Tineret în (Re)Acțiune

EU ROstesc

Ziarul de Vrancea
19 ian 2015 1143 vizualizări
Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene

Curtea de Justiţie (CEJ) a fost creată în 1952 şi are sediul la Luxembourg. Scopul instituţiei este de a controla legalitatea actelor instituţiilor Uniunii Europene, de a se asigura că statele membre îşi îndeplinesc obligaţiile rezultate din tratate şi de a interpreta dreptul Uniunii la solicitarea instanţelor naţionale. Pentru a ajuta Curtea de Justiţie să facă faţă numărului mare de cazuri care îi sunt înaintate spre soluţionare şi pentru a le oferi cetățenilor o mai bună protecţie juridică, s-a înfiinţat „Tribunalul de Primă Instanţă”, care se ocupă de acţiunile intentate de persoane fizice, întreprinderi şi anumite organizații, precum şi de cauzele care țin de dreptul concurenței. CEJ este formată din 28 de judecători, câte unul pentru fiecare stat membru şi 9 «avocaţi generali», care îşi prezintă punctele de vedere cu privire la cazurile aduse în faţa Curţii. Pledoariile lor trebuie să fie imparţiale şi susţinute public. Fiecare judecător şi avocat general este numit pentru un mandat de 6 ani, care poate fi reînnoit. Guvernele trebuie să cadă de acord asupra persoanelor nominalizate. Reprezentanţii României la CEJ şi Tribunal sunt Camelia Toader (din anul 2007), respectiv Andrei Popescu (din 2010). (Laura CANĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.