Tineret în (Re)Acțiune

Adjudul, dator pe urmatorii 20 de ani

Doina Ganea
15 iun 2009 1317 vizualizări
Municipalitatea adjudeana s-a indatorat pina in 2026 pentru 4,1 milioane de lei u majoritatea investitiilor realizate in orasul de pe Trotus au ca sursa de finantare creditele bancare sau proiectele cu finantare europeana u construirea de locuinte sta in centrul investitiilor de la Adjud

Bugetul local al municipiului Adjud pe anul acesta este de 31,6 milioane de lei, din care veniturile proprii ale orasului sint de 10 milioane de lei, iar 30 de milioane reprezinta veniturile curente, din care 25 de milioane sint cele fiscale. In acest an municipalitatea adjudeana spera sa aduca putin peste 7 milioane numai din cotele defalcate din impozitul pe venit. Din impozitele si taxele pe proprietate se anticipeaza atragerea sumei de 2.500.000 de lei din care din impozitul pe cladiri 1,8 milioane lei, iar din impozitul pe teren 620.000 de lei. Din totalul bugetului local 3,4 milioane de lei reprezinta datoria publica a adjudenilor pina la ora actuala.


Datoria publica a Adjudului, 10% din buget


Potrivit listei datoriei publice, la 11 octombrie 2006, Primaria Adjud a contractat un credit in valoare de 4,1 milioane de lei pe o perioada de 240 de luni, din care 36 de luni reprezinta perioada in care se pot extrage banii din acest imprumut. Din valoarea intreaga a imprumutului municipalitatea de pe Trotus a extras pina acum putin peste 3 milioane de lei. "Valoarea datoriei publice este supusa unor legi financiare si ea este controlata de Consiliulul local, autoritate care are in vedere atit gradul de indatorare a orasului cit si destinatia imprumutului. Potrivit legii 273/2006, datoria publica nu poate depasi 30%, dar potrivit noilor prevederi reglementate de Legea 18/2009, acest plafon poate fi depasit in cazul in care imprumuturile reprezinta cofinantarea unor proiecte europene", a precizat secretarul municipiului Adjud, Stefania Saradici.


Investitii cu bani imprumutati


Timp de trei ani, acesti bani au fost alocati diferitelor proiecte de investitii. Pentru instalatia de utilizare gaze si montat centrala termica la Policlinica Veche TBC s-au cheltuit - 18.787 lei, instalatia de gaze de la Sala de Sport aferenta Scolii nr. 4 a costat 10.077 de lei, iar reabilitarea la Centrala termica de la Liceul Emil Botta Adjud a costat alti 13.625 de lei. O suma importanta, 793.558 a fost cheltuita pe echipare edilitara si modernizarea infrastructurii din zona Copacesti , C.Negri si Cimpului, precum si echipare edilitara si modernizarea infrastructurii din zona Siret-Siretel "" Program Phare 2001, cu o valore de 1.280.396 de lei. Pentru modernizarea cladirii Bibliotecii municipiului Adjud (corp B) si sediul administrativ al Primariei Adjud (corp A) s-au cheltuit din imprumut 580.665 de lei. Studiul de fezabilitate pentru varianta ocolitoare municipiul Adjud a costat 65.000 de lei in timp ce pentru Strategia municipiului Adjud pe 2007-2013 s-au alocat 44.579 de lei. O alta suma importanta a fost alocata pentru reabilitarea Parcului municipal, pentru care s-au cheltuit 800.000 de lei, in timp ce pentru reteaua de canalizare si apa din str. A.I. Cuza s-au cheltuit 110.000 de lei. Tot din bani imprumutati executivul adjuden a mai realizat studii topografice sau de fezabilitate, proiecte tehnice si diferite documentatii aferente unor proiecte privind amenajarea unor parcari, sensuri giratorii, parcuri, intersectii etc. Pentru anul acesta au fost realizate estimari de trageri (utilizari din finantare) de 270.204 lei pentru trimestrul II si 490.869,62 de lei pentru trimestrul III, ceea ce inseamna un total de 670.869,75 lei. Pina in luna martie valoarea dobinzilor si comisioanelor achitate de municipalitate din anul 2006 a fost de aproximativ 650.000 de lei.


Investitii de 4 milioane de euro



Valoarea totala a investitiilor pentru acest an in municipiul Adjud se ridica la 17.174 mii de lei, din care 12. 137 mii de lei reprezinta lucrari in continuare, iar diferenta o reprezinta lucrarile noi. Conform listei de investitii, anul acesta Primaria Adjud are in vedere achizitionarea a cinci calculatoare in valoare totala de 16.000 de lei, achizitionarea Sistemului Informatic Integrat "Eprim Impozite si Taxe Locale" - in suma de 18.000 de lei, imprejmuire cu gard Scoala cu clasele I-VIII nr. 4 Adjud - in valoare de 57.000 de lei, trei puturi forate in Parcul municipal Adjud "" 42.000 de lei etc. In cadrul aceluiasi capitol se incadreaza si numeroase studii de fezabilitate si elaborarea de proiecte cuprinse in Planul Nationalul Integrat de Dezvoltare Urbana - POR - 2007 - 2013 - Axa prioritara 1 "" Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere - Centre urbane. In cadrul capitolului "Locuinte, servicii si dezvoltare publica" municipalitatea adjudeana a alocat 8,5 milioane de lei, din care 4,2 milioane reprezinta lucrari in continuare. Cea mai mare suma din aceasta categorie, adica 3,7 milioane de lei, a fost dedicata construirii celor 40 de apartamente in str. Copacesti. Alti bani au fost repartizati catre asigurarea cu utilitati (apa, gaze canal) in aceeasi zona pentru cele 40 de locuinte sociale - 210.000 de lei, asigurarea de utilitati la Blocurile ANL si zona Grupului Scolar Agricol - 185.000 de lei si asigurarea iluminatului stradal in zona Siret - Siretel. Pentru lucrarile noi executivul local a alocat suma de 4,2 milioane de lei, din care cea mai mare suma, 4 milioane de lei, a fost acordata constructiei unui numar de 28 de locuinte in str. Copacesti, alti 150.000 din ei fiind destinati asigurarii utilitatilor aferente acestui nou cartier. In cadrul capitolelor care privesc protectia mediului au fost alocate 4,3 milioane de lei. Acestia vor fi distribuiti in primul rind proiectului "Sistemul integrat de gestionare a deseurilor prin separare" in municipiul Adjud si Orasul Marasesti - Phare 2005, care presupune o cofinantare in valoare de 4,1 milioane de lei. Tot in cadrul planului de investitii, Primaria Adjud preconizeaza sa achizitioneze in acest an si 9 module de statii de autobuz in valoare totala de 40.000 de lei. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 8 ore, 8 minute, 33 secunde
Vai de capul nostru oameni buni Armencea ne_a facut datori pe noi si pe copii nostrii.In schimb el si_a facut vila in oras si la Slanic moldova. Asa ne trebuie.O sa mai fie votat primar cind o zbura citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.