Tineret în (Re)Acțiune

Grup pentru integritate locala la Adjud

Ziarul de Vrancea
10 aug 2009 1056 vizualizări
Una dintre problemele legate de administrarea orasului de pe Trotus este lipsa transparentei, devenita deja proverbiala u grupul de integritate locala, initiat de societatea civila, vrea sa faca demersuri si pentru amenajarea unui loc de joaca pentru copii

Adjudenii vor fi reprezentati mai bine in fata autoritatilor locale. In acest sens, Clubul Focsani al Asociatiei Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice si Asociatia pentru Implementarea Democratiei au organizat un Grup pentru integritate locala (GIL) la Adjud. Acesta a fost organizat in cadrul proiectului "Impreuna pentru Integritate si Buna Guvernare" si are rolul de a identifica principalele probleme de interes general si de a imbunatati modul in care lucreaza administratia locala. La sfirsitul lunii iulie a fost organizata si prima sedinta, ocazie cu care s-au dezbatut principalele probleme intilnite in municipiul de pe Trotus. "Membrii Grupului de integritate prezenti au dezbatut citeva probleme legate de administrarea municipiului Adjud. Printre acestea insuficienta transparenta a administratiei locale, reflectata in lipsa de pe site-ul institutiei a unor informatii publice importante, cum ar fi achizitiile publice facute sau declaratiile de avere actualizate, nestimularea participarii publice a cetatenilor la luarea deciziilor, dovada lipsa dezbaterilor veritabile la constituirea bugetului local, toate acestea ducind la nemultumiri si suspiciuni legate de cheltuirea banilor publici", arata presedintele Clubului APD, Gabriela Obodariu.


Banii publici, cheltuiti in dispretul legii


Membrii Grupului au reusit sa intre in posesia unui raport cu privire la achizitiile publice facute in oras in urma unei solicitari adresate pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Raspunsul a scos la iveala ca la Primaria Municipiului Adjud banii publici alocati achizitiilor sint impartiti prin modalitati mai putin ortodoxe. Programul Anual de Achizitii Publice arata ca la nivelul anului 2008, de exemplu, din cele 75 de achizitii realizate, 48 s-au facut prin cumparari directe, si doar cinci prin licitatii publice deschise. Prin metoda spargerii contractelor, pentru a ocoli licitatia, edilii adjudeni au farimitat o achizitie in mai multe bucati, pentru a evita concurenta prezenta la o eventuala licitatie. In urmatoarea sedinta, grupul vrea sa dezbata modul de organizare a unei campanii pentru convingerea autoritatilor publice ca in oras este nevoie de amenajarea unui spatiu de joaca pentru copii, orasul fiind deficitar la acest capitol. Clubul Focsani al Asociatiei Pro Democratia va asigura secretariatul Grupului de integritate, asistindu-l pe parcursul acestor demersuri. Cetatenii interesati sint invitati sa se alature acestui demers, chiar daca exista tendinta de a se pastra la distanta din pricina faptului ca nu mai au incredere ca pot schimba ceva in oras. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.