care mai poate functiona pina in 2017, este administrata de Urbis, care are ca principali actionari o alta firma privata (n.r. - SC Bostrust SRL) si Consiliul Local, impreuna cu alti oameni de afaceri. "Era vorba la un moment dat ca si localitatile din Galati sa vina sa depuna gunoi, nu numai cele din Bacau. De la Marasesti in sus fiecare localitate depoziteaza gunoiul la groapa noastra. Oamenii de afaceri care au acum groapa spun ca o vor moderniza. Este un proiect care va incepe la sfirsitul lunii februarie", a precizat secretarul Primariei.


Urbis are alti stapini


Dupa ce omul de afaceri Dorinel Umbrarescu s-a "lepadat" de Urbis in urma cu doi ani, actiunile au fost cumparate de firma Bostrust din Bucuresti. Potrivit datelor oferite de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) la Urbis a ramas actionar fostul administrator al societatii Dan Simionescu (1,42%), SC Roman Impex SRL (2,84%), Consiliul Local Adjud (41,09%) si SC Bostrust SRL Bucuresti, actionar majoritar cu 54,65% din actiuni. Administratorul firmei, Gabriel Grecea, desemnat de Consiliul Local la 25 septembrie 2008, are un mandat de patru ani si puteri conform actului aditional incheiat la 12 decembrie 2008. La Bostrust Bucuresti sint actionari patru italieni si trei vrinceni, printre care se numara si Marius Raul Bostan, din Ruginesti, fratele ex-viceprimarului Focsaniului Liviu Bostan, senior partener la VMB Partners, firma care a oferit consultanta financiara Consiliului Local Focsani cind a fost contractat imprumutul financiar de 500 de milioane de lei de la falimentara banca austriaca Dexia Credit. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.