Tineret în (Re)Acțiune

Ziarul de Vrancea a pus bazele primei biblioteci din Fundătura Vrancei

Silvia Vrînceanu
24 mai 2016 9523 vizualizări
Colecţia, care cuprinde în principal titluri din bibliografia şcolară, le-a fost oferită copiilor din Fundătura Vrancei duminică la Hora satului

Fundătura Vrancei are de duminică o bibliotecă pentru copiii satului, care le-a fost dăruită de cititori şi colaboratori generoşi ai Ziarului de Vrancea. Peste 30 de oameni s-au reunit în jurul proiectului educativ demarat de tinerii care frecventează Clubul de Jurnalism Tineret în (re)acţiune, care funcţionează de doi ani pe lângă Ziarul de Vrancea. Cărţile, în principal titluri din bibliografia şcolară, dar şi culegeri, albume sau atlasuri, au ajuns la Fundătura, duminică, într-o zi specială în care localnicii au petrecut la Hora satului. Aflată la a patra ediţie, Hora satului a fost organizată ca de obicei în grădina familiei Mariana şi Ionică Popa, cei care i-au invitat la joc pe localnicii din frumosul sat al comunei Păuleşti. De la mic la mare, sătenii au îmbrăcat cele mai frumoase costume populare şi ne-au primit în grădina lor cu pâine şi sare. Ziarul nostru a mers la Fundătura cu peste 20 de tineri curioşi să afle mai multe despre acest sat mirific şi despre oamenii săi. Au venit la Fundătura şi alţi iubitori ai muntelui, care au aflat din ziarul nostru despre acest eveniment. Printre aceştia şi Fabio Conti, un voluntar din Italia, care activează la o organizaţie din Mărăşeşti şi care a prins drag de horă, dar şi de sat. Vremea a fost frumoasă, natura şi oamenii generoşi, iar Fundătura nu s-a dezminţit şi ne-a oferit cele mai frumoase peisaje pe care doar mai, luna florilor, le poate oferi. După cum spuneam, nu ne-am dat mână cu mână doar la horă, ci şi pentru înfiinţarea micii biblioteci a satului. Am petrecut acolo câteva ore minunate, în care s-a dansat, s-a cântat, s-au spus poveşti, s-au făcut planuri de viitor şi s-au degustat bucate tradiţionale gătite de gospodinele satului.

Bibliotecă de weekend

Cele peste 250 de titluri de carte au fost aşezate frumos pe raftul primei biblioteci a satului, înfiinţată după modelul Bibliotecii de weekend deschisă de familia Straton Andrieş la Şerbeşti - Vidra. "Cicero spunea că dacă ai o grădină şi o bibliotecă ai tot ceea ce îţi trebuie pentru o viaţă activă. Iar satul vostru va fi o grădină şi mai frumoasă cu ajutorul acesti mini-biblioteci pe care o inaugurăm la Hora satului. Este o bibliotecă a prieteniei şi cooperării între oameni, pe care v-o oferim în dar la sărbătoarea satului. Vrem ca aceste cărţi să fie pe primul raft al bibliotecii satului Fundătura Vrancei, o aşezare cu oameni frumoşi, cu sufletele curate, păstrători ai tradiţiilor noastre strămoşeşti. Citind aceste cărţi, cu siguranţă veţi pune şi voi umărul la ridicarea satului Fundătura Vrancei", se arată în documentul care constituie micul act de înfiinţare a bibliotecii semnat de donatori. Pentru că ne dorim ca volumele să fie la dispoziţia cititorilor mai ales în weekend, când bibliotecile comunale sunt închise, mini-biblioteca se va afla în casa unei familii de tineri gospodari din localitate.   Mina Babeş, mama a două fetiţe, Delia şi Giulia, a acceptat cu drag să fie "Mămica-bibliotecară" şi să gestioneze acest fond de carte care se vrea îmbogăţit. Invitaţi ai Asociaţiei de Tineret "Eu, tu şi ei", organizatoarea excursiei culturale, au fost artiştii de la Grupul Vocal Accord, al Asociaţiei pentru Promovarea Culturii şi Mediului Acord, profesoara Ioana Roşu, care a venit la Fundătura cu două eleve talentate, Andra-Mirela Bebe, de la Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu" Odobeşti şi Elena Crancu, de la Liceul "Al. I. Cuza" din Panciu, care au interpretat câteva frumoase melodii populare, dar şi fotografi şi bloggeri din Vrancea care au scris deja despre acest eveniment.

Statul degeaba

A urcat cu noi la Fundătura şi Aurora Martin, de la Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse, care le-a vorbit localnicilor şi mai ales copiilor şi tinerilor din sat despre cât de important este să-şi păstreze şi să-şi valorifice tradiţiile strămoşeşti, dar şi să iniţieze proiecte de valorificare a zonei. "Prin ceea ce se întâmplă astăzi aici aţi demonstrat cât de important este spiritul comunitar pentru a realiza ceva concret. Multă vreme ne-am obişnuit să aşteptăm ceva de la Stat. Şi eu am aşteptat de la Stat, dar mi-am dat seama că, până nu pun eu mâna să fac ceva, până nu adun un grup de oameni, care împărtăşesc aceleaşi idei, si ne urnim sa să facem ceva, aşteptările sunt cam zadarnice. STATUL este o noţiune prea vagă, prea abstractă... Statul e prea mare si are prea multe griji pe cap...E timpul ca, împreună  cu cei din comunitate, să construim zi de zi, puțin  câte puțin acel mai bine pentru noi, pentru ai noștri și pentru cei din jurul nostru.  Aşa încât ceea ce face Silvia cu o mână de oameni, ceea ce faceţi dumneavoastră concret pentru sat, asta se vede si asta ramâne.... ce realizati acum nu e doar pentru azi, ci şi pentru mâine, pentru că aceşti copii adunați astazi aici, în mod sigur vor păstra în minte și în suflet imaginea neamului lor de oameni gospodari, omenoși, primitori și vor prelua acest model pozitiv şi îl vor duce mai departe.", a spus Aurora Martin, care a promis că este doar pentru prima dată când vine la Fundătura. "De aici încolo avem treabă", a adăugat ea. La finalul unei zile care ne-a umplut sufletul de bucurie, ne-am propus să iniţiem noi proiecte prin care să le arătăm celor de la Fundătura Vrancei că izolarea geografică şi indiferenţa autorităţilor când vine vorba de investiţii în infrastructură şi valorificare a zonei montane îşi găsesc un frumos "antidot" în generozitatea şi implicarea semenilor. Şi toţi cei peste 30 de orăşeni care au urcat la Fundătura Vrancei vor vorbi despre acest frumos sat despre care unii nu auziseră până acum. Chiar şi numai privind din această perspectivă evenimentul la care am pus şi noi umărul şi-a atins scopul. Vă invităm şi pe drumneavoastră, dragi cititori, să parcurgeţi cei 62 de kilometri de la Focşani până la Fundătura, pentru că aveţi ce să vedeţi. Nu ezitaţi să ne povestiţi şi nouă la întoarcere despre această Bucovină a Vrancei! (Silvia VRÎNCEANU)

 

 

 

 

Mariana şi Ionică Popa au fost gazdele evenimentului de duminică

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.