Tineret în (Re)Acțiune

Soprana lumii, in vizita pe meleaguri natale

Ana-Maria Cantia
11 feb 2008 4667 vizualizări
Cintareata de opera Angela Burlacu Gheorghiu a vizitat ieri orasul natal, Adjud u aici, ea s-a intilnit cu fostii dascali si colegi, la Scoala nr. 3, care de ieri ii poarta numele u solista s-a declarat mindra de ea si multumita de destinul pe care i l-a dat Dumnezeu u Gina , cum i se spunea solistei la scoala, a luat iar loc in banca, alaturi de fostul sau coleg u la intilnire au fost prezente oficialitatile locale, dar si subprefectul Ion Oprea si inspectorul scolar general Iordache Bostan u

Soprana de renume international Angela Burlacu Gheorghiu a vizitat ieri scoala care a format-o pina la 14 ani. Intilnirea de ieri a fost una oficiala, prin care artista si-a dat inca o data acordul ca Scoala nr. 3 din Adjud sa ii poarte numele. Artista a fost asteptata si de oameni de suflet, de cei care i-au indrumat primii pasi spre glorie, educatoarea artistei si fosti profesori, nu doar de oficialitatile locale si judetene. Fostii ei colegi de clasa s-au alaturat actualilor elevi ai scolii, care au intimpinat-o pe Angela Burlacu Gheorghiu cu piine si sare. Celebra cintareata de opera a dorit sa rememoreze anii de scoala, astfel ca a mers prin toate clasele, unde a fost intimpinata cu flori si urari de bine.

Cel mai emotionant moment a fost trait de Gina, cum i se spunea artistei in scoala generala, chiar in clasa unde a invatat. Aici a fost asteptata de fostii colegi de clasa. Sopranei i-a fost rezervata aceeasi banca in care a stat in clasele V-VIII si, in plus, chiar a fost asezata alaturi de fostul coleg. "Am fost colegi de banca in clasele a VI-a si VII-a, era o fata sociabila, dar si timida. Noi avem foarte multe momente petrecute impreuna la scoala, dar si la taraful de la Casa Pionerilor, unde am cintat impreuna. Imi amintesc ca in clasa a V-a am plecat intr-o tabara la Galaciuc si atit de impresionati au fost localnicii de acolo de glasul ei, incit ne-au invitat pe toti la un bulz. Iubea enorm muzica, cinta oriunde, nu putem fi decit mindri ca e a noastra si ne reprezinta cu succes in lume", ne-a marturisit Virgil Gospodaru, fostul coleg de banca al sopranei. Si Mioara Lazar a tinut sa-si exprime sentimentele de bucurie la revederea Angelei, cu care a fost buna prietena in copilarie. "Am simtit o imensa bucurie pentru ca am avut prilejul sa o regasesc, sa o revad pe Angela Burlacu Gheorghiu, cea mai apreciata soprana a momentului, ultima diva a muzicii de opera si o voce magica. Prezenta mea la acest eveniment s-a datorat faptului ca avem aceeasi origine, mai exact in micul nostru cartier al Adjudului. Am fost vecine, am invatat la aceeasi scoala si bucuria a fost si mai mare ca dupa atitia ani m-a recunoscut. Sint mindra si onorata ca un oras asa de mic a dat lumii o personalitate asa de mare. Ii doresc din toata inima ca toata lumea sa fie a ei", ne-a spus Mioara Lazar.


"In copilarie am avut o viata dubla, scoala si scena"


Artista a povestit tuturor celor prezenti ieri la Scoala nr. 3 din Adjud ca se simte ca in anii de gimnaziu, ca spiritul si sufletul omului sint eterne. In opinia ei, omul nu paleste decit in aparenta, din cauza factorilor fizici. "Nimic nu se schimba, doar fizionomia, asa a lasat Dumnezeu de la natura sa se intimple. De cind am pasit in incinta scolii m-am remarcat cu o voce iesita din comun. Incet, incet am inteles ca trebuie sa ma manifest, am cintat toate genurile de muzica"¦ Bineinteles ca am inceput prin a imita, imitam pe toata lumea. In copilarie am avut o viata dubla, la scoala si pe scena, a fost un vis-realitate. Mi-am urmat destinul calauzindu-ma de ingeri pazitori, educatoarea Rosca, invatatoarea Nistor, profesorul Armencea. Familia Nica venea mereu la mine acasa pentru a-i convinge pe parintii mei sa ma lase sa fac muzica", a spus in fata asistentei soprana de talie internationala. De altfel, ea a si fost asaltata pentru a da autografe, iar la final a avut placerea de a semna in cartea de onoare a scolii. "Am cunoscut-o in clasa a VIII-a, cinta «Ciobanas cu trei sute de oi». Am avut teama ca nu va reusi in lumea aia mare in care noi nu mai puteam fi alaturi de ea. Dar emotia asta a trecut odata cu primele ei concerte. Sintem mindri sa o fi cunoscut, dar asta ne si obliga, un lucru e clar. Privirea aceea speciala nu si-a schimbat-o", ne-a povestit profesoara de limba si literatura romana a Ginei, Elena Nica.

Si educatoarea talentatei artiste a tinut sa fie prezenta la aceasta intilnire plina de emotii si amintiri. La cei aproape 80 de ani ai sai, Margareta Rosca se mindreste ca a fost primul om care a vazut in Gina un talent, dar pe care nu avea sa-l banuiasca niciodata ca fiind atit de mare. "Eu ii spuneam Gina, era mai usor de incadrat in colectiv. Imi amintesc ca s-a desprins foarte greu de mina mamei, dar s-a integrat usor intre colegi. Nu stiu daca era constienta de talentul ei, cinta mereu si oriunde, in clasa, pe strada. Nimeni nu s-a gindit atunci ca o sa aiba norocul pe care il are, dar si-a dat seama de talentul ei si a muncit mult. Ne bucura faptul ca a parcurs acest drum, spre glorie, alaturi de noi pina in clasa a opta", si-a amintit, vizibil emotionata, educatoarea.


"Porecla mea era «Broscuta»"


Ca o eleva cuminte, Angela a raspuns tuturor intrebarilor micutilor curiosi sa cunoasca cit mai multe amanunte din viata unei artiste recunoscute in intreaga lume. Ei au avut intrebari legate de omul Angela Burlacu Gheorghiu. "Pentru ca aveam o voce deosebita de a celorlalti, colegii imi spuneau «broscuta». Am trait un vis, de multe ori nu pot povesti ce simt, sa nu se creada ca sint plina de mine. De cind am facut prima auditie nu a existat fan al meu caruia sa nu-i spun ca sint romanca, moldoveanca, adjudeanca. Sint mindra ca m-am nascut aici, pentru ca la noi exista o dorinta enorma de a sti"¦ Nu sint doctor in nimic, dar cultura generala a fost intodeauna importanta pentru mine", le-a raspuns artista elevilor. Copiii au fost foarte incintati ca un artist de talia Angelei Burlacu Gheorghiu a acceptat sa-si dea numele scolii si au facut intru totul dovada faptului ca merita sa fie elevii acesteia. "Doamna Angela Gheorghiu este soprana lumii si traieste la Londra. Astazi vine la noi pentru ca a invatat in aceasta scoala, iar de acum scoala noastra ii va purta numele", ne-a spus cu zimbetul pe buze, Roxana Elena Popa, eleva in clasa a III-a, pe cind astepta sa o cunoasca pe marea solista.


"Ma pot lauda cu un destin splendid"


Desi apreciata si invidiata in intreaga lume, artista adjudeanca recunoaste ca nu ii este intodeauna usor sa fie atit de cunoscuta. "Citeodata e greu sa fii Angela Burlacu Gheorghiu, trebuie sa raspund la neadevaruri, sa le suport, dar nu ma pling, rezultatul e deosebit. Ma pot lauda cu un destin splendid. Sint o fire optimista si am fost intodeauna mindra de familia mea, de stilul meu. Trebuie sa ne pastram mereu familia si prietenii, ei sint baza existentei noastre. Profesoara mea de canto, Mia Barbu, imi spunea mereu ca «prieten iti va fi acela care se bucura de fericirea ta». Iar azi sint mindra ca respir acelasi aer cu voi", a povestit emotionata "soprana lumii", asa cum a catalogat-o eleva de clasa a III-a. La emotionanta intilnire de ieri au mai luat parte numeroase cadre didactice din oras, inspectorul scolar general Iordache Bostan, primarul Constantin Armencea, care este de altfel si fiul profesorului de muzica al sopranei, viceprimarul Gelu Diaconu, dar si subprefectul Ion Oprea. Seful ISJ, Iordache Bostan, directorul scolii, profesorul Virgil Gheorghiu, si Angela Burlacu Gheorghiu au lansat ideea unui concurs de cultura generala care sa se tina la aceasta scoala, in fiecare an pe 10 februarie, in amintirea zilei de ieri. Artista a tinut sa le multumeasca tuturor celor care au contribuit la succesul ei, dascali, colegi si prieteni, dar si vecinilor care au suportat studioul de muzica improvizat de copilul dedicat intru totul muzicii. "Multumesc ca ati dat sens a tot ceea ce sint", a adaugat cintareata de opera. (Ana-Maria CANTIA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 12 ore, 48 minute, 10 secunde
cica in timpul vizitei la adjud oprisan nu s-a putut abtine si i-a subtilizat sopranei portofelul.. naravul din fire..
, acum 739370 zile, 12 ore, 48 minute, 10 secunde
Talent cu caruuuuuuuuuuul si o prezenta DIVINA , nu poti sa nu o admiri , sa nu o iubesti ! Ma gandesc ca Dumnezeu a fost generos cu noi ! Felicitari ANGELA !Multumim pentru gestul tau citeste integral
, acum 739370 zile, 12 ore, 48 minute, 10 secunde
sunteti niste cocolari toti :-j apropo mai traeste cadavrula ala de domnul nik:)))?
, acum 739370 zile, 12 ore, 48 minute, 10 secunde
Poate , datorita celui despre care vorbesti stii sa scrii si sa citesti in limba romana ( daca stii) draga domnule "mda"
, acum 739370 zile, 12 ore, 48 minute, 10 secunde
SUNT PRINTRE COPIII CARE AU AVUT PARTE DE O EXPERIENTA MINUNATA....AM PARTICIPAT ALATURI DE COLEGII MEI DIN CORUL SCOLII SI PROFESORII DIN SCOALA LA UN EVENIMENT SPLENDID...AM AVUT PLACEREA SA O citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.