Tineret în (Re)Acțiune

Bogatasii Adjudului se razboiesc cu Urbis pentru apa

Ana-Maria Cantia
17 dec 2007 1040 vizualizări
Cei mai bogati cetateni din Adjud au toate sansele sa ramina fara apa potabila daca nu-si vor achita datoriile u Urbis a constatat ca proprietarii au platit mai putin la facturi, iar acum le imputa diferenta, plus penalitatile, care se ridica la ordinul sutelor de lei de apartament u adjudenii nu recunosc aceste datorii si au refuzat sa le plateasca u se pare ca vina se imparte intre fostul administrator, care nu a citit corect contoarele si Primaria Adjud, care nu verificat consumul de apa intrucit nu a infiintat un compartiment de specialitate in cadrul institutitiei u in aceste conditii, asociatia i-a dat in judecata pe datornici

Saptamina trecuta, cartierul "Primaverii" sau "Salcimilor", cum i se mai spune, din Adjud a ramas fara apa potabila, timp de 24 de ore. Societatea Urbis, aflata in proprietatea omului de afaceri Dorinel Umbrarescu, a sistat furnizarea apei reci catre acest cartier pentru a-si recupera datoriile. In "Primaverii" locuiesc cei mai bogati adjudeni, in frunte cu edilul Costantin Armencea, care a fost nevoit sa faca baie la lighean o zi. "A fost un dus cu apa rece pentru locuitorii din acest cartier. Locatarii trebuie sa inteleaga ca a locui la bloc implica si obligatii. Desi acolo locuiesc cei mai bogati cetateni din municipiu, ei refuza sa se organizeze in asociatie si sa-si plateasca utilitatile. Daca ar plati cate 2-3 milioane de lei vechi de familie pentru achitarea restantelor, s-ar putea bucura de apa, 24 de ore din 24. In acea zona avem o retea buna de canalizare si s-ar putea furniza apa rece in permanenta si nu cu program ca acum. Este vorba de rea vointa si nu de imposibilitate financiara de a plati. Eu locuiesc in acest cartier si, desi imi platesc toate facturile, trebuie sa suport consecintele nepasarii vecinilor de cartier", ne-a declarat primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea. De cealalta parte a baricadei, locuitorii din cartierul cu pricina sustin ca au achitat toate facturile, insa fostul administrator a fugit cu banii in Italia. "Noi am platit toate facturile, dar am facut lucrul acesta la asociatie si nu la Urbis cum facem acum. Fostul administrator a fugit cu banii, in Italia. Mie personal mi-a venit o factura de sapte milioane, cu tot cu penalitati. Eu am dat acesti bani, nu inteleg de ce trebuie sa platesc pentru ca cineva a furat banii", ne-a declarat Stefan Anton, proprietar al unui apartament din zona.


"Administratoarea a platit pentru greseala ei"


La acuzatiile locatarilor cu privire la situatia fostului administrator, Aurica Pinzaru, primarul Armencea a afirmat ca aceasta nu a fugit in Italia cu banii, insa a facut o greseala in contabilitate. "Intr-adevar, la ultimul control al auditului, s-a constatat o descoperire de casa, in valoare totala de 20 de milioane de lei vechi. Dar banii aceia sint dintr-o greseala de calcul si nu furati. A fost atunci un proces in urma caruia am hotarit retragerea avizului de functionare, pentru administratoare", ne-a mai declarat primarul. Fostul administrator calcula apa potabila pentru fiecare apartament, pe baza consumului autodeclarat de catre proprietari, fara a tine seama de consumurile inregistrate de contoarele generale montate pe bransamentul fiecarei scari de bloc. Mai mult decit atit, contoarele individuale de la vremea aceea aveau o valabilitate metrologica de trei ani, dupa expirarea acesteia existind suspiciuni serioase in privinta corectitudinii inregistrarii consumului. In aceste conditii, Asociatia 5 a acumulat datorii mari, in special catre Electrica si catre Urbis. Urbis-ul a facturat la inceput doar salubritatea si canalizarea, societatea furnizind apa potabila abia din ianuarie 2006. In conditiile in care asociatia acumula tot mai multe datorii, primaria a apelat la un audit intern si la serviciile unui contabil - pensionar in persoana lui Vasile Racovita, socrul lui Gabi Racovita, angajata a primariei, si a Georgetei Vulpe. Datoriile pe care asociatia le-a acumulat in aceasta perioada se ridica la 132.000 de lei, dintre care aproximativ 50% le reprezinta penalitatile pentru intirziere.


6 lei in plus pentru fiecare metru cub de apa


Auditul efectuat de primarie a ajuns la concluzia ca pretul real la apa ar fi trebuit sa fie cu 6 lei mai mare pentru fiecare metru cub de apa consumat. Cetatenii au fost obligati sa plateasca inca o data apa, la noul pret. Cei mai multi dintre ei au refuzat sa platesca retroactiv, iar asociatia a decis sa-i actioneze in judecata. Primul care a platit a fost primarul Armencea. "Eu am platit aceasta datorie, am avut 2 milioane de lei", isi aminteste primarul. Dupa ce s-a renuntat la seviciile administratorului Pinzaru, Consiliul Local Adjud a luat decizia ca incasarea facturilor sa fie facuta de o firma, pentru a nu mai exista suspiciuni de furt. Metoda nu a avut insa succes in opinia primarului. "Dupa ce am retras avizul doamnei Pinzaru, Consiliul Local a delegat societatea «Apoterm» sa incaseze facturile pentru utilitati ca sa nu mai existe suspiciuni ca o persoana fizica ar putea pleca cu banii oamenilor, dar nici asa ei nu au vrut sa plateasca", a mai adaugat Armencea. "Reprezentantii asociatiei numarul 5 Salcimilor au refuzat sa colaboreze cu noi, nu sint interesati sa se implice in solutionarea problemelor existente acolo. Despre recuperarea datoriilor de la aceasta asociatie nu poate fi vorba, din acest motiv ne-am si retras dupa doar o luna jumatate. Datoriile acumulate de asociatie sint de peste 132.000 de lei, dintre care 60.000 doar la societatea Electrica, iar la Urbis datoreaza 48.000, restul datoriilor fiind catre furnizori mai mici", ne-a declarat seful de la "S.C Apoterm S.A" Adjud, Gheorghe Podaru. Si cum cererile au fost cistigate in parte, unii proprietari erau obligati sa plateasca, altii nu. Potrivit legii, obligatia platii unei sume de bani se prescrie in trei ani. Autoritatile municipale au o mare parte din vina, deoarece prin Ordonanta 85/2001, privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, Consiliul Local era obligat sa infiinteze, in cadrul aparatului de specialitate al primarului, un compartiment specializat in indrumarea metodologica si controlul asociatiilor de proprietari. Cum in organigrama primariei nu se prevede asa ceva, fiecare administrator a facut ce si cum a putut. Directorul Urbis nu a vrut sa comenteze in nici un fel decizia de sistare a furnizarii de apa potabila catre populatie. "Nu ma pasioneaza sa comentez daca adjudenii au ori nu apa", ne-a declarat "nepasionatul" detinator a cinci procente din capitalul social al societatii, Dan Simionescu.


Povestea Asociatiei 5


Asociatia numarul 5 Salcimilor isi are inceputurile intr-un proiect experimental din 1999, cind la cirma Adjudului era Neculai Matache. Acesta a incheiat un contract cu asociatia, prin care i-a dat in administrare alimentarea cu apa, adica putul forat si bazinul si o centrala termica. Astfel, Urbis furniza doar servicii de salubritate si canalizare. Dar cum Asociatia 5 functiona in afara legii, neavind nici o competenta sa furnizeze apa sau sa stabileasca preturi, societatea "Urbis" s-a adresat Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSCUP) si a obtinut licenta de furnizare a apei potabile pentru un an de zile. (Ana- Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.