Tineret în (Re)Acțiune

Medicul Costel Trif are de platit 20.000 de lei catre CL Adjud

Ana-Maria Cantia
28 iul 2008 2587 vizualizări
Curtea de Conturi nu este de acord cu pretul de vinzare al terenului aferent dispensarului medical cumparat de Costel Trif u inspectorii au decis ca medicul trebuie sa mai plateasca o diferenta de 20.000 de lei u Costel Trif nu intentioneaza sa plateasca diferenta de pret decit daca se renunta la clauza prin care este obligat sa mentina spatiul cu destinatie medicala

Ultimul raport al Curtii de Conturi il obliga pe medicul Costel Trif sa mai plateasca Consiliului Local Adjud 20.000 de lei pentru suprafata de teren pe care a cumparat-o pe linga spatiul cabinetului medical unde isi desfasoara activitatea. Adjudul este printre putinele locuri din tara unde medicii de familie nu au intimpinat ostilitati in momentul in care legea le-a permis sa cumpere dispensarele de la Consiliile Locale. Consilierii s-au supus legii si au vindut medicilor dispensarele. In excesul lor de zel acestia au vindut si spatiile aferente cladirilor. Aceasta manevra nu au facut-o insa prin hotarire de consiliu, asa cum prevede legea, ci prin act aditional. Nimic de comentat, numai ca, la ultimul raport al Curtii de Conturi, inspectorii au stabilit ca unul dintre terenuri, cel ajuns in posesia medicului Costel Trif, a fost vindut sub pretul pietei si ii cere CL sa remedieze situatia. "Curtea de Conturi solicita o noua expertiza pe motiv ca terenul ar fi fost vindut sub pretul pietei. Atunci s-a vindut prin hotarire de consiliu, iar pretul a fost stabilit de un expert, nu l-am stabilit noi", ne-a declarat inginerul Gelu Diaconu, viceprimarul din Adjud. Primarul Constantin Armencea s-a vazut acum pus in situatia de a supune hotarirea CL-ului si a dat verdict favorabil medicului, care pe linga dispensar a mai cumparat si un teren de aproape 1.000 de metri patrati si o centrala termica dezafectata cu 20.000 de lei. In acest moment, primaria se pozitioneaza la mijloc intre medicul care a platit cit i s-a cerut, dar acum s-a trezit ca trebuie sa mai scoata bani din buzunar, si concluziile inspectorilor de la Curtea de Conturi care considera ca afacerea semnata intre CL si medic nu a fost profitabila decit pentru cel din urma. Pus in aceasta situatie, primarul a convocat o sedinta extraordinara, introducind pe ordinea de zi si acest punct, invocind faptul ca asa s-ar corecta o greseala a vechiului CL, mai exact o greseala a legii care se modificase intre timp. De altfel, actul normativ a fost declarat ca neconstitutional inainte ca medicul Trif sa cumpere si terenul aferent cladirii dispensarului.


Costel Trif, din nou bun de plata


De partea cealalta a baricadei, doctorul Costel Trif, consilier PD-L in acest mandat, le-a spus colegilor din consiliu ca atita vreme cit a platit acest teren nu i se pare corect sa mai vina cu o suma in plus. Consilierul Trif a mai spus in sedinta de consiliu ca, daca situatia nu va fi rezolvata, se va vedea nevoit sa actioneze in instanta sau sa renunte la tot. "Eu am cumparat acum doi ani, respectind legea in vigoare. Terenul a fost evaluat la pretul pietei de atunci. Eu am respectat clauza contractuala care prevedea ca spatiul sa ramina in circuitul medical. Pretul a fost stabilit de expertii primariei. Nu vad de ce Curtea de Conturi vine acum si spune ca trebuie sa mai platesc inca 20.000 de lei, daca niste experti au fost cei care au stabilit pretul, iar eu nu am facut altceva decit sa platesc cit mi s-a cerut", ne-a declarat Costel Trif. Din punct de vedere juridic medicul se afla in deplina legalitate si nimeni nu il poate acuza. Cei care trebuie sa raspunda in conditiile in care s-a incalcat legea sint fostii colegi de consiliu ai medicului. Costel Trif a fost membru in CL inca din 1992, renuntind la mandatul 2004-2008 dupa ce si-a dat demisia din PNL, urmind doctrina democrat-liberala. Data fiind pozitia sa in CL in acest moment, medicul a hotarit sa se abtina de la orice fel de vot in acest caz. Nici de la colegii de consiliu Trif nu a gasit mare intelegere, caci acestia au decis se abtina de la vot in prima instanta, ca sa inteleaga cum stau de fapt lucrurile in aceasta speta. Poate ca o greseala este si a primarului care a introdus problema pe ordinea de zi intr-o sedinta extraordinara, fara sa fie analizata in prealabil de o comisie de specialitate, ceea ce a nascut semne de intrebare printre consilieri, mai ales printre cei PSD. Costel Trif intentioneaza sa faca pe acel teren un centru medical de recuperare. Cu toate acestea, medicul spune ca nu intentioneaza sa plateasca diferenta care i se imputa de Curtea de Conturi decit cu conditia scoaterii din contract a unor clauze. "Nu voi plati diferenta pe care mi-o imputa Curtea de Contruri decit daca se renunta la clauza prin care nu pot schimba destinatia spatiului intr-alta decit de cabinet medical", mai spune medicul Trif. Medicul de famile Costel Trif are in grija 1.700 de pacienti.


S-a reluat procedura de vinzare a cabinetelor medicale


Legea 236/2006 a fost declarata ca fiind neconstitutionala prin decizia Curtii Constitutionale nr. 871 din 9 octombrie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2005 privind vinzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical. In aceste conditii, multe acte si proceduri pentru vinzarea spatiilor medicale, incepute in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2005, nu sint definitivate. In temeiul art. 5 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei a adoptat ordonanta de urgenta 68/2008 prin care se reia procesul de vinzare a dispensarelor. Daca intr-un an de zile de la punerea in aplicare a acestei ordonante, CL-urile nu reusesc sa vinda medicilor dispensarele, CL va trebui sa reabiliteze spatiile dupa cum se arata si in Ordonanta 68/2008. Potrivit Art.3 al Ordonantei 68/2008 "au dreptul de a cumpara spatiile ce fac obiectul prezentei ordonante de urgenta medicii, dentistii, biologii, biochimistii, fizicienii, tehnicienii dentari si celelalte persoane fizice cu drept de libera practica ce desfasoara activitati conexe actului medical si care detin in mod legal spatiul respectiv, precum si persoanele juridice care, detinind in mod legal spatiul, au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale". (Ana-Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 8 ore, 58 minute, 22 secunde
EU AM VRUT SA IAU SI EU UN SPATIU PENTRU A CONSTRUI UN GARAJ, LA LICITATIE NICI NU AM FOST CHEMAT, DAR ASTIA IAU TOT LA PRETURI DE NIMIC SI SE MAI PLANG, CUM DRACU SA FIE ATAT DE PUTIN CAND UN citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.