Tineret în (Re)Acțiune

Bani cu dedicatie pentru Fundatia Pro Armonia

Ziarul de Vrancea
5 oct 2009 3993 vizualizări
Profesorii din Adjud au fost obligati sa-si faca evaluare psihologica anuala la o fundatie al carui membru fondator este consilierul judetean PSD Luminita Teodorescu u Fundatia Pro Armonia a primit anul trecut un milion de lei de la bugetul judetean pentru derularea unor proiecte la Adjud u acordarea de servicii psihologice de catre o fundatie sau asociatie este ilegala, sustine presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, profesorul universitar Mihai Anitei u Pro Armonia cerea 50 de lei fara TVA pentru fiecare test aplicat unui cadru didactic

In Adjud, pina si serviciile psihologice au fost politizate. Cadrele didactice au fost obligate sa faca testarea psihologica de la inceput de an scolar doar cu psihologii de la Fundatia Pro-Armonia din Focsani, apropiata consilierului judetean PSD Luminita Teodorescu, la rindul sau psiholog in cadrul fundatiei. Cea care si-a exersat "talentele" cu aceasta ocazie a fost directorarea executiva Stan Iulia Florentina. Sefa Fundatiei a cerut prin oferta prezentata Primariei Adjud nici mai mult nici mai putin decit 50 de lei/profesor la care se mai adauga si TVA. Desi primarul Constantin Armencea a fost atentionat asupra nelegalitatii actiunii, acesta a preferat sa contracteze aceste servicii cu fundatia infiintata de Luminita Teodorescu, organizatie care are un parteneriat cu Primaria Adjud pe diferite proiecte sociale si care beneficiaza anual de unele venituri de la bugetul local.


Pentru a putea exercita meseria de dascal este nevoie de nervi de otel si, bineinteles, un rol important il are pregatirea profesionala. Profesorii trebuie sa treaca de o evaluare psihologica in fiecare an, dar trebuie sa prezinte si o adeverinta de la medicul de familie, care sa ateste starea de sanatate. Cei care intra in sistemul educational trebuie sa treaca, pe linga examenul de ocupare a unui post didactic, si de testarea psihiatrica obligatorie. De asemenea, in fiecare an, personalul didactic trebuie sa isi efectueze o examinare psihologica si sa prezinte documente medicale in acest sens. Evaluarea psihologica a cadrelor didactice este efectuata in general de psihologii scolari, in cazul personalului din mediul urban, si de psihologii Centrului Judetean de Asistenta Pedagogica, in cazul personalului din mediul rural. In municipiul Adjud insa lucrurile stau altfel. Fundatia Pro Armonia, condusa pina acum ceva vreme de consilierul judetean Luminita Teodorescu, a realizat evaluarile psihologice tuturor cadrelor didactice din toate unitatile de invatamint din Adjud, mai putin celor de la Scoala nr. 4, unde directoare este Florica Dulgheru. Pentru acest lucru directorul executiv al fundatiei, Iulia Florentina Stan, a facut o oferta de pret Primariei Adjud. Oferta consta in realizarea unor evaluari psihologice pentru profesori platite din banii adjudenilor, tariful oferit fiind de 50 de lei/ profesor, fara TVA. Potrivit aceleiasi oferte, in cazul a mai mult de 10 evaluari se opera un discount, care aduce pretul initial la 30 de lei plus TVA.


Colegiul Psihologilor spune ca este ilegal


Faptul ca o fundatie face oferte financiare de testare psihologica este considerat ilegal de psihologi. Ofertarea si contractarea de servicii psihologice de catre o fundatie sau orice alta forma de organizare sau asociere profesionala contravine prevederilor Legii 243/2004 care stabileste raporturile contractuale dintre titularii formelor de exercitarea profesiei si beneficiarii serviciilor psihologice. Primarul Constantin Armencea a fost "avizat" in acest sens chiar de catre presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, profesor univ. dr. Mihai Anitei. "In baza mai multor sesizari ale psihologilor din teritoriu, prin care erau prezentate unele situatii in care asociatii, fundatii sau societati comerciale intermediaza incheierea contractelor de prestari servicii psihologice, Colegiul Psihologilor din Romania a elaborat prezenta adresa. Activitatile psihologice nu pot fi prestate de catre entitati avind caracter comercial sau apartinind altor profesii, ocupatii sau activitati reglementate. In concluzie, va precizam faptul ca entitatile non-profit (asociatii sau fundatii) precum si entitatile comerciale sau proprii altor profesii, ocupatii sau activitati reglementate nu pot desfasura activitatile psihologice prevazute de art. 5 din Legea nr. 213/2004 si nu pot contracta sau intermedia aceste activitati profesionale reglementate", precizeaza universitarul Mihai Anitei. Oficialii Primariei Adjud au insa argumentele lor. "Stiu ca au existat niste oferte pentru aceste evaluari si a fost preferata Fundatia Pro Armonia pentru ca acesti bani pe care ii da Primaria Adjud se intorc de fapt la tinerii cu dizabilitati din cadrul proiectului CARTHA, in care noi sintem parteneri", a explicat secretarul municipal Stefania Saradici.


Directorii scolari iau pozitia ghiocelului


Intelegerea dintre Primaria Adjud si Fundatia Pro Armonia a ajuns pina la nivelul in care directorilor de scoli li s-au "recomandat" serviciile Fundatiei. Directorul Scolii nr.3 "Angela Gheorghiu" din Adjud, Virgil Gheorghiu, spune ca a fost sunat de primarul Constantin Armencea, care i-a indicat specialistul psiholog care va veni pentru evaluarea anuala a cadrelor didactice. Era vorba despre Iulia Florentina Stan, director executiv al Fundatiei Pro Armonia. "M-a sunat primarul si mi-a zis ca o sa vina de la Fundatia Pro Armonia sa faca evaluarea psiholigica. Eu nu pot sa ma opun, cind am nevoie de vreo masina sa merg la Focsani, cer de la primarie. Un alt psiholog, Elena Miron ne-a spus ca ne face gratuit evaluare psihologica anuala a cadrelor didactice pentru ca are copilul la noi in scoala, dar nu am avut curaj sa-l sun pe primar sa ii spun", ne-a declarat directorul Virgil Gheorghiu. De asemenea, cadrele didactice spun ca au auzit discutii in contradictoriu in trecere prin cancelarie, dar ca nu au dat importanta. "A fost scris pe tabla in cancelarie ca vor veni sa ne faca evaluarea psihologica anuala. Au venit doua doamne si ne-au dat cite un chestionar. Am inteles ca nu aveau voie sa faca evaluarea dar nu stiu exact de ce", ne-a spus invatatorul Mihai Ion. Care este motivul pentru care Fundatia Pro Armonia nu avea dreptul sa presteze astfel de servicii nu stia nici directorul scolii. "Nu stiam ca nu au dreptul sa faca evaluarile. Si anul trecut am facut tot cu Fundatia Pro Armonia. In oferta primita de la ei am vazut ca banii (n.r. 30 lei/pers) merg catre programul CARTHA", ne-a mai spus Virgil Gheorghiu. Singura scoala din Adjud care a scapat de psihologii trimisi "cu invitatie" a fost Scoala nr. 4, pentru ca a demarat evaluarea psihologica a cadrelor didactice inainte ca Primaria si Fundatia sa isi dea mina peste Adjud. De remarcat ca aceeasi Fundatie impreuna cu psihologii ei printre care se numara si consilierul judetean Luminta Teodorescu au realizat evaluarile psihologice la mai multe scoli din judet, inclusiv la Golesti unde a fost depistata o invatatoare cu deficiente de auz. Reprezentantii Fundatiei nu au putut fi contactati, pentru a comenta situatia creata. Directorul executiv, Iulia Florentina Stan, ne-a transmis printr-un sms ca in acesta perioada este in concediu. "Imi pare rau, sint in concediu, iar pina pe data de 10 nu sint in tara", ne-a transmis Florentina Stan. De asemenea, la celalalt capat al firului nu a raspuns nimeni cind am incercat sa o contactam pe Luminita Teodorescu, consilier judetean PSD si membru fondator al Fundatiei.


Angajatii Fundatiei Pro Armonia, platiti din bani publici


Potrivit Registrului Asociatiilor si Fundatiilor, aflat pe site-ul Ministerului de Justitie, consilierul judetean PSD, Luminita Teodorescu, se numara printre membrii fondatori ai Fundatiei "Pro Armonia", al carei presedinte a fost pina anul trecut. Fundatia Pro Armonia a primit in 2008 un sprijin din partea Consiliului Judetean Vrancea de aproape un milion de lei. Proiectul priveste incheierea unui parteneriat pe trei ani intre CJ Vrancea, Consiliul Local Adjud si Fundatia "Pro Armonia" Focsani, in vederea cofinantarii a doua servicii sociale create din fonduri PHARE: "Centrul comunitar pentru persoane de virsta a III-a Adjud" si "Centrul de Asistenta pentru Recuperarea Tinerilor cu Handicap Adjud" (CARTHA). Acordul de parteneriat prevedea ca in schimbul serviciilor sociale furnizate de Fundatia "Pro Armonia", al carei coordonator de proiecte este consilierul judetean Luminita Teodorescu (PSD), CJ Vrancea sa finanteze din bugetul judetului salariile si cheltuielile materiale pe urmatorii trei ani. Cheltuielile materiale si cele cu asigurarea veniturilor lunare pentru cei 8 salariati care lucreaza la "Centrul comunitar pentru persoane de virsta a III-a Adjud" se ridica anual la 156.000 de lei, iar pentru cei 9 angajati de la "Centrul CARTHA Adjud" cheltuielile se ridica la 162.000 lei/an. In aceste prevederi bugetare sint asigurate inclusiv majorarile salariale de 15%, premii de doua ori pe an de cite 200 lei/ angajat, precum si jumatate din al 13-lea salariu. Sumele adunate pe urmatorii trei ani duc cofinantarea acestor proiecte sociale la 954.000 de lei. "Centrul CARTHA Adjud" a fost infiintat in 2005 printr-un proiect PHARE de catre Fundatia "Pro Armonia" Focsani in parteneriat cu Consililiul Local Adjud si asigura servicii specializate tinerilor si copiilor cu dizabilitati. "Centrul Comunitar pentru persoane de virsta a treia" a fost inaugurat in 2007, tot la Adjud. Costul total al proiectului a fost de 62.537 euro, din care participarea UE si a Guvernului Romaniei a fost de 49.900 euro si cea a Consiliului Local Adjud de 12.637 euro. (D. GANEA, D. GIRLEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
hector, acum 4031 zile, 2 ore, 20 minute, 45 secunde
Cine este aceasta dna Stan?E un personaj dubios care a terminat constructii hidrotehnice.Cum poate testa psihologic?
, acum 739397 zile, 20 ore, 8 minute, 30 secunde
testarea cadrelor didactice se face in cabinetele individuale de psihologie si nu in grup in unitatile scolare. De ce?Pentru ca este o activitate confidentiala-adica nu se fac examinari la grup
, acum 739397 zile, 20 ore, 8 minute, 30 secunde
Testarea psihologica nu se face in incinta scolii si nici de catre fundatii de genul celei in care este implicata doamna sau domnisoara Teodorescu.Dar in Adjud,legea este calcata in citeste integral
, acum 739397 zile, 20 ore, 8 minute, 30 secunde
Si voi carcotasilor ce sunteti ? Sunteti LEI, PD-Lei! Cel mai bine e ca aceasta terstare sa fie o data la 5 ani. Argumentul e ca la scoal de soferi o faci odata si apoi gata! Sa inteleg ca e mai citeste integral
, acum 739397 zile, 20 ore, 8 minute, 30 secunde
Legea care este incalcata in cazul de fata este L 213/2004. Probabil, cine doreste ca evaluarea psihologica a cadrelor didactice sa cada in derizoriu din toate punctele de vedere, nu are copii la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.